PROCVAT CRNOG TRŽIŠTA

Inspekcija otkrila: Kupujemo lažnu Vegetu, salamu Poli i lijekove

Samo u prvoj polovici ove godine otkriven je nešto manji broj krivotvorina nego u cijeloj 2009.
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - Paralelno s padom kupovne moći građana, Hrvatsku opet, kao u poslijeratnim 90-ima, sve više preplavljuje krivotvorena roba. Brojke pokazuju da je prodaja lažnih poznatih brendova odjeće, obuće, nakita, ali i hrane, pića i tehničke robe u porastu. U cijeloj 2009. Državni inspektorat podnio je 197 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnog postupka zbog prodaje krivotvorene robe, dok je samo u prvoj polovici ove godine podnio čak 169. Sudeći po tome, do kraja godine broj otkrivenih krivotvorina možda će biti i dvostruko veći nego lani.

- U 2009. gospodarski inspektori Državnog inspektorata obavili su ukupno 2271 kontrolu, a u 224 utvrdili su povrede Zakona i podnijeli 197 optužnih prijedloga. Privremeno je oduzeto proizvoda vrijednosti 1,608.494,34 kune. U 2010. do 30. lipnja obavljene su 1453 kontrole, podneseno j e 169 optužnih prijedloga, a oduzeto je proizvoda u vrijednosti 105.932,04 kune - potvrdili su u Inspektoratu.

Kupci riskiraju da obole

Danas se, upozoravaju inspektori, krivotvori apsolutno sve što se prodaje na tržištu.

Inspektori su u nadzorima pronašli najveći broj kopija UGG-a, Lacostea, Dolce&Gabanne, Nikea, Billabonga, Pume, Hello Kitty, Luisa Vuittona, ali i dresova Hrvatskog nogometnog saveza. Krivotvorine se ne prodaju samo na tržnicama i preko oglasnika, nego i u trgovinama koje su ovlaštene da prodaju isključivo originalne brendove!

- Odjeća na posebnim mjestima za koja znaju samo proizvođači originala ima ušivene posebne niti. Međutim, ako tvrtke poput Paul&Sharka ili Lacostea sklope ugovor s nekom tvornicom u Kini, a ugovor o proizvodnji istekne ili se velike tvrtke iz nekog razloga povuku, tim tvornicama ostaju meterijal i sve tajne proizvodnje - otkrivaju stručnjaci za krivotvorine. Za razliku od odjeće i obuće, građanima prijeti opasnost od krivotvorene hrane, pića i lijekova.

Štetne posljedice

- Zbog krivotvorenih prehrambenih proizvoda, lijekova, dječjih igračaka, auto-dijelova, pa i parfema, kupci riskiraju oboljenja, opekline i druge štetne posljedice. Utvrdili smo povrede prava na žig i na Vegeti i polutrajnoj kobasici Poli, kao i na alkoholnim i bezalkoholnim pićima - upozoravaju u Državnom inspektoratu.

SLOVO ZAKONA

Kazna od dvije do 100 tisuća kuna

Novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 kuna kaznit će se pravna osoba koja znak koji je istovjetan ili sličan tuđem žigu neovlašteno rabi, reproducira ili oponaša, ističe na proizvodima ili pakiranjima, nudi proizvode obilježene takvim znakom, stavlja ih na tržište ili skladišti u te svrhe, uvozi ili izvozi proizvode obilježene takvim znakom, takav znak rabi pri pružanju usluga ili na poslovnim dokumentima i u reklamiranju. Od 2.000 do 10.000 kuna kazna je za fizičke osobe. Nakon oduzimanja krivotvorene robe, sud odlučuje o tome hoće li se predmeti protupravno obilježeni žigom uništiti, učiniti neraspoznatljivim ili će se uporabiti na drugi način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46