NAKON OBJAVE U JUTARNJEM LISTU

Inspekcija ušla u 10 škola zbog korupcije pri odabiru knjiga

Desetak manjih nakladnika od ministra Fuchsa traži da se poništi prvi krug odabira knjiga i da se sve vrati na početak

ZAGREB - Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja počela je danas inspekcijski nadzor u 10-ak škola za koje postoje dojave da nastavnici koji u njima rade nisu samostalno birali udžbenike po kojima žele raditi u sljedeće četiri godine. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić proteklih su dana, naime, primili veći broj prijava u kojima se tvrdi da su nastavnici u prvom krugu izbora udžbenika bili pod pritiskom ravnatelja ili drugih kolega u školama koji su lobirali za udžbenike pojedinih nakladnika.

Tko je najdarežljiviji?

Zauzvrat su, navodi se u prijavama, dobili skuter, laptop, televizor, digitalni fotoaparat, a kada su nastavnici odbijali uzeti poklon, nudila im se gotovina . Zastupnica M. Lugarić i ministar Fuchs sve prijave u kojima postoji sumnja na korupciju proslijedili su državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Istrazi bi trebala pomoći i prosvjetna inspekcija, koja bi nakon razgovara s nastavnicima u školama trebala utvrditi je li doista bilo pritisaka na nastavnike da izaberu udžbenik određenog nakladnika. Kao najdarežljivi u prijavama se najčešće spominje jedan veliki nakladnik.

U Ministarstvu obrazovanja danas nisu htjeli iznijeti detalje o tome koje sve škole planiraju obići i do kada će nadzor trajati. Neslužbeno doznajemo da prosvjetne vlasti ni nakon što inspekcija obavi svoj posao s detaljima istrage neće izići u javnost.

- Gdje god otkrijemo da je bilo neregularnosti, svu ćemo dokumentaciju proslijediti Državnom odvjetništvu - rekao nam je jedan od bliskih suradnika ministra Fuchsa.

U policiji su nam danas rekli kako od Državnoga odvjetništva još nisu dobili službeni nalog za istragu, no tragom informacije objavljene u Jutarnjem listu, koju su prenijeli i drugi mediji, i oni su danas počeli pripremati određene radnje koje bi, nadaju se u policiji, trebale pripomoći istrazi. O čemu je konkretno riječ ni oni nisu htjeli otkriti.

Učiteljima prijetio otkazom

Jutarnji list posjeduje pisma u kojima se ravnatelji škola (imena poznata redakciji) prozivaju da su učitelje jednog po jednog pozivali u kabinet i prijetili im otkazom ako se ne opredijele za udžbenike jedne velike nakladničke kuće. Neki su od učitelja, navodno, mobitelom snimili kako njihovi kolege preuzimaju bogate poklone od nakladnika i tu snimku priložili kao dokaz.

Marija Lugarić, kojoj se obratila anonimna učiteljica kojoj je nakladnik nudio 12 tisuća kuna ako uzme njegove udžbenike, za sada je, kaže, zadovoljna odjekom koju je ta tema imala u javnosti.

- Javljaju mi se učitelji i s konkretnim dojavama. Sve prijave prosljeđujem Odvjetništvu. Važno je sprati ljagu s učiteljske profesije i pokazati da nisu svi isti. Samo se nadam da te prijave neće završiti bez konkretnih istraga - rekla je M. Lugarić. Desetak manjih nakladnika, SysPrint, Algoritam, Ljevak, Meridijani, V.B.Z. i drugi, ministru Radovanu Fuchsu danas je uputilo pismo u kojem traže da zbog cijele situacije poništi prvi krug odabira i cijeli proces vrati na početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:00