PREKRŠAJ

INSPEKTORI NA GRADILIŠTU PELJEŠKOG MOSTA ZATEKLI DESET KINEZA KAKO RADE NA CRNO Tvrtka koja ih ja angažirala kažnjena s najmanje pola milijuna kuna

 CROPIX

Inspekcija rada zatekla je deset državljana NR Kine na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni na Prekršajni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni, piše Slobodna Dalmacija. Sankcioniran je i njihov poslodavac, tvrtka "China Road and Bridge Corporation" (CRBC), koja izvodi radove na ovom infrastrukturnom objektu.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o klasičnom primjeru rada na crno koji u akciji, posebno pojačanoj od početka turističke sezone, provodi Državni inspektorat. Pod inspekcijski je nadzor tako, uz ugostiteljske objekte i trgovine, došlo i gradilište Pelješkog mosta.

Pod pojmom rada na crno se, podsjetimo, podrazumijeva nezakonito postupanje poslodavca koji s radnikom prije početka rada nije sklopio ugovor o radu, odnosno radniku nije uručio pismenu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Rad na crno je i ako poslodavac nije prijavio radnika za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme.

U prekršaju su i poslodavci koji su zaposlili stranog državljanina ili poslodavac koji koristi rad stranca protivno odredbama Zakona o strancima, kojima je utvrđena obveza ishođenja poslovne ili radne dozvole. Upravo je zbog ovog posljednjeg kažnjen kineski poslodavac koji izvodi radove na Pelješkome mostu.

Prema Zakonu o strancima, za poslodavca kazna može iznositi od 50 do 100 tisuća kuna za svakog ilegalno zatečenog stranog državljanina bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac bez radne dozvole može se kazniti novčanom kaznom od sedam do 10 tisuća kuna. Iz svega proizlazi da je tvrtka CRBC minimalno platila 500 tisuća kuna kazne jer su na gradilištu radili radnici bez valjanih radnih dozvola.

Stranci koji u Hrvatskoj rade na temelju radne dozvole imaju zajamčena osnovna prava iz radnog odnosa u istom opsegu kao i domaći radnici, a na temelju propisa radnog prava. Na njih se primjenjuju odredbe o najduljem trajanju radnog vremena od 40 sati na tjedan, o trajanju tjednog i godišnjeg odmora, o najnižoj plaći i o prekovremenom radu.

Poslodavac koji radno angažira stranca obvezan je osigurati mjere zaštite na radu i zdravstvene uvjete kao i za domaće radnike. Radne dozvole izdaju se na određeno vrijeme, najdulje do godinu dana, a samo iznimno u trajanju do dvije godine, objasnili su nam pravni stručnjaci.

Da je inspekcija rada postupala na gradilištu Pelješkog mosta, potvrdili su u PU dubrovačko-neretvanskoj, no objasnili su da su djelatnici policije samo asistirali inspektorima te da nije bilo nikakvih privođenja radnika zatečenih u radu na crno, odnosno bez valjane radne dozvole.

Njima su oduzete putovnice kao mjera osiguranja te su upućeni na Prekršajni sud, izvijestila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:52