RJEŠENJE

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a 'HNS nas je spasio u zadnji čas, ali sve je to bilo otužno, čak se i na Plenkoviću prvi put vidjelo da je u panici'

 Ranko Šuvar / CROPIX

HNS ipak ide u koaliciju s HDZ-om! To je posljednji obrat koji se dogodio sinoć oko 20 sati, nakon što je Središnji odbor HNS-a, za razliku od Predsjedništva te stranke, koje je HDZ-u dan ranije dalo odbijenicu, odlučio prihvatiti ponudu Andreja Plenkovića o ulasku u njihovu Vladu.

Time je otklonjena mogućnost novih izbora koji su se jučer tijekom dana činili kao najizglednija opcija nakon ostavke Ivana Vrdoljaka i HNS-ova odbijanja.

Drugačija odluka

- Središnji odbor nije prihvatio odluku Predsjedništva HNS-a, nego je sa 78 glasova donio novu odluku da se ide u pregovore s HDZ-om - izjavio je Predrag Štromar koji vodi HNS do daljnjega, te kazao kako će sutra nastaviti razgovore o drugim koracima s HDZ-om. No, neslužbeno se u HDZ-u moglo čuti kako su se HNS-ovci trebali sresti s Plenkovićem još sinoć.

- Nema vremena za čekanje. Vlada ima namjeru danas predložiti imena novih ministara, što potom ide na odbore u Saboru, a u petak bi trebalo biti održano glasovanje o tome - kazao nam je jedan HDZ-ov zastupnik koji je istaknuo kako smatra da će savez s HNS-om biti dobar za Hrvatsku.

- Znam da je sve to politička trgovina, ali bolje i s HNS-om, nego na nove izbore, koji možda opet ništa ne bi riješili. Osim toga, dobro je da Plenković HDZ smjesti što više u centar. Kad HDZ previše skrene udesno, onda nema pobjede. Perspektive s HSS-om dok je tamo Krešo Beljak ionako nismo imali - govori naš sugovornik.

Kaže kako je jučer tijekom dana, dok se nije znala odluka Središnjeg odbora HNS-a, među njima vladala velika nervoza.

- Mislili smo da su nam izbori jedina opcija jer nakon pljuske koju je dobio od HNS-a prvi put, Plenković sigurno ne bi išao na skupljanje većine glas po glas, nego sam uvjeren da bi presjekao situaciju - kazao je naš sugovornik, dodajući kako su svi očekivali da bi na najavljenoj sjednici Predsjedništva upravo trebala biti i donijeta odluka o izborima. No sjednica je odgođena jer su HDZ-u, navodno, odlučili pričekati rasplet HNS-ova sastanka u Sheratonu.

Otužno

- HNS nas je spasio u zadnji čas. Inače, cijeli je dan sve to bilo otužno. Čak se i na Plenkoviću prvi put vidjelo da je u panici i strahu. Nije bio u svom elementu - ispričao je jedan saborski zastupnik HDZ-a. Njegov stranački kolega dodao je kako misli da je Plenkovića jučer ponovno poslužila sreća.

- Igrao je rizičnu igru, i uspio. Ali mogao je sve i uništiti. Sve je visilo o tankoj niti. Ne znam je li to, i koliko, bilo neko njegovo dugoročno promišljanje, kako smatraju neki moji kolege u stranci - kazao je naš sugovornik. I sam je, kao i drugi HDZ-ovci, kaže bio šokiran prvim propalim dogovorom s HNS-om.

- Čudno je bilo to što se dogodilo, praktički je sve bilo dogovoreno. Malo je neobično da HNS-ov šef Ivan Vrdoljak na Predsjedništvu nije dao prijedlog na glasanje, nego je podnio ostavku. To govori o tome da je tu bio očito neki dublji problem - kazao je taj HDZ-ovac. Neki HDZ-ovci jučer su ipak isticali kako treba pričekati odluku Središnjeg odbora HNS-a.

- Vidjet ćemo što će oni odlučiti. Možda se predomisle... - kazao nam je tijekom dana jedan istaknuti član HDZ-a i pokazalo se da je bio u pravu.

Naivno

Neki HDZ-ovci, pak, jučer su, dok su mislili da će morati na izbore na koje nisu bili voljni ići, izražavali nezadovoljstvo potezima šefa Andreja Plenkovića.

- Postupio je naivno. Zapravo nas je sasvim nepotrebno doveo u ovu situaciju, počevši od raskida koalicije s Mostom. Nije bilo lako s njima, ali ipak su nam oni najprirodniji partner. Nije trebao rušiti Vladu, niti je bilo potrebe za tim. A sada se doveo u poziciju bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka. Trebao bi sada podnijeti ostavku, kao i on - kazao je tada jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. Drugi je dodao kako je bio neugodno iznenađen Plenkovićevim izjavama u ponedjeljak navečer.

Smiješno

- Ne znam što mu je trebalo da daje izjave prije nego što je završila sjednica u HNS-u i prije nego što smo čuli njihovu odluku. Ovako njegove izjave o stopostotnoj podršci koju je dobio za pregovore s HNS-om izgledaju smiješno - kritizirao je HDZ-ovac šefa stranke. No, unatoč kritikama koje su se mogle čuti u kuloarima na račun Plenkovića, teško je bilo očekivati da bi HDZ-ovci tražili njegovu odgovornost. Priznali su to i neki članovi stranke.

- Problem je to što se uvijek na sastancima središnjih tijela šuti, i što se bespogovorno sve prihvati. Nitko ne postavlja ključna pitanja i ne propitkuje odluke predsjednika. Svi se uvijek slože. No, tako je kod nas uvijek bilo, a onda se naknadno žalimo zbog toga što smo često dovedeni pred gotov čin i što služimo samo kao glasačka mašinerija. Za to smo i sami krivi - kazao je jedan HDZ-ovac, koji je za razliku od nekih kolega iz stranke, bio sumnjičav kako bi prošli da se išlo na nove izbore.

- Činjenica je da smo ostvarili odličan rezultat na lokalnim izborima, ali to ne znači da bi tako bilo i na parlamentarnima. To su različite vrste izbora. Mislim da bismo dobili nekoliko mandata više, ali što onda? Opet bismo bili u sličnoj situaciji. A i s kim bismo išli u koaliciju? Pa, sve smo potencijalne partnere bili izgubili. A tek nas čekaju veliki problemi - Agrokor, arbitraža, a tu je i INA-Mol, koji su sada pod tepihom. Sve je to bilo vrlo upitno - kazao je, dok HDZ-ovcima jučer, kako su govorili, ni velika koalicija više nije bila nemoguća opcija. No, o svemu tome više ne trebaju brinuti, jer će Plenković očito imati potporu za izglasavanje novih ministara. Uz 56 iz HDZ-ova Kluba, tu je zasad još pet HNS-ovaca, Darinko Kosor (HSLS), Goran Dodig (HDS), Branko Hrg, Silvano Hrelja (HSU), HDSSB, osam manjinaca, Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) i dvoje iz kluba Milana Bandića, a možda bude još poneki zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:35