MATEA HOHNJEC

ISPOVIJEST EX MANEKENKE NAKON ŠTO SU JOJ ZABRANILI ULAZ U EUFRAZIJEVU BAZILIKU 'Oduvijek ulazim u takva stanja, imam reakcije koje se zovu opsjednuće'

Matea je dobila policijsku zabranu ulaska u crkvu jer je tijekom mise vikala, bacala se i sjedila na podu
 CROPIX

Tjedan dana ne smije u crkvu, odnosno ima policijsku zabranu da uđe u porečku Eufrazijevu baziliku. Bizarna je to priča 30-godišnje Porečanke Matee Hohnjec, bivše manekenke i sestre nekadašnje ritmičke gimnastičarke i Miss sporta Stefany, koja je 1. srpnja bila u porečkoj župnoj crkvi te usred mise počela vikati. I stoga je dobila policijsku zabranu, odnosno policija joj je uručila rješenje kojim joj se izriče mjera opreza.

Zabranjeno joj je posjećivanje Eufrazijeva bazilike od 4. do 12. srpnja, ali uvijek postoji mogućnost produljivanja zabrane. Prijavili su je tamošnji svećenici.

- Nažalost, ničega se ne sjećam. Oduvijek ulazim u takva stanja, imam reakcije koje se zovu opsjednuće. Tako reagiram na misu i molitve - priča nam Matea koja je rekla da ne zamjera svećenicima koje jako dobro poznaje. Veli da su svi znali da joj se tako nešto događa i da to nije bilo prvi put da je vikala na misi.

Reakcija

- To mi se puno puta dogodilo, ali nikada nisam dobila zabranu. Nisam svjesna što se oko mene događa. Za mene je moj slučaj dovoljan teret na leđima. Svejedno, čudno mi je da su tako reagirali - tvrdi nam ova Porečanka kojoj se prije nekoliko godina u Zagrebu sudilo zajedno s partnerom jer su dali drogu 20-godišnjoj djevojci koja se tada predozirala.

Policijska uprava istarska nam je potvrdila da se radi o jedinstvenom slučaju s kojim se dosad nisu nikada susreli.

- Do sada na našem području nije evidentiran slučaj da je osobi izrečena zabrana posjećivanja crkve kao mjesta počinjenja prekršaja. Policija koristi ovakvu mogućnost te počiniteljima prekršaja izriče kao mjeru opreza zabranu posjećivanja određenog mjesta ili područja radi sprječavanja okrivljenika da čini nove prekršaje - naveli su.

Mjera opreza

I dok se Hohnjec ne sjeća što se zbivalo, u policiji kažu da je narušavala javni red i mir.

- Naime, žena je vikala, bacala se i sjedila na podu, čime je ometala misu i izazivala zgražanje prisutnih osoba. Policija je protiv nje podnijela optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te joj je sukladno Prekršajnom zakonu izrekla mjeru opreza, zabranu posjećivanja mjesta gdje je počinila prekršaj, u trajanju od osam dana, naveli su.

Prijedlog

U porečkoj župi nismo dobili odgovor zašto su prijavili Hohnjec ako joj to nije bio prvi put, ali nam je zato fažanski župnik, bivši kancelar biskupije i biskupov tajnik i nekadašnji kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević kazao da je to vrlo neobično.

- Prvi put čujem da se tako nešto dogodilo. Inače se nama svećenicima zna događati da netko u crkvi viče, znaju doći i ljudi u pijanom stanju. Ali ih zamolimo da napuste crkvu, odnosno da se udalje i tu sve staje. Očito je ovaj slučaj bio malo drugačiji i nije bilo u pitanju samo vikanje - smatra Jakovljević.

Inače, dosad je u Dubrovniku zabilježen jedan slučaj remećenja javnog reda i mira u crkvi. Naime, nakon što su mediji objavili fotografije djelomično nage žene snimljene u jednom sakralnom objektu, policajci su proveli kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena prekršajna odgovornost autora i osobe koja se nalazi na spornim fotografijama.

Policija je tada podnijela optužne prijedloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:59