VELIKA ČAST

Istospolni supružnici Ivo Šegota i Mladen Kožić kandidirani za udomitelje godine

Životne partnere Ivu Šegotu i Mladena Kožića nominirao je stručni tim Dječjeg doma Zagreb

Ivo Šegota i Mladen Kožić

 Goran Mehkek/Cropix

Životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, prvi istospolni supružnici koji su, nakon mukotrpne sudske borbe, uspjeli steći status udomitelja te prije tri godine udomiti dvoje djece s teškoćama, kandidirani su za udomitelje godine.

Nominirao ih je stručni tim Dječjeg doma Zagreb, koji je u kandidaturi naveo kako se radi o jednoj od najboljih udomiteljskih obitelji s kojima ovaj najveći dom u Hrvatskoj surađuje. Njihovu predanost i posvećenost brizi o djeci stručnjaci iz centara za socijalnu skrb i ustanova neslužbeno ističu od samog početka, a sada je ta procjena dobila i službenu formu.

- Čast nam je biti među nominiranima za godišnju nagradu. Posebno nas raduje što nominacija dolazi od stručne službe Dječjeg doma u Nazorovoj koja prati razvoj djece u našoj udomiteljskoj obitelji i koja se zajedno s nama ponosi uspjehom koji djeca ostvaruju. Ovo je zapravo nominacija koja slavi dječji duh, dječju upornost i obiteljsko zajedništvo. Sigurni smo da među više od 2400 udomiteljskih obitelji postoje mnogi udomitelji koji također zaslužuju nagradu te se nadamo da će proslava Nacionalnog dana udomiteljstva 31. svibnja potaknuti nove obitelji na uključivanje u zajednicu udomiteljskih obitelji - kaže udomitelj Mladen Kožić.

Kožić i Šegota su još 2017. predali zahtjev za status udomitelja u nadležnom Centru za socijalnu skrb. Centar ih je bez problema primio, pokrenuo standardnu proceduru, prošli su sve propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje o tome da su pogodni za obavljanje udomiteljstva, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija i dobivanje licence. No, umjesto toga, Centar ih je iznenada obavijestio da "ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu", a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji: navedeni su samci, bračni i izvanbračni partneri. Krenula je mučna administrativna i sudska borba, sve do Ustavnog suda, koji je naložio da su sudovi i druga nadležna tijela dužni istospolnim parovima omogućiti bavljenje udomiteljstvom pod istim uvjetima kao i svim drugima.

Osim što su stekli udomiteljsku licencu, supružnici Šegota i Kožić prošli su i procjenu za posvojitelje te su upisani u Registar posvojitelja, u kojem nisu jedini istospolni par. No, iako je Visoki upravni sud prošle godine donio presudu temeljem koje istospolni parovi moraju moći zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, još ni jedan gay par, kako saznajemo, nije uspio doista i posvojiti dijete.

Nagrade za udomitelje godine dodjeljuje ministar socijalne politike Marin Piletić za "iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva", a dodjela će se održati 31. svibnja, na Nacionalni dan udomiteljstva. Dodijelit će jednu Nagradu za životno djelo, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 1327 eura, i tri Godišnje nagrade, koje u novcu iznose 664 eura.

Ove su godine, odgovaraju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, stigle tri inicijative za dodjelu Nagrade za životno djelo i 12 inicijativa za dodjelu Godišnje nagrade. Jutarnji list, namjeravajući objaviti imena svih kandidiranih, u tri je navrata - bez uspjeha - od Ministarstva pokušao doći do popisa kandidata i popisa onih koji o nagradama odlučuju. Prvi su nam put odgovorili da popis nominiranih još nije konačan jer je tada još trajao rok za dodatnu dostavu dokumentacije. Drugi su nam put, tjedan dana uoči dodjele, odgovorili da su "još uvijek u tijeku aktivnosti Povjerenstva koje predlaže dodjelu Nagrade", a treći put da nam popis jednostavno neće dostaviti i da ćemo ga moći saznati na samoj dodjeli nagrada. Na upit tko sjedi u Povjerenstvu za dodjelu nagrada odgovaraju da je ono sastavljeno od "predstavnika Ministarstva, predstavnika stručnih osoba koje su prepoznate u javnosti na području udomiteljstva i predstavnika udomitelja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:31