SABORSKE MASNOĆE

Imamo čak 31% pretilih zastupnika. Ante Kotromanović i Ingrid Antičević bez grama sala

Kada im je pokazala rezultate, dio zastupnika se ‘uplašio’ i odlučio početi raditi na smanjenju kilograma

OSIJEK, ZAGREB - Ante Kotromanović (SDP) mogao bi biti proglašen misterom među našim saborskim zastupnicima, dok bi u konkurenciji žena laskavu titulu misice podijelile Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i Nedjeljka Klarić (HDZ) kada bi se takve titule određivale prema postotku potkožnoga masnog tkiva. Oni su, naime, ostvarili najbolje rezultate u istraživanju “Odnos tjelesne aktivnosti i pretilosti zastupnika u Hrvatskom saboru” koje je ljetos u Saboru provela SDP-ova zastupnica dr. Biljana Borzan u sklopu poslijediplomskog rada na Medicini rada i sporta Medicinskog fakulteta.

Tjelesna aktivnost

- Mjerila sam im debljinu potkožnog masnog tkiva, pri čemu sam u obzir uzimala visinu i težinu kao tzv. indeks tjelesne aktivnosti, a posebno su mi još odgovarali na upitnik o tjelesnoj aktivnosti. Apsolutni pobjednik je moj stranački kolega Kotromanović, dok je kod HDZ-ovaca ta titula pripala Josipu Salapiću. Kod kolegica su pak najbolji rezultat imale Antičević i Klarić - rekla je Borzan, koju su pak puno više iznenadili rezultati upitnika o tjelesnoj aktivnosti.

Aktivne žene

- Pokazalo se da su zastupnice znatno aktivnije u kućanskim poslovima čak i u usporedbi s općom populacijom, dok je s druge strane većina zastupnika potpuno neaktivna u kućanstvu. To pokazuje da, unatoč deklarativnom zalaganju zastupnika za spolnu ravnopravnost, i zastupnice i zastupnici i dalje zadržavaju tradicionalne uloge u obitelji - istaknula je Borzan.

Saborske masnoće

31,43 posto pretilih među zastupnicima (20,34 posto u općoj populaciji)

74,29 posto zastupnika ima prekomjernu tjelesnu težinu

54,29 posto zastupnika zadovoljava kriterij dovoljne tjelesne aktivnosti

52,63 posto zastupnica zadovoljava kriterij dovoljne tjelesne aktivnosti

25,71 posto zastupnika u skupini normalno uhranjenih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:26