NOVI NATJEČAJ

INVESTITORIMA U PETROKEMIJU I FORMALNO OTVORENA VRATA Svi žele Borealis, a on traži 25+1 dionicu

Đuro Popijač (u krugu)
 CROPIX

Investitorima koji su zainteresirani za ulaganje u Petrokemiju, a time i njezino spašavanje, sada su i formalno otvorena vrata.

Službena odluka

Na jučerašnjoj izvanrednoj Glavnoj skupštini kutinske tvornice mineralnih gnojiva stvorene su pretpostavke za proces dokapitalizacije - službeno je donesena odluka da se ide u povećanje temeljnog kapitala za iznos od 450 milijuna kuna. Povećanje temeljnog kapitala provest će se javnom ponudom novih dionica, s time da će pravo na upis imati svi zainteresirani ulagatelji, a minimalni iznos koji pojedini ulagatelj može uplatiti za nove upisane dionice iznosi 780 tisuća kuna. Dakle, temeljem te odluke Glavne skupštine objavit će se javni poziv na koji se mogu javiti svi zainteresirani.

“Poštujemo plan”

- Sada smo formalizirali dokapitalizaciju, no pred nama je još dosta koraka do završetka samog postupka zbog aktivnosti koje se moraju provesti. Poštujemo i dalje terminski plan koji smo definirali krajem proljeća i došli smo pred sam kraj procesa koji je vrlo zahtjevan, a sada posebno, zato što očekujemo pregovore s potencijalnim investitorima - rekao je šef kutinske tvrtke Đuro Popijač.

Oni su, prema posljednjim informacijama, Ina, PPD, JANAF, HEP, mirovinci i austrijski Borealis, za kojeg se spekuliralo da se povukao iz utrke. No, izgleda da to nije istina. Oni koji su vidjeli njegovu ponudu kažu da vrijedi do kraja ožujka, da su odustali od nekih uvjeta koje su tražili te da su spremni za početak ući u 25 posto vlasništva Petrokemije. No, tko će od njih dokapitalizirati Petrokemiju i s koliko novca, još uvijek ne žele otkriti javnosti.

Pregovori između zainteresiranih investitora traju već neko vrijeme, a sada ulaze u finalnu fazu. Cilj je, kako doznajemo od izvora bliskih Vladi, proces dokapitalizacije završiti do kraja godine. Država, prema istim informacijama, planira zadržati 25 plus jednu dionicu. S obzirom na to da je proces u vrlo osjetljivoj fazi, zainteresirani ulagači vrlo su oprezni i šturi u davanju informacija. Tako u Ini samo kratko kažu da “procjenjuju mogućnost sudjelovanja u restrukturiranju Petrokemije te da će pravodobno obavijestiti tržište u slučaju bilo kojeg novog razvoja događaja”.

U kuloarima, pak, spominju se razne kombinacije. Ipak, prema nekim informacijama iz izvora bliskih Petrokemiji, navodno su upravo Ina i PPD najozbiljniji igrači. To i nije nelogično, s obzirom na to da su i najveći vjerovnici pa je i time njihov interes za spašavanjem svojih potraživanja i veći. Oni bi, govore nam isti izvori, dali najveći dio kapitala, svaki po 120 milijuna kuna. JANAF i HEP bi uplatili stotinjak milijuna kuna, a ostatak tri mirovinska fonda. Oni, navodno, najviše razgovaraju s Inom i PPD-om, ali, može se čuti, spremni su razgovarati s Borealisom. Njegova ponuda za predstavnike države nije bilo nešto što su htjeli čuti jer su tražili podmirenje starih obveza.

Dobar odabir

Štoviše, pojedinci iz poslovnih krugova smatraju da bi Borealis bio dobar odabir jer bi to dugoročno stabiliziralo Petrokemiju.

- U slučaju da se uključi Borealis, Ina i PPD dali bi po 60 milijuna kuna, Borealis oko 140 milijuna kuna, država još 100 milijuna kuna, a ostatak mirovinci.

Njima ne bi bilo toliko rizično da je Borealis u igri - smatra jedan od naših sugovornika iz poslovnog miljea, upoznat sa situacijom u Kutini.

Ta bi kombinacija mogla odgovarati i mirovincima i PPD-u, iz kojeg su nedavno poručili da su zainteresirani za dokapitalizaciju, ali u nekom obliku konzorcija, da su im kao partneri prihvatljivi svi koje žele nastaviti proizvodnju. U savršenom scenariju koji dugoročno stabilizira kompaniju Ina i PPD bi Petrokemiji mogli omogućiti jeftiniji plin, a Borealis modernizaciju proizvodnje te tako i lakše restrukturiranje duga od 900 milijuna kuna, koji je bio kamen spoticanja u procesu privatizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30