POLJULJANO POVJERENJE

Islamska zajednica BiH: Josipovićeve izjave o radikalizaciji muslimana su sramotne

Haris Silajdžić tvrdi da Josipović svojim izjavama 'podilazi raširenim predrasudama o islamu i muslimanima', sugerirajući da su retrogradni i destruktivni
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Safet Softić, predsjednik Sabora islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, razočaran je izjavama Ive Josipovića u kojima hrvatski predsjednik sugerira mogućnost radikaliziranja muslimana u BiH, piše Dnevni avaz .

"Josipović je zbog dosadašnjeg rada zadobio veliko povjerenje građana BiH, pa i Bošnjaka. Utoliko ta izjava više iznenađuje i frustrira", izjavio je Softić.

Podsjetimo, mediji BiH prenijeli su dijelove ovotjednog intervjua kojeg je hrvatski predsjednik Ivo Josipović dao agenciji Reuters, u kojem je Josipović iznio svoja očekivanja da zbivanja u arapskom svijetu (aludirajući na zbivanja u Libiji) neće potaknuti muslimane u BiH na radikalne poteze.

"Ima li posljednja izjava veze s formiranjem vlasti u BiH ili je izazvana činjenicom da su takve izjave primamljive za Europsku uniju, ne znam", izjavio je Softić, nadovezavši se da bi Josipović trebao biti regionalni lider u pomirenju i gradnji boljih odnosa.

Josipovićeve komentare osudile su i neke političke stranke.

"Hrvatska treba biti čimbenik stabilnosti u BiH, a ne netko tko destabilizira prilike na ovim prostorima. To može dovesti u pitanje odnose dviju zemalja, ali i odnose među narodima u BiH", rekao je za Dnevni avaz potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Hadžić, ustvrdivši da je to bio "još jedan u nizu nepotrebnih komentara o stanju u BiH".

Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića tvrdi da Josipović svojim izjavama "podilazi raširenim predrasudama o islamu i muslimanima", sugerirajući da su retrogradni i destruktivni.

U Silajdžićevoj stranci ističu da su radikalni muslimanski elementi u BiH tijekom rata mogli stići samo iz Hrvatske uz potporu "režima Franje Tuđmana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:54