SVE ZA SLOBODU

ŠEF MOL-a HERNADI JE NAMJESTIO SUĐENJE U MAĐARSKOJ? Iscurila snimka razgovora poljskih moćnika

Zagreb, 300109.Ministarstvo gospodarstva, Vukovarska ulica 78.Potpredsjednik Vlade Damir Polancec i predsjednik Uprave MOL-a Zolt Hernadi potpisali su dva ugovora (o plinskom biznisu i medjusobnim odnosima), a zatim su predsjednici uprava Ine i Plinacroa potpisali ugovor o kupoprodaji skladista plina Okoli.Na fotografiji: Damir Polancec i Zolt Hernadi.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Čelnik najveće mađarske naftne kompanije Mol, Zsolt Hernadi, namjestio je suđenje protiv sebe u Mađarskoj kako bi preduhitrio suđenje u Hrvatskoj, gdje ga se tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera, tvrdi šef poljske naftne kompanije PKN Orlen Jacek Krawiec.

Krawiec, u ilegalno snimljenom razgovoru s poljskim ministrom trezora Wlodzimierzom Karpinskim u siječnju ove godine u jednom restoranu u Varšavi, navodi kako mu je Hernadi kazao da će 'jedna žena od povjerenja' po imenu Abel ispuniti optužnicu protiv njega u Mađarskoj te da će ga potom na sudu u travnju osloboditi svake krivnje.

- Moji odvjetnici kazali su mi da ako se za isti slučaj donese oslobađajuća presuda u bilo kojoj zemlji Europske Unije, tada tu presudu druge zemlje EU moraju poštivati - Krawiec je citirao Hernadija te upitao ministra: - Možeš li zamisliti da bi se takvo što moglo dogoditi? -

Snimku je jučer objavio magazin Wprost, a iz Mola su odbili komentirati navodni sastanak. Također, nisu željeli odgovoriti na upit Bloomberga je li optužnica u Mađarskoj podignuta a da je Hernadi za nju znao.

- Tijekom proteklih godina u medijima je objavljeno mnoštvo glasina i spekulacija koje su se pokazale neistinitima. Mol nikad nije komentirao niti jednu od tih glasina i dalje to ne namjerava činiti - odgovorili su iz Mol-a.

Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.

Hernadijev odvjetnički tim u Budimpešti tvrdio je da će sud u Hrvatskoj morati prihvatiti oslobađajuću presudu u Mađarskoj.

Dva tjedna kasnije Vrhovni sud RH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija kojega se tereti da je s 10 milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini.

Hernadijeva obrana najavila je žalbu na tu sudsku odluku jer smatra da optužnica, kao i odluke o istražnom zatvoru i suđenju u odsutnosti nisu utemeljene.

Mađarska naftna i plinska kompanija Mol također je izrazila razočaranje presudom Vrhovnog suda RH u slučaju Sanader i odlučno odbacila sve sugestije o neprimjerenom poslovnom ponašanju.

- Predsjednik uprave i izvršni direktor (Hernadi) i dalje ima puno povjerenje odbora MOL grupe. MOL-ova strategija prema Ini neće se mijenjati, naveli su iz Mol-a.

Na vrpci su čuje Krawiec kako govori da putuje u Budimpeštu kako bi pitao Hernadija o cijeni koji Mol traži za svoj udio u Ini.

- Rekao mi je da pokušavaju Molov udio u Ini prodati Rusima. Mislim da traže koju milijardu previše. Trebali bi platiti 15 milijardi, a znaš da si ne možemo priuštiti da nas tako iskoriste - kazao je Krawiec ministru, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:01