DEMANTI

ISPRAVAK TEKSTA 'USKOK u KB Dubrava: Upali su u bolnicu, sve češljaju'

Milan Kujundžić
 Marko Todorov / CROPIX

U nastavku objavljujemo ispravak članka objavljenog 18. veljače na portalu Jutarnjeg lista USKOK U KB DUBRAVA: 'UPALI SU U BOLNICU, SVE SE ČEŠLJA!' Istražitelji žele otkriti što stoji iza transakcije kojom je Kujundžić prodao kuću samom sebi.

U članku izišlom 18. 2. 2020. na web stranicama Jutarnjeg lista, kao i u tiskanom izdanju od 19. 2. 2020., pod naslovom "USKOK u KB Dubrava: Upali su u bolnicu, sve češljaju", objavljene su neistine, i to:

Cit: - "Naime, prema javno dostupnim podacima, vidljivo je kako je mimo natječaja nabavljeno robe u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna..." "Stoga se postavlja pitanje koliko je takvih ugovora ravnatelj, u ovom slučaju Milan Kujundžić, trebao sklopiti da se u jednoj godini dođe do ukupne vrijednosti od 70 milijuna kuna.

Navedeni navodi nisu točni. Da je tome tako, vidljivo je i iz samog Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji svih bolničkih zdravstvenih ustanova za 2011. godinu (dostupna na internetu) iz kojeg je razvidno da je ukupna vrijednost nabave svih zdravstvenih ustanova uključujući i KB Dubrava iznosila preko 3 milijarde kuna.

U KB Dubrava postupak nabave ne vodi niti provodi ravnatelj bolnice, već za to postoje službe, a među kojima i služba za javnu nabavu. Služba za javnu nabavu provodi postupke javne nabave sukladno zakonskim propisima (imenovanje povjerenstva, osoba s certifikatom za vođenje postupka za javnu nabavu i sl.).

Prema mojim saznanjima, tzv. "nabave na narudžbenicu" odnosile su se u pravilu na nabavu lijekova, krvi i krvnih pripravaka čija cijena prema osnovnoj listi lijekova HZZO-a, a koju je HZZO javno izlicitirao, te na temelju koje je KB Dubrava bez uspješnog sklapanja ugovora provodila postupak javne nabave, kao i ostale bolnice u RH, budući da dobavljači koji su se javljali u postupku javne nabave nisu dali valjane i prihvatljive ponude. Pri tome navodim kako je KB Dubrava u ožujku 2012. (dok sam još bio ravnatelj) sklopila ugovore za kupnju lijekova u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, dok je nabavu ostalih kategorija Upravno vijeće KB Dubrava prenijelo na Ministarstvo zdravstva RH radi provođenja objedinjene nabave.

Identične probleme u svom radu po pitanju tzv. "nabave na narudžbenicu" u 2011. godini imale su sve zdravstvene ustanove, što je razvidno iz samog Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji svih bolničkih zdravstvenih ustanova za 2011. godinu, a napose iz činjenice da je ukupna vrijednost nabave za sve zdravstvene ustanove cca 1.350.000.000.00 kn.

Cit: - "... KB Dubrava je imala ugovore sa zastupnikom Olympusa Nevenom Mrkšom kojemu Kujundžić daje milijunske ugovore..."

KB Dubrava, kao i 90% bolnica u zemlji i inozemstvu, koristi endoskopsku opremu, endoskopski potrošni materijal i reagense od firme Olympus.

KB Dubrava je i u to vrijeme, sukladno zakonu, od firme Olypmpus nabavljala reagense za biokemijski laboratorij te potrošni endoskopski i sanitetski materijal, koju činjenicu je vrlo lako provjeriti u nabavnoj službi KB Dubrava i trgovačkom društvu Olympus.

Cit: - "... kako je tijekom 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o."

Obzirom da ovo nije prvi put da je iznesena gore citirana neistina, podsjećam kako je Ministarstvo zdravstva Jutarnjem listu na novinski upit već odgovorilo da Ministarstvo nikada nije naručilo bilo kakvu robu ili uslugu od društva Smart Medical d.o.o, niti je bilo vršeno bilo kako plaćanje od strane Ministarstva prema navedenom trgovačkom društvu.

Kao što je tada odgovoreno, od navedene tvrtke određene proizvode kupovale su pojedinačne bolnice, njih desetak u RH; i to kao samostalni pravni subjekt, u okviru svog poslovanja koje je u tom segmetnu izvan bilo kakve ingerencije Ministarstva zdravstva, dakle, samostalno i neovisno u okviru svog poslovanja kao što to čine i s drugim dobavljačima medicinskog potrošnog materijala.

Cit: - "... predmet izvida je i izgradnja dnevne bolnice. Naime, KB Dubrava dobila je 50 milijuna kuna za uređenje i izgradnju dnevne bolnice za kirurgiju, međutim tim je novcem napravljena dnevna bolnica gastroenterologije, matičnog odjela Milana Kujundžića, koji se nakon smjene s mjesta ministra vratio na taj odjel kao šef. Navodno su troškovi za taj projekt povećani takozvanim izvantroškovničkim radovima, za što nisu dobili zeleno svjetlo. Postavlja se pitanje je li do povećanja tih troškova došlo zbog, primjerice, nepoštivanja rokova..."

Obzirom da se mene neutemeljeno stavlja u kontekst izgradnje Dnevne bolnice KB Dubrava i troškova tog projekta, napominjem kako za vrijeme realizacije tog projekta nisam bio zaposlenik KB Dubrava, a kao ministar zdravstva nisam imao nikakav uvid u troškove izgradnje bilo koje dnevne bolnice u RH, pa tako niti Dnevne bolnice u KB Dubrava, jer to nije u nadležnosti ministarstva, već svake bolnice pojedinačno.

Cit: "... Prema našim izvorima iz bolnice, otvoreno je i pitanje transparentnosti vlasništva nad kafićem u KB-u Dubrava. Naime, godinama se po kuloarima priča kako su stvarni vlasnici Milan Kujundžić i Edita Burčul, što su oni više puta demantirali. No, kako doznajemo, i to je dio izvida koji provjerava PNUSKOK..."

Iako se radi o više puta demantiranim neistinitim navodima, još jednom odbacujem svaku insinuaciju o bilo kakvoj povezanosti s vlasništvom predmetnog kafića i vlasništvom firme koja je za taj kafić s KB Dubrava uredno zaključila Ugovor o zakupu.

Naime, na javnom natječaju koji je tada raspisala KB Dubrava za prostor kafića odabran je ponuditelj koji je ponudio najvišu mjesečnu najamninu (40.000 kuna za prostor od 50-ak četvornih metara).

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, p. p.,

odvjetnik Danijel Papak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:51