TIM ZA PROMOCIJU

'INTERNET BRIGADA' KOJA JE RADILA U KAMPANJI HDZ-a PRIZNALA KRIVNJU Potpisali sporazum s USKOK-om i saznali kazne, osuđena i Mamićeva nećakinja

s lijeva na desno: Kristijan Gržetić (bivši glasnogovornik RTL-a), Sanda Mamić (nećakinja Zdravka Mamića), Matej Zadro (bivši PR stručnjak u GNK Dinamo) - osumnjičeni su radili na kampanjama Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-ovoj kampanji za parlamentarne izbore 2015.
 CROPIX

Gotovo čitav HDZ-ov tim za promociju na društvenim mrežama u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2014. te parlamentarnim izborima 2015. godine, uključujući nećakinju Zdravka Mamića, Sandu Mamić, Dinamovoga stručnjaka za digitalni marketing i oglašavanje Mateja Zadru te marketinškoga stručnjaka i bivšega glasnogovornika RTL-a Kristijana Gržetića priznali su da su utajili porez na isplate za marketinške usluge koje su odradili za HDZ u kampanji za parlamentarne izbore 2015. a svi osim Zadre su se i nagodili s Uskokom za uvjetne zatvorske kazne, sporedne novčane kazne te kazne rada za opće dobro.

Na temelju sporazuma su, zajedno s Zadrinim prijateljem Matkom Pecotićem u srijedu su na zagrebačkome Županijskome sudu, iza zatvorenih vrata, Sanda Mamić i Matko Pecotić osuđeni na uvjetne zatvorske kazne, a presuda na osnovi sporazuma navodno bi trebala uskoro biti izrečena i Gržetiću. Sanda Mamić osuđena je na 8 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje te sporednu novčanu kaznu od 40.000 kuna. Sporednu novčanu kaznu dužna je platiti u roku od 6 mjeseci od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe. Ukoliko se pak ovrha ne bude mogla provesti sud će uz njezin pristanak u roku od tri mjeseca novčanu kaznu zamijeniti radom za opće dobro. Mamić je međutim u državni proračun već prošloga tjedna uplatila utajenih 96.245 kuna poreza i prireza.

Pecotić je pak osuđen na 7 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje i sporednu novčanu kaznu od 30.000 kuna. On pak ne mora u proračun vratiti porez budući da ga prema optužnici on nije niti utajio već je samo proslijedio novac Gržetiću, Sandi Mamić i Zadri. Gržetić bi, ukoliko se sporazum realizira trebao u državni proračun uplatiti 76.670 kuna utajenoga poreza na drugi dohodak, a hoće li se Zadro također nagoditi za sada nije poznato.

Priznanjem krivnje te izricanjem presuda na osnovi sporazuma, a na koje se najvjerojatnije nitko neće žaliti, ovaj slučaj koji je pobudio veliku pažnju javnosti zbog svojih političkih konotacija, sada je dobio vjerojatno svoj konačni epilog. Naime, premda je tijekom istrage otkriven niz kontraverzi oko načina na koji je je spomenuta kampanja iz 2015. vođena, pogotovo u dijelu vezanome uz digitalno oglašavanje, ono što se osuđenicima s kaznenopravnoga aspekta stavljalo na teret zapravo je bila "obična" porezna utaja. Da će između, tada samo osumnjičenih, Sande Mamić, Gržetića i Pecotića te Uskoka doći do nagodbe dalo se naslutiti nakon što su oni već tijekom istrage na ispitivanju zapravo priznali djela izrazili žaljenje i iskazali spremnost nastalu štetu vratiti u državni proračun.

Čitava priča je dospjela u javnost početkom 2017. godine, kada su porezni USKOK i USKOK dovršili istragu protiv 21 osobe zbog sudjelovanja u organiziranome lancu poreznih prijevara, odnosno, pojednostavljeno, izvlačenja novca iz vlastitih tvrtki. U istrazi su otkrili da je grupa “poduzetnika” predvođena Svetislavom Josimovićem, vlasnikom tvrtki Bossman i Bossman tim, u zamjenu za proviziju nizu hrvatskih poduzetnika “pomagala” izvlačiti novac iz njihovih tvrtki.

