IZ PREVENTIVNIH RAZLOGA

ISPRAŽNJEN HITNI PRIJEM U KB DUBRAVA Na odjelu se pojavio muškarac kojeg su ubrzo prebacili na Infektivnu kliniku, testirat će ga na Covid-19

 Goran Mehkek / CROPIX

Hitni prijem Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu zatvoren je i ispražnjen u utorak u večernjim satima iz preventivnih razloga nakon što se ondje pojavio muškarac sa simptomima koji bi mogli ukazivati na eventualnu zarazu koronavirusom, potvrdio je za Jutarnji list ministar zdravstva Vili Beroš.

Odjel je ispražnjen isključivo iz preventivnih razloga, a muškarac koji je pokazivao simptome tipične za gripu, prebačen je u Infektivnu kliniku 'Dr. Fran Mihaljević' gdje mu je uzet bris te je testiran na koronavirus.

U srijedu ujutro je za Dnevnik.hr Vili Beroš potvrdio da muškarac ipak nije pozitivan na Covid-19. Dodao je da vjerojatno ima običnu gripu.

"Za svaki slučaj, mi smo sinoć dezinficirali KB Dubravu", dodao je Beroš.

Kako je izvijestio HRT, liječnica obiteljske medicine iz Sesveta bolesnog je muškarca uputila u KB Dubrava. On prilikom dolaska nije rekao da je možda zaražen koronavirusom. U čekaonici je bio oko 2 sata i tom prilikom kašljao. Tek po ulasku u ordinaciju rekao je kako je možda riječ o koronavirusu. Uslijedila je reakcija osoblja.

Zasad svi koji su bili na hitnom odjelu u KB Dubrava ne smiju van. Za pretpostaviti je da će osoblje ići u samoizolaciju, a još se ne zna što će biti s pacijentima iz čekaonice, piše HRT.

- Čovjek je došao sa simptomima pneumonije. I sama teška upala pluća, bez obzira je li čovjek bio u kontaktu s osobama koje su došle iz zaraženih područja i je li i sam bio u tim područjima, predstavlja sumnju - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u emisiji Otvoreno na HRT-u, iznoseći nove podatke o ovom slučaju.

- Taj čovjek nije nigdje putovao i naša je pretpostavka da on neće biti pozitivan. Sad trebamo napraviti test, ali s dosta velikom vjerojatnošću možemo reći da taj čovjek nije zaražen - rekao je Capak pa dodao:

- U svim napucima koje imamo, osobe s teškim respiratornim simptomima ili one s blažim simptomima koje su došle iz područja na kojim vlada zaraza ne bi trebale hodati po bolničkim odjelima. U ovom slučaju bilo bi puno pametnije da se taj čovjek javio liječnicima telefonom - rekao je Capak.

Situacija u KB Dubrava dodatno se, kako neslužbeno doznaje HRT, zakomplicirala jer je u čekaonici sa spomenutim muškarcem bio pacijent koji ima zapetljaj crijeva i životno je ugrožen. Liječnici su odlučili, unatoč potencijalnom riziku, da će operaciju napraviti kako bi pacijentu spasili život. HRT doznaje da će taj pacijent nakon operacije bit smješten u izolaciju u posebnu sobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31