DRAMA U ZARAZNOJ

Imao je 33 godine. Bio je zdrav. Umro je od svinjske gripe

Siščanin koji je obolio 1. studenoga, petog dana zaraze, prevezen je u Zagreb. Cijeli mu je dišni sustav potpuno kolabirao
 Ranko Šuvar/Cropix

U Hrvatskoj je danas oko 14 sati umrla i četvrta žrtva svinjske gripe. Riječ je o 33-godišnjem Siščaninu koji je inače bio potpuno zdrav ali je u bolnicu došao prekasno. Naime, Sisčanin je prije deset dana došao na zarazni odjel sisačke Opće bolnice s visokom temperaturom i teškom upalom pluća.

- Odmah je primio terapiju Tamiflu i nakratko se osjećao nešto bolje. Međutim, ubrzo su mu otkazala oba plućna krila te smo ga nakon 15 sati boravka u našoj bolnici prebacili u Zaraznu bolnicu u Zagrebu - rekao nam je danas dr. Davor Jelaska, šef zaraznog odjela sisačke bolnice.

U Zaraznoj je stalno bio priključen na respirator, no nažalost liječenje je bilo potpuno bezuspješno jer se radilo o virusnoj upali pluća za koju nema lijeka i cijeli mu je dišni sustav potpuno kolabirao.

- Muškarac koji je preminuo bolovao je oko dva tjedna, od toga je desetak dana bio u Klinici ‘Fran Mihaljević’, gdje su se borili za njegov život. Nije bolovao ni od koje kronične ili neke druge bolesti - kaže prof. Ilija Kuzman.

Broj zaraženih raste

- Kako se dogodi da se kod mlade i zdrave osobe stanje toliko zakomplicira da dođe do smrtnog slučaja, ne može se objasniti. Ni u medicinskom, znanstvenom svijetu nema pravih objašnjena. To je Gausova krivulja, ima blagih, slabih, težih, teških, izuzetno teških slučajeva od kojih promil završi, nažalost, sa smrtnom posljedicom - kaže dr. Kuzman.

Ministar zdravstva Darko Milinović potvrdio je da je riječ o osobi koja nije bila lošeg zdravstvenog stanja.

- Na žalost, komplikacije se mogu dogoditi i kod zdravih ljudi, ali to je karakteristično za svaku gripu - upozorava Milinović.

Međutim, broj zaraženih raste iz sata u sat, bolničke čekaonice su prepune prestravljenih pacijenata, a posebnu nelagodu izaziva činjenica da su oboljeli mahom mlađi ljudi, što nije karakteristika “obične” sezonske gripe. Kako bi se zaštitile osobe koje su zbog poteškoća sa zdravljem trenutačno u bolnici, dio bolnica poput OB Šibenik i KBC Rijeka zabranile su posjete.

- Tri osobe su na respiratoru, a dvije od njih su djeca. Naravno da su to teške situacije i da je teško prognozirati. Za nas su uobičajene prepune čekaonice u vrijeme gripe, kao i hospitalizacija zbog nastalih komplikacija. Broj hospitaliziranih i nije veći nego što je bio prošle godine. Razlika je jedino što su prethodnih godina uglavnom obolijevale starije osobe, što sada nije slučaj - kaže prof. Ilija Kuzman iz zarazne bolnice.

Gotovo 10 tisuća osnovnoškolaca na području Zagreba danas nije došlo na nastavu zbog bolesti, ali među njima, kažu ravnatelji, tek za rijetke postoji potvrda kako su oboljeli od svinjske gripe.

Mjere predostrožnosti

Sve škole strogo se pridržavaju letka koji je izdao Stožer za zdravstvo grada Zagreba pa tako upozoravaju učenike da pripaze na higijenu, redovito peru ruke te u slučajevima pojave nekih od simptoma svinjske gripe radije ostanu kod kuće nego da dolaze u školu.

Štoviše, iz mjera predustrožnosti, OŠ Dugave naručila je i dozere s alkoholom koje će montirati u školske WC-e, a sve kako bi učenici mogli bolje oprati i dezinficirati ruke.

U OŠ Pavleka Miškine na Svetom Duhu na nastavi nedostaje 20 do 30 posto djece, ali svinjska je gripa potvrđena tek kod četvorice učenika.

- Nije zavladala nikakva panika, sve je pod kontrolom. Bolesnih učenika zaista ima dosta, ali tek rijetki su se zarazili gripom. Većina je ipak oboljela od raznih vrsta viroza - kaže ravnateljica škole Vesna Vrbanović Jančić.

U Karlovcu hospitalizirano dijete (3) zbog svinjske gripe



KARLOVAC - U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je trogodišnje dijete s virusom H1N1, potvrdio je novinarima ravnatelj bolnice dr. Nedjeljko Strikić. U bolnicu je zaprimljeno sa simptomima svinjske gripe te upalom pluća, ali na sreću, za sada nema većih komplikacija i uspješno se oporavlja.

Leži na dječjem, a ne na zaraznom odjelu jer je procijenjeno da će u tom okruženju djetetu biti najbolje, ali je u izolaciji te nije u kontaktu s ostalim malim pacijentima. Zbog svinjske gripe karlovačke bolnica zabranila je danas posjete rodilištu.

Na području Karlovačke županije evidentirano je 34 osoba oboljelih od svinjske gripe. M. Pušić/EPEHA

500 dokazanih slučajeva gripe i 3 tisuće prijavljenih

Do sada je tri tisuće prijavljenih i 500 dokazanih slučajeva oboljenja. Tijekom srijede u Klinici za zarazne bolesti dr. “Fran Mihaljević” hospitalizirano je 13 osoba, od kojih su četiri na intenzivnom liječenju. Epidemiolozi, virolozi pa i ministar zdravstva i socijalne skrbi upozoravaju da nema mjesta panici i objašnjavaju da je nova gripa čak slabija od sezonske te da je smrtnost znatno manja.

- Troje građana je umrlo i za njihove obitelji smrtnost je sto posto, ali moramo sagledati činjenice i jasno objasniti da od sezonske gripe godišnje umre oko 500 osoba. Kako je krenula panika oko virusa H1N1 liječnici nepotrebno šalju na testiranje gotovo sve sumnjive slučajeve - kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu. Inače, za vrijeme sezonske gripe oboli oko sto tisuća ljudi, a analizira se oko 150.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:58