DOZNAJEMO

ISTINA O SUICIDU Novo istraživanje ruši ukorijenjeno vjerovanje: Stopa samoubojstava branitelja niža je nego u općoj populaciji

 
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Unatoč općem dojmu javnosti, medija, pa često i samih branitelja da je učestalost samoubojstava ratnih veterana znatno veća nego u općoj populaciji, najnovije istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da ne postoji statistički značajna razlika u stopama samoubojstava između ratnih veterana i opće populacije. Štoviše, pokazalo je da je stopa suicida kod branitelja čak nešto niža.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo je napravio je u suradnji s Medicinskim fakultetom u Zagrebu usporedbu stope suicida opće populacije i branitelja iz Domovinskog rata za razdoblje od 2008. do 2017. godine.

Analiza je pokazala da ne postoji statistički značajna razlika u stopama suicida između opće i braniteljske populacije. Iz usporedbe i kretanja stope suicida u razdoblju od 2008. do 2017. godine može se uočiti kontinuirani pad stope suicida u općoj i braniteljskoj populaciji.

Pozitivni trendovi

Kontinuirani pad stope suicida u obje promatrane populacije može se povezati s unapređenjem zdravstvene politike na području mentalnog zdravlja te mjerama psihosocijalne skrbi za hrvatske branitelje, no također je potrebno uočiti da su suicidi, nažalost, i dalje prisutni u obje populacije.

Zbog ove činjenice nužno je i dalje provoditi mjere aktivne politike unapređenja mentalnog zdravlja i prevencije ovih neželjenih događaja. S obzirom na činjenicu da stope izvršenih samoubojstava značajno rastu s dobi, potrebno je dodatno raditi na mjerama usmjerenim na unapređivanje zdravlja i prevenciju suicida - poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Od 2008. pa do kraja 2017. godine ukupno je 1413 branitelja i 3554 osobe bez statusa branitelja počinilo samoubojstvo, iz čega bi se na prvu mogao steći dojam da je učestalost suicida kod branitelja viša nego u općoj populaciji jer ispada da su branitelji izvršili 28 posto svih suicida zabilježenih u Hrvatskoj u tih deset godina.

No, kada se podaci o samoubojstvima dobno standardiziraju - a to je potrebno zato što je braniteljska populacija starosno vrlo “uska”, najviše ih je između 45. i 55. godine, a ratnih veterana mlađih od 40 godina gotovo više ni nema - istraživanje pokazuje da je stopa suicida kod branitelja ipak nešto niža nego kod ostalih.

Screenshot

Psihološka pomoć

Marijana Braš, psihijatrica i predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, smatra da je pad stope suicida u braniteljskoj populaciji, koja je prema spomenutom istraživanju HZJZ-a čak i nešto niža nego u općoj populaciji, rezultat svih mjera i programa psihološke pomoći za ratne veterane.

- I zato je važno, što mi stalno ponavljamo, kontinuirano provoditi sve mjere i programe psihološke pomoći namijenjene ratnim veteranima - kaže psihijatrica Braš, koja ima dugogodišnje iskustvo svakodnevnog rada s braniteljskom populacijom.

- Padu stope suicida sigurno je pridonijelo i Ministarstvo branitelja, koje je, posebno u posljednjih nekoliko godina, svoje programe i projekte usmjerilo prema poboljšanju zdravstvenog, pa i psihološkog stanja branitelja.

Svojim programima Ministarstvo je potaknulo i veteranske udruge da se fokusiraju na projekte za unapređenje zdravstvenog stanja braniteljske populacije.

Također, za zdravstveno i psihološko zdravlje branitelja jako puno znači i program preventivnih sistematskih pregleda koje je prije nekoliko godina pokrenulo Ministarstvo, kao i program izgradnje veteranskih centara. Sve to, naime, na branitelje djeluje psihološki pozitivno. Iz neposrednog iskustva znam da njima puno znači već i sama činjenica da se još netko sustavno brine za njihovo zdravlje - tvrdi psihijatrica Marijana Braš.

Za komentar o padu stope suicida ratnih veterana upitali smo i Ministarstvo branitelja.

Više čimbenika

- Željeli bismo istaknuti da samoubojstvo nikad nije rezultat jednog čimbenika ili događaja, nego je rezultat složene međuovisnosti više događaja. Iz tog razloga nužno je pružiti stupnjevitu i kontinuiranu pomoć svim rizičnim skupinama.

Vjerujemo da navedeni podaci pokazuju opravdanost niza mjera koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi i koje smo intenzivirali u posljednje tri godine. Istaknut ćemo pružanje psihosocijalne pomoći putem centara za tu vrstu pomoći koji djeluju u svim županijama, odnosno jačanje područnih jedinica putem kojih su programi Ministarstva dostupniji hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Posebnost naših programa su i mobilni timovi kao posebna vrsta intervencija, koji odlaze u hitne posjete domu i obitelji branitelja u slučajevima prosuicidalnih izjava ratnih veterana - kažu u Ministarstvu branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:02