FINA ‘ČISTI’ SAV NOVAC

INFOGRAFIKA Očajni dužnici: Slijepa sam, dobivam 1000 kuna. Fina mi je i to skinula

 CROPIX

ZAGREB - Prošlog mjeseca s računa su mi skinuli tisuću kuna zbog duga za mobitel, a to je novac od naknade na koju imam pravo kao slijepa osoba - požalila se Jutarnjem djelatnica u državnoj tvrtki.

Iako je Ovršnim zakonom, koji je 1. siječnja stupio na snagu , taj novac izuzet od ovrhe, naša čitateljica nije imala sreće. Fina joj je blokirala račun i dok se dug ne podmiri ona neće moći raspolagati svojim novcem. Doduše, smatra ona, odvjetnici koji zastupaju vjerovnike trebali su provjeriti koja sredstva sjedaju na tekući račun dužnika i smiju li se iz njih naplatiti vjerovnici, no oni to nisu učinili. Zašto? Naša sugovornica, 48-godišnja Zagrepčanka, to ne zna. - U mom slučaju ili nisu provjerili ili nisu mogli provjeriti. Ali naknada mi svaki mjesec sjedne prije plaće, tako da su oni s računa skinuli novce koji su se prvi pojavili na računu - kaže.

Sve se plijeni

- Zakon kaže da se plijene svi računi , a izvor prihoda pritom nije važan. Kada novac sjedne na račun ovršenika, to postaje njegov novac i podliježe ovrsi. Račun se pritom blokira dok se ne provede ovrha, i to zato da ovršenik ne bi mogao raspolagati novcem - upozorava Marko Ćavar, porezni savjetnik.

- Kome da se žalim? Nazvala sam odvjetnike te smo se dogovorili da će mi ubuduće skidati po 300 kuna dok se ne namire - kaže naša sugovornica. Inače, njen dug za mobitel, koji je u početku iznosio 1500 kuna, s kamatama se udvostručio, pa sada iznosi 3000 kuna.

- Nisam ga podmirila jer od tih novaca živim. Inače bih platila - opravdava se.

Ipak, postoji legalan, iako nešto dugotrajniji način na koji je mogla barem privremeno zaustaviti ovrhu nad novcem koji prima kao naknadu za invalidnost.

Ovršni zakon, naime, kaže da se ovrha ne može provoditi nad brojnim primanjima koje građani ostvaruju.

Posebni račun

Da bi građanin koji na to ima pravo zaobišao ovrhu, mora ispuniti poseban obrazac i dostaviti ga u poslovnicu Fine. Tek tada Fina može obavijestiti banku koja onda otvara poseban račun na kojeg usmjerava primanja izuzeta od ovrhe. Da su Fina i nadležne institucije o tome na vrijeme obavijestili građane, mogli su se izbjeći mnogi problemi.

- Dok je postojao stari sustav, sve je išlo bez teškoća, no od Nove godine više nije tako - žali se 41-godišnji Krešo Zebec, koji je u sudaru autobusa i vlaka 1987. ostao nepokretan, zbog čega doživotno prima naknadu HŽ-a. No, upravo zbog prijenosa ovrha s banaka na Finu, ove mu godine kasni već druga rata naknade.

‘Situacija je užasna’

Na računu, tvrdi, nema obustava, pa mu više ništa nije jasno.

- Situacija je užasna, ali ne namjeravam odustati - poručuje Zebec, koji očekuje oko 11.000 kuna.

- I moj je račun blokiran, pa sam donijela potvrdu o dječjem doplatku kako mi barem to ne bi uzeli, a od donošenja potvrde do isplate prošla su tri tjedna.

Iz Fine me stalno upućuju u banku i obrnuto, a cijela situacija otišla je tako daleko da sam bila prisiljena angažirati odvjetnika - kaže gospođa Svjetlana, nezaposlena majka troje djece, svjedočeći po tko zna koji put kako apsurdi s administracijom u Hrvatskoj nemaju kraja.

Dužni ste sto, a imate 10.000? Blokirani ste!

Jedan od razloga velikog broja blokiranih računa građana je i što Fina sjeda na račun bez obzira koliko ovršenik na njemu ima novca. To znači da se zbog duga od 100 kuna blokira račun na kojem je, primjerice, 10.000 kuna.

- Blokirati bi se smio samo iznos na računu koji podliježe ovrsi, dok bi ostatkom novca ovršenik trebao slobodno raspolagati. No, zašto se tako ne radi, ne znam - kaže Ćavar.

U Fini, pak, nisu htjeli komentirati konkretne slučajeve, tvrdeći kako ne smiju objavljivati podatke o predmetima klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:08