OPTUŽBE ZA MITO

INTERPOL 'Hrvatska nam mora objasniti zašto je Hernadi još na tjeralici'

Hrvatska neće povući tjeralicu jer se uskoro na Županijskom sudu očekuje potvrđivanje optužnice

Rijetko viđen uspjeh ostvario je odvjetnički tim Zsolta Tamasa Hernadija, prvog čovjeka mađarskog MOL-a, optuženog za podmićivanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, kada su krajem prošle godine ishodili privremeno suspendiranje međunarodne tjeralice koju je za njim raspisao Interpol po zahtjevu hrvatskih vlasti.

Ne samo da je tjeralica za njim mjesecima ostala “nevidljiva”, nego je sada iz sjedišta Interpola hrvatskim vlastima sugerirano da povuku tjeralicu.

Čeka se Vrhovni sud

Kako neslužbeno doznajemo, MUP RH ponovno je iz sjedišta Interpola dobio upit o tome zašto se i dalje inzistira da za Hernadijem bude raspisana međunarodna tjeralica, ako je nedavno oslobođen optužbe pred nadležnim sudom u Mađarskoj. Time je na određeni način od Hrvatske zatraženo da poštuje odluku suda u Budimpešti i povuče tjeralicu.

No, nadležni hrvatski organi to sigurno, kako nam je neslužbeno potvrđeno, neće učiniti, jer se sljedećega tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu očekuje potvrđivanje optužnice protiv Hernadija, a istodobno se čeka da Vrhovni sud objavi pravomoćnu presudu.

Što se zapravo dogodilo? Nakon što je protiv Hernadija na prijedlog Uskoka, nadležni sudac istrage Županijskog suda odredio istražni zatvor, preko ureda Interpola u Zagrebu, u listopadu 2013. godine, Glavnom tajništu Interpola upućen je zahtjev da se za njim raspiše crvena međunarodna tjeralica. Interpol je tome i udovoljio. No, Hernadi je uložio žalbu na tjeralicu, a Komisija za kontrolu Interpolovih datoteka (CCF) krenula je u reviziju. Odlučeno je da se do okončanja revizije tjeralica za Hernadijem blokira u bazi podataka Interpola.

Ključni dokaz

Za sada nije moguće doznati je li CCF donio konačnu odluku, a ona može biti potpuno uklanjanje tjeralice, njezina deblokada ili nadopuna. No, čini se da je CCF prije konačne odluke još jednom zatražio dodatno očitovanje RH. Razlog je bio to što su Hernadijevi odvjetnici CCF-u dostavili presudu suda u Budimpešti, kojom je Hernadi oslobođen optužbi za koje ga je teretila jedna bivša dioničarka MOL-a. Iako se radilo o optužbama za tešku pronevjeru, i uzrokovanje štete dioničarima MOL-a, a ne za podmićivanje Sanadera, sud je ustanovio da Hernadiju nije dokazano ni podmićivanje koje bi bilo preduvjet za njegovu odgovornost za spomenuta kaznena djela. Na sudu u Mađarskoj pritom nisu provedeni najvažniji dokazi na temelju kojih je zagrebački sud osudio Sanadera da je primio mito od Hernadija radi prepuštanja MOL-u upravljačkih prava nad Inom.

Hernadi dao mito preko savjetnika?

Neslužbeni, ali dobro upućeni, izvori tvrde da je Vrhovni sud RH na zasjedanju početkom travnja ove godine odbio Sanaderove žalbe u aferama Hypo i Ina - MOL te mu potvrdio osuđujuću presudu, uz blagu korekciju kazni. S ukupno deset na devet godina zatvora. U toj presudi Zsolt Hernadi izravno se spominje kao davatelj mita.

Osim toga, za sljedeći tjedan zakazana je sjednica optužnog vijeća Županijskog suda na kojoj bi se trebalo razmatrati Uskokovu optužnicu protiv Hernadija. U tom slučaju Uskok raspolaže i opsežnijim dokaznim materijalom od onog koji je imao na suđenju Sanaderu. Između ostaloga, nedavno je utvrđeno da je suvlasnik jedne off shore tvrtke s Cipra, preko koje je 2009. isplaćen dio mita za Sanadera, bio upravo Hernadijev glavni savjetnik u MOL-u dr. Jozsef Toth, što se ranije pokušalo sakriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:23