PROTIVNICA KOALICIJE

PUSIĆ OBJASNILA KAKO JE DOŠLO DO OBRATA NA SJEDNICI SREDIŠNJEG ODBORA HNS-a 'Ostala sam u šoku kad sam vidjela da obrazovanje nije ključna tema..'

Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak
 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

ZAGREB - Počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić je za N1 Televiziju rekla da je za koalicijsku ponudu HDZ-a HNS-u saznala prije nekoliko tjedana.

- Znala sam da Vrdoljak razgovara s Plenkovićem i smatram da je to normalno i moguće, naravno u situaciji u kojoj je zemlja već tako dugo u pat poziciji, ali za to morate imati neki razlog i svrhu. Ono što je meni prezentirano, valjda jer je meni to osobno važno, je da je to način da se spasi obrazovanje kroz jednu jaku osobu u HNS-u.

- Zaista sam mislila da se tu radi o obrazovanju, ističe Vesna Pusić, rekavši da je pritom mislila na Peru Lučina: - Ako bi netko mogao nešto napraviti u tom resoru, to je on. Zaista sam mislila da se tu radi o obrazovanju, a to se neće dogoditi. Čak i da su postavili Lučina, vrlo je upitno bi li i on uspio, jer tu se mora preokrenuti jedan resor koji je zatrpan nazadnjačkom ideologijom. Svatko tko je bio u Vladi zna da 80 posto vremena trošite na to da biste uopće mogli obavljati posao, a samo ga 20 posto vremena doista radite, objasnila je Pusić.

Pusić je pojasnila kako ona može shvatiti da netko drugi želi voditi stranku na ovakav način, ali onda moraju postojati garancije da se stvari mogu promijeniti.

- Da jedan politički iskorak ima smisla, razumijem ga, čak i ako se s njim ne slažem i u njemu ne sudjelujem. Potvrdila je da Anka Mrak Taritaš nije znala za razgovore, ali da većina ljudi iz stranke jest. Dodaje da su u HNS-u o tome dugo raspravljali.

- Razgovori nisu bili ni blizu završetka, a na Predsjedništvu smo donijeli odluku da za to nema temelja i da ne idemo u tu koaliciju.

Objašnjava da je Ivan Vrdoljak ulazak u koaliciju obrazlagao različitim argumentima, ali je na kraju i sam predložio da se u to ne ide. Vesna Pusić objasnila je kako je na kraju došlo do obrata na sjednici Središnjeg odbora.

- Tu se pokazalo da nije bilo tako jasno, otvoreno i dobronamjerno, da obrazovanje tu nije ključna tema nego opravdanje za nešto što je odlučeno puno striktnije nego što sam ja mislila - da se ide s HDZ-om i da ćemo onda vidjeti što dalje, a to me šokiralo. Većina je bila za, rekla je Pusić.

Pusić je potom rekla kako smatra da se Vrdoljak mora vratiti u stranku: - Ako si doveo stranku u taj salto mortale, onda moraš pomoći da se to izvede ili ne provede. U petak, bilo mi je muka, nije bilo nikoga da taj projekt saveza s HDZ-om brani. Da mislim da je to izvedivo, ustala bih i branila ga.

Pojasnila je kako misli da se Vrdoljak mora vratiti jer je to njegov projekt: - Za njega treba puno ljudi, snage i odlučnosti, znanja, treba nekoga tko će u to vjerovati, rekla je.

Vesna Pusić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla kako smatra da bi koalicija HDZ-a i HNS-a mogla potrajati.

- Moglo bi potrajati jer se HNS nažalost postavio tako da nema kud. Da se postavio drugačije i imao jasne i mjerljive zahtjeve i kriterije, onda bi se to dalo kontrolirati, ali usprkos svemu, ako išta, kad je već ovako, daj Bože da nešto od toga i uspije, zaključila je Pusić.

Vlahušić tražio brisanje iz članstva HNS-a

Andro Vlahušić, predsjednik dubrovačke podružnice HNS-a i član Predsjedništva te stranke objavio je u ponedjeljak na svom Facebook profilu da je zatražio brisanje iz članstva HNS-a:

- Danas sam zatražio brisanje iz članstva HNS-a, nakon dugog niza godina u stranci i vrhunskih rezultata koje smo zajedno postigli. Hvala svima koji su makar i jedan dan dijelili vrijednosti koje sam zastupao i svima onima koji su me podržavali svojim glasovima u proteklom periodu. Svima onima koji misle ili djeluju drugačije, a posebno prijateljima iz HNS-a, želim puno sreće i uspjeha u daljnjem radu - napisao je Vlahušić na Facebooku.

Ovakva odluka dolazi nakon što je HNS na nacionalnoj razini koalirao s HDZ-om, protiv čemu se Vlahušić protivio.Brisanje iz članstva prošli su tjedan, nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio podržati Vladu i koaliciju s HDZ-om, zatražili gradski vijećnici Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović, čime je HNS u dubrovačkom Gradskom vijeću ostao na jednom mandatu, kao i član Središnjeg odbora stranke Mario Tevšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:04