FARMACEUTI UZNEMIRENI

Inspekcija ljekarnama zabranila proizvode koje Hrvati naveliko kupuju, neki su već dobili i kaznu?!

Iako je riječ o tradicijskim pripravcima, inspekcija smatra da oni nisu u skladu sa Zakonom o ljekarništvu

Ilustracija, ljekarna

 Boris Arbanas/Cropix/Cropix

Potrošači navikli kupovati kreme i ostale kozmetičke pripravke, koje proizvode farmaceuti u domaćim ljekarnama, posljednjih su dana poprilično uznemireni.

Naime, u većini Gradskih i drugih ljekarni, u ponudi nema više kozmetičkih proizvoda koje su izrađivali ljekarnici, i to nakon što je nekoliko ljekarni, navodno, od strane inspekcije dobilo kazne zbog prodavanja tog tipa proizvoda, za koji inspektori smatraju da je kontra Zakona o ljekarništvu.

Kako smo neslužbeno doznali, kazne je zbog prodavanja vlastitih proizvoda dobilo nekoliko ljekarni na području Hrvatske, nakon čega se vijest o strogim kaznama proširila ljekarničkim sektorom pa je dobar dio njih, u strahu od posjeta inspektora, dobrovoljno povukao te proizvode te čeka i neko službeno tumačenje. Iako je tijekom jutra bilo rečeno da je riječ o Državnom inspektoratu, ispostavilo se da to ipak nije u njihovoj domeni i da je riječ o stavu farmaceutske inspekcije pri Ministarstvu zdravstva. Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

"Obišla sam pet ljekarni na području Zagreba, i ni u jednoj više ne drže domaće kreme s kolagenom i elastinom, koje sam godinama kupovala. Najbolje od svega je to što su ljekarnici vrlo defenzivni kad ih pitam zašto se više nigdje ne može kupiti te proizvode, samo kažu da ih više ne smiju prodavati, ali nitko ne želi objasniti zašto", povjerila nam se jedna čitateljica.

Nema mogućnosti

Kaže, kreme su bile odlične i jeftine, jer su se prodavale po povoljnim cijenama od sedam do osam eura, a nije jasno što se to konkretno promijenilo u nekim pravilima i propisima, što bi ljekarnike, koji desetljećima proizvode vlastite kozmetičke pripravke, moglo spriječiti da prodaju i rade svoje kreme.

Ono što neslužbeno doznajemo jest to da je stav inspektorata, prema kojemu je prodaja takvih pripravaka nelegalna, u skladu i sa stavom Ministarstva zdravstva, koje također smatra da Zakonom o ljekarništvu farmaceutima nije propisana mogućnost da u ljekarnama prodaju kreme iz vlastite proizvodnje, iako nije jasno kako je onda proteklih desetljeća bila sasvim normalna pojava da takvi proizvodi čine dio ponude domaćih ljekarni te da neke od njih, poput ljekarne u Dubrovniku, svoje pripravke čak izvoze i na neka daleka tržišta.

Tradicijski proizvodi

"To je potpuno suludo, pa farmaceuti su u sklopu studija polagali kozmetologiju, što znači da su obrazovani kako bi izrađivali takve pripravke. Sada imamo situaciju u kojoj farmaceuti ne mogu više takve proizvode držati na policama, a različiti OPG-ovci ih sasvim normalno prodaju, iako nitko od njih nije obrazovan za izradu kozmetičkih preparata", kaže nam jedan sugovornik.

Jutarnji list kontaktirao je i Gradske ljekarne te ćemo njihov odgovor objaviti čim ga dobijemo, a u međuvremenu uspjeli smo dobiti i službeni komentar iz Hrvatske ljekarničke komore.

image

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo

Darko Tomas/Cropix

"Komora je dobila informaciju kako postoji mišljenje inspekcije, prema kojemu prodaja takvih proizvoda u ljekarnama nije legalna, iako je riječ o tradicijskim pripravcima. Zbog svega toga, Komora je Ministarstvu zdravstva uputila prijedlog da se što prije regulira mogućnost prodaje takvih proizvoda u ljekarnama te se nadamo kako će se situacija što prije riješiti novim Zakonom o ljekarništvu", kazala je predsjednica komore Ana Soldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:15