KONTRAUDARAC

Investitori nesuđenih golf terena iznad Dubrovnika najavili radikalne mjere: Razvoj Golf traži arbitražu s Hrvatskom i odštetu od 500 milijuna eura

 HANZA Media

Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf, potvrdio nam je u četvrtak da je tvrtka Elitech B.V. iz Nizozemske zajedno sa svojom kompanijom Razvoj Golf d.o.o. podnijela 25. kolovoza ove godine zahtjev za arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID - International Centre for Settlement of Investment Disputes).

- Zahtjev za arbitražu podnijeli smo protiv Republike Hrvatske kako bismo osigurali našu investiciju i dosad uložena sredstva u projekt na Srđu, a sve zbog totalne blokade projekta i poništavanja već izdanih dozvola zbog administrativnih propusta državnih tijela koji nisu potom ispravljeni - objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Kusalić ovaj potez investitora.

Prekršen sporazum

Kusalić je također rekao kako "Elitech kao investicijsko društvo sa sjedištem u Nizozemskoj i Razvoj Golf d.o.o. kao projektno društvo u Republici Hrvatskoj smatraju da je Hrvatska prekršila bilateralni sporazum o ulaganju koji je uspostavljen s Kraljevinom Nizozemskom, preko radnji koje su jednake eksproprijaciji njihove imovine bez naknade, da nisu osigurani pošteni i pravedni uvjeti za postupanje prema investiciji, te da nisu osigurana učinkovita pravna sredstva za zaštitu investicijskih prava".

- Elitech i Razvoj Golf traže naknadu za stotine milijuna dolara koje su izgubili zbog postupaka Republike Hrvatske koji su bili usmjereni protiv njihovih ulaganja - ustvrdio je prokurist tvrtke Razvoj Golf, a možemo podsjetiti i na njegove riječi iz veljače ove godine kada je istaknuo da "s obzirom na visinu dosadašnjih dokumentiranih ulaganja u iznosu od 130 milijuna eura ili malo manje od milijardu kuna te vrijednost planiranih budućih ulaganja, planiranu izgubljenu dobit investitora koja se, također mora uključiti u navedenu analizu, očekujemo da će brojka dosegnuti minimalno oko 500 milijuna eura odnosno oko 3,75 milijarde kuna".

Iz Ministarstva energetike i zaštite okoliša, pak, nismo dobili izravan odgovor jesu li upoznati s pokretanjem arbitraže i kakvo će biti njihovo daljnje postupanje.

- Ministarstvo je provelo postupak procjene utjecaja na okoliš za golfsko igralište Srđ, te 2013. godine donijelo odluku da je navedeni projekt prihvatljiv za okoliš i ekološku mrežu uz mjere koje je Ministarstvo propisalo. Upravni sud u Splitu je poništio navedeno rješenje, te vratilo predmet na ponovni postupak. Ministarstvo će u skladu s presudom ponovo odlučivati i pri tome se kao i do sada držati odredaba zakona i pravila struke u pitanjima zaštite okoliša i prirode - poručili su iz Ministarstva kojemu je na čelu Tomislav Ćorić, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, 3. travnja 2013. izdano je Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš koje je Upravni sud u Splitu ukinuo presudom od 2. rujna 2016. i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje. Formalno obrazloženje presude je glasilo, kako je Slobodnoj Dalmaciji kazao Kusalić, da studijom nisu uvrštene i dvije turističke zone, koje ne spadaju u obuhvat projekta i nisu predmet investicije investitora.

Stanje mirovanja

Sud je stoga uvažio činjenicu da su obje turističke zone bile obuhvaćene izvornom studijom, te da je investitor ministarstvu predao studiju koja je sadržavala zone, ali je studija na izričiti zahtjev Ministarstva zaštite okoliša (kojeg je tada vodio Mostov Slaven Dobrović) izmijenjena tako da su iz nje izbačene turističke zone. Kusalić napominje kako bi, da investitor nije postupio po tom zahtjevu Ministarstva, studija bila obustavljena, odnosno da je studija odbačena baš zbog onog što je Ministarstvo bilo tražilo da se u nju uvrsti.

Sud je u presudi, rekao je tada Kusalić, zaključio da je odluka Ministarstva i nalog investitoru da se iz studije izbace turističke zone bila pogrešna te je poništio rješenje o studiji i vratio predmet na ponovni postupak uz uputu Ministarstvu zaštite okoliša da donese novo rješenje.

Kao posljedica navedene presude iz rujna 2016. godine i činjenice da se postupak donošenja novog rješenja o studiji utjecaja na okoliš od rujna 2016. nije pomaknuo niti malo, jer Ministarstvo zaštite okoliša nije donijelo novo riješenje, Upravni sud u Splitu 10. veljače ove godine donio je presudu kojom se ukida lokacijska dozvola koju je investitor ishodio u listopadu 2015., pod obrazloženjem da je ukinuto rješenje o studiji utjecaja na okoliš i da se lokacijska dozvola mora ukinuti, piše Slobodna Dalmacija.

Sada bi se čitav taj postupak morao ponoviti ako se investicija želi nastaviti, a navodno su u Ministarstvu trenutačno pozitivno orijentirani prema tom projektu, premda još nema nikakvog službenog stava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:39