LAKO JE UĆI U TAJNI ŽIVOT DRUGIH

INFOGRAFIKA Ovako tehnologija pretvara život u pakao: Razveo se, otišao u drugi grad, ali je znao sve što bivša radi...

Lako je ući u tajni život drugih, internet spy programi stoje do 50 $
 Zoran Kusalo / CROPIX / CROPIX

Od trenutka razvoda suprug 45-godišnje Osječanke, koju ćemo za potrebe priče zvati Lidija, znao je apsolutno svaki njezin korak, uključujući svaki poslani SMS, sadržaj svakog razgovora koji je vodila preko mobitela, a najstrašnije od svega, u svakom je trenutku znao gdje se nalazi, s kim sjedi, druži se, o čemu razgovara...

S druge strane, Lidijin je suprug zbog prirode posla radio u drugom gradu. Ipak, izluđivao ju je prepričavajući joj događaje koje su, barem je ona tako mislila, mogli znati samo ona i njoj bliske osobe. Lidija je cijeli slučaj prijavila policiji i čeka rezultate.

No, njezin je primjer samo jedan u moru sličnih jer u današnje je vrijeme gotovo stravično lako ući u nečiji život, a program za špijuniranje i praćenje bilo koje osobe koja ima laptop, iPhone, Blackberry ili neki drugi smartphone preko interneta se može kupiti za samo 39,95 dolara ako se radi o računalu ili 49,97 dolara kad je riječ o mobitelu.

Gledanje preko ramena

Na stranici koja nudi takav program vrlo je detaljno opisan tzv. 007 Spy Software kao vrlo moćan program za praćenje koji omogućava tajno snimanje svih kompjutorskih aktivnosti, uključujući poslane i primljene e-mailove, web stranice koje praćena osoba posjećuje, ključeve i lozinke za sve programe, uključujući Outlook, Facebook, Myspace, Twitter, Webmail i slično. Isto tako bilježi sve radnje; kopiranje, premještanje, brisanje, ali i svaki oblik konverzacije kao što su ICQ, MSN, AOL, AIM, Skype, gTalk te Yahoo Messenger.

Zastrašujuće je što se istovremeno može dobiti i snimke preko kamere na računalu ili laptopu, u određenim vremenskim intervalima, a moguće je i konstantno snimanje. Doslovce, kao da nekome cijelo vrijeme gledate preko ramena što radi. Pritom računalo osobe koju se špijunira uopće ne mora biti uključeno.

Kad je u pitanju iPad, iPhone ili bilo koji drugi mobilni uređaj, može se pratiti sve dobivene ili poslane SMS-ove, čuti sadržaj svakog poziva, preko GPS-a znati kretanje, svaki kontakt i imati uvid u sve ostale aktivnosti, ali i vidjeti svaki snimljeni video ili fotografiju.

U rupi zakona

Kad je riječ o zakonskim odredbama i sankcijama, u ovom slučaju situacija je vrlo rastezljiva.

Prema podacima dobivenim iz MUP-a, u članku 223 Kaznenog zakona propisano je kazneno djelo povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava.

Riječ je o inkriminiranju protupravnog ponašanja iz članka 3 Konvencije o kibernetičkom kriminalitetu - nezakonito presretanje, kojim se od država koje pristupe Konvenciji traži sankcioniranje neovlaštenog presretanja nejavnih prijenosa računalnih podataka prema računalnom sustavu, iz njega ili unutar njega (uključujući elekotromagnetske emisije iz računalnog sustava koji prenosi te računalne podatke), počinjenog tehničkim sredstvom. Ratio legis je zaštita nejavne komunikacije.

Stavkom 1 navedenog članka propisano je da će se počinitelj kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine ako unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi računalu. No, situacija je ipak drugačija u spornom slučaju prisluškivanja i praćenja o kojem govorimo.

- Ako je računalo potpuno dostupno ili se radi o bežičnoj računalnoj mreži na koju je moguće spajanje bez provjere, nema elemenata za kazneno djelo - navode u MUP-u.

Kazne do 5 godina

A ako se radi o kaznenom djelu koje je počinjeno u odnosu na računalni podatak, program ili sustav tijela državne vlasti, javne ustanove ili trgovačkog društva od posebnog javnog interesa ili je kaznenim djelom prouzročena znatna šteta, stavkom 5 predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Zakonom je propisano da se naprave, sredstva i programi koji su osmišljeni i korišteni za činjenje kaznenih djela trebaju oduzeti.U prvih devet mjeseci 2012. godine prijavljeno je pet osoba za 16 kaznenih djela iz članka 223. Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:00