PODBACILI UČENICI

ISPITI DRŽAVNE MATURE KOJE TISUĆE UČENIKA NISU USPJELE RIJEŠITI Pokušajte riješiti ispite iz osnovne razine znanja matematike i hrvatskog jezika

 
 Nikola Vilić / Hanza Media

Loši rezultati hrvatskih učenika na državnoj maturi ovih dana su jedna od gorućih tema u Hrvatskoj.

Na ovogodišnju maturu prijavilo se 12.226 gimnazijalaca i 16.443 učenika strukovnih škola, a prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom, o čemu je Jutarnji već pisao.

Lošije rezultate na obaveznim predmetima, kao i dosad, pokazali su učenici strukovnih škola, no ovaj put podbacili su i gimnazijalci kojima je taj ispit, za razliku od strukovnjaka, obavezan završni ispit.

Prema neslužbenim podacima, osam posto gimnazijalaca palo je na pisanju eseja na osnovnoj razini, a isto se dogodilo i sa 34 posto učenika strukovnih škola. Više od tisuću učenika na jednoj od razina ispita iz hrvatskog jezika, eseju, predalo je prazan papir - opet prema neslužbenim podacima, konačni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kompletne ispite iz hrvatskoj jezika i matematike. Mi vam ispod donosimo ispite iz matematike i hrvatskog jezika na osnovnoj razini znanja. Pokušajte ih riješiti, a pritom imajte na umu da su maturanti za ispit iz hrvatskog jezika na raspolaganju imali 100 minuta, a za ispiti iz matematike 150 minuta.

Državna matura - Matematika by Matko Breber on Scribd

Državna matura - hrvatski jezik by Matko Breber on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:59