Među dokumentacijom o tvrtkama koje su uplaćivale novac Josimovićevom Bossman timu nađena je tako i tvrtka Napredni modeli koja mu je 2015. isplatila 697.000 kuna kao podizvođaču u marketingu u predizbornoj kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015. godine. Budući da je USKOK sumnjao da se radi o fiktivnim uslugama, osumnjičili su vlasnika Naprednih modela Danijela Artenjaka da je iz svoje tvrtke pokušao preko Josimovića “isisati” navedenih 697.000 kuna koje mu je neposredno prije, za usluge promocije na društvenim mrežama, uplatio HDZ. Međutim prije godinu dana u istrazi je došlo do preokreta.

USKOK je obustavio istragu protiv vlasnika tvrtke Napredni modeli Danijela Artenjaka, a pod istragom USKOK-a, zbog istih tih optužbi, odnosno zbog izvlačenja novca dobivenoga od HDZ-a za kampanju za parlamentarne izbore 2015. našle su se četiri nove osobe - nećakinja Zdravka Mamića Sanda Mamić, zatim Dinamov stručnjak za digitalni marketing i oglašavanje Matej Zadro, bivši glasnogovornik RTL-a i bivši izvršni direktor korporativnih komunikacija adriatica.net grupe Kristijan Gržetić te vlasnik tvrtke Usporedi Matko Pecotić.

Naime, da Artenjak možda nije upleten dalo se naslutiti već iz priznanja Josimovića nedugo nakon uhićenja početkom 2017. Josimović je rekao priznao da se bavi izvlačenjem novca za niz hrvatskih tvrtki, te da je fakturu za fiktivne poslove ispstavio i Naprednim modelim Danijela Artenjaka, no ne na Artenjakov zahtjev. Rekao je kako Artenjaka nikada nije upoznao, nego da su ga za izvlačenje novca zamolila dvojica drugih ljudi koje poznaje kao Matka i Mateja, te da su se našli u lokalu Raspjevane kokoši na Vrbiku.

- Bio sam kontaktiran od Matka, prezime ne znam tvrtka Usporedi, ne sjećam se. S njim sam bio na kavi, rečeno je da ovi imaju ugovor s nekim - ispričao je Josimović i dodao da su mu Matko i Matej rekli da su dobili budžet od 3-4 milijuna kuna i da bi trebali 700.000 - 800.000 kuna.

- Poslije sam na podugovoru vidio da je, ovaj, oni koji jesu, za kaj je odrađivano za tu stranku - ispričao je Josimović, koji tijekom svojeg iskaza niti jednom riječju nije imenovao HDZ međutim bilo je jasno o čemu priča. Upravo je Josimovićev iskaz, u kojem je rekao kako su ga Matej i Matko tražili da ispostavi fakture Artenjakovim Naprednim modelima, bio jedan od ključnih razloga zbog čega se fokus USKOK-ove istrage s Artenjaka prebacio na druge osobe.

Glavni dokaz su pak činili e-mailovi koje je USKOK-u predao Artenjak i iz kojih je vidljivo da Sanda Mamić, Gržetić i Zadro traže da im novac koji je za njih dobio iz HDZ-a za njihove usluge u kampanji proslijedi na Josimovićev Bossman tim. Pritisuti ovakvim dokazima zapravo svi osumnjičenici su već tijekom istrage priznali djela. Međutim za razliku od financijskoga djela kampanje 2015. u djelu koj se odnosi na društvene mreže, a koji je bio predmet istrage Uskoka u ovome slučaju, tijekom istrage u javnost su dospjeli i drugi aspketi kamapanje, koji pak ne predstavljaju kazeno djelo, no čija je moralnost jako upitna.

Dakle radilo se o tome šta je taj tim zaista pružao HDZ-u kampanji. Naime, tijekom istrage Matej Zadro je u razgovorima s Uskokom priznao kako su se između ostaloga bavili onim što se kolokvijlno naziva trolanjem, dakle satvljanjem komentara na stranice medija, društvenih mreža i dr. To je blo podvedeno pod nazin podrška korisniku. Što se tiče ovoga ‘customer supporta’, mogu reći da se tu u biti radilo o brisanju negativnih komentara na našim stranicama, stavljanju negativnih komentara na stranice političkih protivnika, kao i na razne druge medijske internetske stranice.

