TRAŽI SE NOVAC ZA RADNIKE

ISTARSKI ŽUPAN I GRADONAČELNIK PULE STIŽU MINISTRU HORVATU NA SUSRET O ULJANIKU Tražit će brzu isplatu plaća za srpanj, Kajin traži Miletićevu ostavku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.08.2018. u 22:03

Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Valter Flego, Boris Miletić

 

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić u utorak će se u Zagrebu sastati s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i s njim razgovarati o situaciji u Uljanik Grupi, priopćio je u ponedjeljak Ured istarskog župana.

U priopćenju stoji da će Flego i Miletić od ministra zatražiti da se u što kraćem mogućem roku radnicima isplati plaća za srpanj, te ponovno uputiti apel Vladi da poduzme sve potrebne mjere za opstanak brodogradnje i očuvanje radnih mjesta tom sektoru.

Inače, ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je nakon sastanka s predstavnicima sindikata brodogradilišta Uljanik i 3. maj rekao kako Vlada intenzivno radi na osiguranju novca za dvije plaće, odnosno da će tijekom dana imati sve relevantne informacije o tome pod kojim uvjetima i koje su komercijalne banke za to spremne dati novac.

"Intenzivno se radi na osiguranja dviju plaća Uljanik grupi, na tome ćemo ustrajati i nadam se da ćemo do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću", izjavio je Horvat novinarima ispred Banskih dvora.

Kajin traži Miletićevu ostavku

Bivši saborski zastupnik i nezavisni gradski vijećnik u gradu Buzetu Damir Kajin na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak kazao je kako bi pulski gradonačelnik Boris Miletić trebao podnijeti ostavku jer će, kako je rekao "vjerojatno biti upamćen kao gradonačelnik u čijem će se mandatu nakon više od 160 godina u velikoj mjeri ugasiti brodograđevna prepoznatljivost Pule, a time i Istre".

Po njegovim riječima Miletić mora odstupiti, jer i dalje inzistira na restrukturiranju Uljanika, a to znači 1.500 otkaza prema planu restrukturiranja iz veljače ove godine.

"Pula i Istra nisu spremni za ovaj socijalni udar. Sve znaju, ali guraju glavu u pijesak, ponašaju se kao nojevi, za taj socijalno-egzistencijalni potres nisu osigurali niti jednu kunu", kazao je Kajin. Dodao je kako su "Miletić i Flego sve znali pogotovo za prilike u Uljaniku, a oni u proračunima, kako županijskom tako i gradskom, nisu izdvojili niti jednu kunu za socijalni potres koji će zadesiti Pulu i Istru". Za prilike u Uljaniku, mišljenja je Kajin, nije odgovorna Vlada jer ona nije birala Nadzorni odbor, niti je postavljala Upravu i sindikaliste u Nadzorni odbor već odgovornost snosi prije svega lokalna politika, Miletić, Jakovčić, bivši i sadašnji direktori i nadzorni odbori.

"Upravo je Miletić samo operacionalizirao Jakovčićevu ideju o premještanju Uljanika. Grad Pula je 2017. godine na prijedlog gradonačelnika usvojio GUP (Generalni urbanistički plan) i Uljanik stavio u isti status kao buduću marinu Katarinu čiji je investitor Danko Končar te marinu Veruda. To znači da je Uljaniku dao status luke posebne namjene", zaključio je bivši saborski zastupnik Damir Kajin.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo