SPOR OKO PLAĆA UČITELJA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ SA SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE Vrdoljak počeo raditi pritisak na premijera, Plenković mu odbrusio: 'Neću s njima za stol'

Zagreb, 210317.
Svecano otvorenje novog putnickog terminala Zracne luke Franjo Tudjman.
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak i Andrej Plenkovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković

Saucha “kao jezičac na vagi” poručuje kako ovaj put neće spašavati HDZ, glasat će kao HNS o proračunu

- Uvijek postoji izlaz, ali ja ga sada ne vidim - kazao je visoki dužnosnik u Vladi i HDZ-u kada smo ga pitali može li se do 15. studenog, kada je zadnji zakonski rok da Vlada predloži proračun, naći izlaz iz pat-pozicije u kojoj su se našli koalicijski partneri HDZ i HNS u odnosu na zahtjev školskih sindikata da im se podignu koeficijenti i tako povećaju plaće.

Premijer Andrej Plenković čvrsto je na stavu da pored povećanja plaća od 6,12 posto svima u javnim službama neće biti dodatnih povećanja koja bi se odnosila samo na učitelje, dok HNS podršku proračunu uvjetuje da se učiteljima i profesorima udovolji u zahtjevima, makar kroz kompenzacijske mjere koje bi značile prijelazno rješenje “teško” 160 milijuna kuna godišnje dok se ne proanaliziraju i urede koeficijenti za sve zaposlene u javnim službama.

Isti stol

U subotu je iz Vlade poručeno kako će se još razgovarati, no ne zna se s kakvim startnim pozicijama će pojedini od aktera nastavljati razgovore. Jedino što je potpuno izvjesno je da u razgovorima sa sindikatima neće sudjelovati premijer Andrej Plenković. Na sastanku koalicijskih partnera održanome u petak, premijer je otklonio bilo kakvu mogućnost da sjedne za isti stol s predstavnicima sindikata koji traže veće plaće za učitelje i profesore.

Prema neslužbenim informacijama, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na koalicijskom sastanku je počeo raditi pritisak prema premijeru i tražio da on osobno razgovara sa sindikalnim šefovima. Na to mu je, kaže naš izvor, “Plenković natrljao nos”. Odrješito je odbio takvu mogućnost kazavši da mu nije na kraj pameti sjedati za stol i pregovarati s nekim tko ga naziva borgovcem, i tko pored toga ima veću plaću od njega. Pritom je Plenković iznio podatak prema kojemu je po visini plaće na tisuću i nekom mjestu u državnoj upravi.

Budući da je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec prije tjedan dana izjavio kako u sindikatu čuju “da će Vlada osnovati novu skupinu Borg koja bi trebala razumjeti dva grafa koje razumiju svi koji su u štrajku”, aludirajući time na najavu Vlade da će angažirati stranu konzultantsku tvrtku za analizu koeficijenta složenosti poslova, jasno je da premijer prvenstveno s njime ne želi sjesti za stol. Mihalinca smo pitali kolika mu je plaća. Nije nam odgovorio kazavši kako sindikati imaju dogovor da javno ne iznose svoje plaće i da su one poznate članovima.

Koeficijenti

- Za svoju plaću mogu reći da je u bruto iznosu jednaka kao i 2005. godine, odnosno za 9 posto manja otkad je Milanovićeva Vlada skinula koeficijente - rekao je Mihalinec, a na pitanje je li veća od premijerove, odgovorio je da “nije ni u ludilu”.

Mihalinec je kazao da će danas, nakon dugo vremena, imati priliku razgovarati s ministrom financija i ministrom rada te da će od njih zatražiti termin za sastanak povodom zahtjeva radi kojih štrajkaju učitelji i profesori. Na današnjem sastanku ministri će s predstavnicima odbora sindikata javnih službi razgovarati o osnovici za visinu regresa, božićnice, dara za djecu i jubilarne nagrade. Riječ je o uobičajenim godišnjim razgovorima.

Vodeći HDZ-ovci tijekom vikenda nisu bili skloni popuštati sindikatima, pa i pod cijenu raspada koalicije. To prije što i bez HNS-a imaju većinu. No, dogodi li se da HNS doista ne podrži proračun, HDZ će u Saboru imati minimalnu većinu od 76 zastupnika. Tomislav Saucha kao nezavisni zastupnik u klubu HNS-a više neće spašavati HDZ i kaže da će pri glasanju za proračun slijediti stav svoga Kluba.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo