PREDSJEDNIK REPUBLIKE

INCIDENT NA OBLJETNICI BLJESKA U OKUČANIMA Predsjednik Milanović napustio svečanost zbog muškarca u odori sa znakom 'Za dom spremni'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran MIlanović izjavio je u petak da je 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima napustio zbog ustaškog napisa "Za dom spremni" na majicama nekih okupljenih, što smatra gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

"Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom 'Za dok spremni'", rekao je Milanović novinarima.

Dodao je kako su njegovi stavovi oko tog ustaškog natpisa poznati te da stoga u tome ne želi sudjelovati.

Ustvrdio je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih branitelja, koji je mogao o tome voditi računa.

Cijelu situaciju ocijenio je provokacijom.

Gdje god ubuduće bude ovakva situacija u tome neću sudjelovati

"Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju", istaknuo je Milanović.

FOTOGALERIJA: Obljetnica Bljeska u Okučanima

Rekao je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. "On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu 'Za dom spremni' ovdje nije mjesto", poručio je predsjednik Republike.

"Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno ovako napravio jer je to sve praćeno i gledano, ja u tome neću sudjelovati", ponovio je.

Inače, u Okučanima se od jutra obilježava 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

Milanović je trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Plenkovićem odati počast poginulima u toj vojnoj operaciji.

Njome je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Uz predsjednika Republike i Sabora te premijera su, među ostalima, trebali biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ovogodišnje obilježavanje operacije ''Bljesak'' održava se sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Milanović na Facebooku: 'Netko je htio da se ovo dogodi'

Predsjednik Milanović se nedugo nakon što je napustio Okučane oglasio i na svojoj službenoj stranici na Facebooku. Njegov status u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Došao sam u Okučane odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno. U organizaciji ovog skupa moj Ured nije sudjelovao, ovo je organizacija Ministarstva hrvatskih branitelja i pristali smo na sve elemente protokola; da branitelji i obitelji polažu vijenac prvi, a premijer i predsjednik drugi, to je u redu. Međutim, ovdje se jedan od sudionika koji je trebao polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom i grbom „Za dom spremni“, u tome ne želim sudjelovati. To je stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa i to je moj stav. Žao mi je, to je namjerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ovo se nažalost moralo dogoditi jer je netko htio da se to dogodi. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Za organizaciju nisam odgovoran, a premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju. Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno napravio ja u tome neću sudjelovati. Oznaci "Za dom spremni" nije mjesto na ovakvom mjestu.

Imena poginulih pročitao sin jednog od njih

Sam program obilježavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino", a sin poginulog hrvatskog branitelja Krešmir Šimić pročitao je imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Bljesak".

Potom su vijence na spomen obilježje "Kristalna kocka vedrine" položili predstavnici obitelji poginulih branitelja, a vijenac državnog vrha položili i zapalili svijeću za poginule branitelje predsjednik Sabora Jandroković te predsjednik Vlade Plenković.

Vijenac su položili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici udruga veterana Domovinskog rata.

Molitvu za mrtve predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.

Zbog vojnog poraza u operaciji "Bljesak", srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:09