Također se tu radilo i o davanju lajkova na pojedine komentare, a sve kako bi se postiglo to da pojedini komentari koji su u tome trenutku odgovarali našoj stranci budu među prvim komentarima na pojedini članak - rekao je Zadro. Osim spomenutoga “customer supporta”, tijekom istrage pojavilo se i objašnjenje još jednoga “fenomena” kojega su analitičari društvenih mreža uočili tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2015.

Riječ je o Facebook stranici koja se prije listopada 2015. zvala Uživo iz zagrebačkih tramvaja, a radilo se o stranici na kojoj su objavljivane razne fotografije iz zagrebačkoga javnoga prijevoza koje su slali građani. Stranica je bila jako popularna i imala je oko 100.000 pratitelja. Međutim, u listopadu 2015. taman s početkom predizborne kampanje, stranica mijenja i naziv i tematiku, te se najprije naziva Apsurdistan, da bi ubrzo promijenila ime u ono koje ima i danas “Uživo iz slučajne države”. Sadržaj na njoj se jako promijenio te se stranica počela baviti satirom (da ne upotrijebimo težu riječ) na račun tadašnje koalicije Hrvatska raste, te pogotovo njezina predsjednika Zorana Milanovića.

Premda joj se promijenio i naziv i sadržaj, stranica je i dalje imala navedenih 100.000 pratitelja, što je zapravo bio i cilj osobe koja joj je početkom parlamentarne kampanje, kao njezin administrator, dala novu formu. No ono što je novo jeste da su se tijekom ove istrage pojavile i liste isplata koje su, kao dio kampanje HDZ-a na parlamentarnim izborima, za oglašavanje navedene stranice plaćene iz tvrtke Napredni modeli.

Tako je za sponzorirane postove, odnosno hrvatski, plaćeno oglašavanje, ove stranice na Facebooku, plaćeno 6268 eura, dok je za oglašavanje slične stranice pod nazivom “A JBG desilo se”, iz iste tvrtke Facebooku plaćeno 3729 eura. Oglašavanje neke Facebook stranice, naravno, nije moguće bez pristanka njezina administratora, pa se lako da zaključiti da je ona u kampanji za parlamentarne izbore poslužila kao oružje u marketinškoj borbi za birače na društvenim mrežama. Bilo, kako bilo "nova" HDZ-ova strategija masovnoga korištenja društvenih mreža za politički marketing dala je izvrsne rezultate te su pobjedili na oba izbora i predsjedničkim i parlamentarnim 2014. i 2015. Sanda Mamić je i pojasnila kako je do angažmana njih koji su radili u Dinamou i HDZ-a došlo.

Negdje pred početak predsjedničkih izbora 2014. obratio mi se Tomislav Madžar kojega sam upoznala u Dinamu i koji je je predložio da se Matej i ja aktiviramo u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović. S obzirom na to da smo mi tada bili zaposlenici Dinama, mi smo se prvo obratili Zdravku Mamiću i pitali ga za dopuštenje, a on nam je odobrio da se uz ovaj naš posao u Dinamu bavimo i digitalnim marketingom u kampanji. Matej i ja smo zatim s predstavnicima HDZ-a dogovorili okvire našega angažmana, a kada smo shvatili da se tu radi o vrlo velikom poslu, ja sam kontaktirala prijatelja Danijela Artenjaka koji se također bavi digitalnom tehnologijom i marketingom.

Također shvatila sam da će nam biti i potreban stručnjak za odnose s javnošću pa sam stupila u kontakt s Kristijanom Gržetićem s kojim sam dogovorila suradnju. Ugovor s Naprednim modelima je zatim i formalno u ime HDZ-a sklopio glavni tajnik stranke Milijan Brkić.

Nakon podizanja optužnice protiv Svetisava Josimovića i ostalih, dakle ukupno 36 osoba, na zagrebačkome Županijskome sudu je prije dva dana počela sjednica optužnoga vijeća koje je zatvoreno za javnost. Budući su gotovo svi okrivljeni priznali djela, a najveći dio ih se s Uskokom nagodio i oko kazni, predsjednica vijeća Maja Štampar Stipić razdvojila je predmet u nekoliko manjih kako bi se u grupama mogle izricati presude na osnovi nagodbi. Sanda Mamić i ostalih troje osumnjičenika osuđeni su u srijedu, a optužno vijeće, odnosno izricanje presuda za ostale okrivljenike se nastavlja i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:36