UREĐENJE ODNOSA

'IMAMO POTPUNU DOMINACIJU VLADE NAD PARLAMENTOM' Žestoka rasprava u Saboru o europskim poslovima

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Prijedlog Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima kojima se predlaže uređenje odnosa tih dviju institucija u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa, izazvao je oštre kritike oporbe. HDZ i Laburisti u današnjoj saborskoj raspravi upozorili kako taj Zakon ide u smjeru jačanja izvršne vlasti.

- Nemojmo da nam parlament postane kreativni dekor izvršne vlasti – poručio je Laburista Nikola Vuljanić. A HDZ-ov Željko Reiner tvrdi kako će ovakvim zakonom parlament biti samo u funkciji podržavanja izvršne.

- U ovom času prema ovom prijedlogu imamo dominaciju Vlade nad parlamentom. Prema ovom prijedlogu parlament služi samo kao produžena ruka Vlade – naglasio je Reiner.

Najspornije im je što zakon propisuje da predsjednik Vlade mora samo dva puta godišnje parlament izvjestiti o sastancima u europskim institucijama, a samo iznimno i češće. Oporba naime, smatra da bi premijer pred nadležni saborski odbor za europske poslove morao doći prije svake sjednice Europskog vijeća.

Hrvatska naime, ulaskom u EU ulazi u novi zakonodavni prostor EU-a, a time i u nove odnose u nacionalnom zakonodavnom prostoru prema europskim instuticijama i procesu usuglašavanja zakona.

Prema prijedlogu zakona Sabor će razmatrati stajališta Vlade za europsko usuglašavanje i moći će davati svoja mišljenja na osnovu kojih će Vladini predstavnici djelovati u institucijama EU-a.

HDZ je negodovao i što je vladajućima trebala godina i pol da predlože ovaj zakon.

- Tek sad mjesec dana prije ulaska u EU ovaj zakon je pred nama. Zar nije paradoksalno da se glasuje o našem kandidatu za revizorski sud u EU i vjerojatno neće proći, a da je prošao kroz Hrvatski sabor onda se ne bismo tako izblamirali i prije ulaska u EU – ustvrdio je Davor Stier.

Nikola Vuljanić pozvao je da sa zakonom u suradnji na europskim poslovima ne srljamo.

- Nemojmo ići kao guske u magli, idimo organizirano. Prije smo išli na istok, a sada na zapad – naglasio je. Predsjednik odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin odbacio je kritike oporbe o jačanju Vlade podsjetivši ih kako u zakonskom prijedlogu jasno stoji da u institucijama EU Vlada mora poštivati zaključke Sabora.

HDZ –ovci se se bunili i zato jer u Saboru nema premijera iako je saborski Odbor predlagatelj zakona o suradnji.

- Ovdje danas nema premijera. I to je pokazatelj da Vlada podcjenjuje parlament. Ulazimo u EU, a imamo ovakav odnos prema parlamentu – prozvao je Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:03