BOJANU MILKOVIĆU MJESEC DANA PRITVORA

Istraga protiv direktora tek je vrh ledene sante. USKOK češlja sve poslove Ine u zadnjih 20 godina!

U policijskim krugovima govori se da je Ina funkcionirala kao ‘samoposluga’ ili slikovitije ‘protočni bojler’ - novac su, u obliku mita i nelegalnih provizija, uzimali mnogi gdje god se ukazala prilika
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Bojan Milković, uhićeni izvršni direktor Ine, izjavio je da nije kriv za primanje mita dok je bio direktor Crosca, ali ipak mu je određen jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke .

Objava u Budimpešti

USKOK smatra da ima čvrste dokaze protiv Milkovića, a osim toga neslužbeno doznajemo da bi njegovo privođenje moglo biti tek uvertira u opširniju istragu u Ini i njezinim tvrtkama-kćerima.

Istražitelji, neslužbeno, ozbiljno kreću češljati poslovanje Ine u posljednjih dvadesetak godina. U policijskim krugovima govori se o sumnjama da je Ina funkcionirala kao "samoposluga", ili slikovitije "protočni bojler" - novac su, u obliku mita i nelegalnih provizija, uzimali mnogi, kad i gdje god se ukazala prilika.

Osnovane sumnje, temeljem kojih je priveden Bojan Milković, ne odnose se na njegov rad na mjestu izvršnog direktora Ine, nego na razdoblje kad je bio direktor Crosca, tvrtke u 100-postotnom vlasništvu Ine. Mađari su, navodno, privođenje Milkovića doživjeli kao pritisak s hrvatske strane. Isti dan kad je u Zagrebu uhićen Milković, u Budimpešti je objavljena smjena na čelu MOL grupe; direktor (CEO) György Mosony odstupa s dužnosti 30. travnja. Nema naznaka da je ta promjena povezana s privođenjem Milkovića.

Isključio mobitel

Izvršni direktor Ine sat vremena je iznosio obranu u prostorijama USKOK-a. Prema riječima njegova odvjetnika Gorana Mikuličića, otklonio je svaku mogućnost u počinjenje kaznenih djela. Pojedinosti o tome zbog čega se konkretno tereti Milkovića još nisu poznate.

Upućeni zasad tek špekuliraju da bi privođenje Milkovića moglo biti u svezi s jednom aferom vezanom uz Crosco, iz ožujka prošle godine, kad su vlasnici 17 domaćih tvrtki, zbog neplaćenih računa u iznosu od čak 70-ak milijuna kuna za obnovu naftnu platforme Key Manhattan u ugljanskom brodogradilištu “Lamjana”, javno optužili Petra Elkaza, vlasnika tvrtke R. I. G., i Miroslava Pacaka iz Crosca. Podnesene su i kaznene prijave. Pacaku je “Crosco” dao otkaz, a on je tad tvrdio da nije kriv za štetu i svu odgovornost prebacivao na Elkaza, čija je tvrtka R. I. G. također sudjelovala u remontu platformi. Mobitel Miroslava Pacaka bio je isključen. Navodno je u Tunisu.

Na sastanku u motelu “Zovko” krajem ožujka prošle godine, osim predstavnika oštećenih tvrtki, nazočili su i novinari. Bilo je prilično žustro, a Pacak se branio: - Elkaz je prevario i mene, novac koji je uplaćen izvođačima radova, on je prebacio na svoje račune. I meni, i Croscu ostao je dužan 2,5 milijuna kuna.

Veza s prijavom

Par dana ranije, na sastanku u hotelu “Palace” nezgodno se proveo Petar Elkaz, vlasnik R. I. G.-a. Izvođači radova okomili su se na njega i odvjetnika mu Krešu Krsnika, koji ih je pokušavao uvjeriti da njegov klijent nije odgovoran što nisu dobili novac.

Krsnik je tad najavio da će protiv Pacaka, ali i odgovorih iz tvrtki Trans Ocean, Lamprell iz Dubaija i Crosca podnijeti kaznenu prijavu USKOK-u.

Krsnik danas ne zna i ne želi nagađati je li Milkovićevo uhićenje povezano s kaznenom prijavom koju je podnio, ali tvrdi da su USKOK i policija na njoj temeljito radili.

U priopćenju USKOK-a navodi se da se Milkovića i Pacaka sumnjiči za primanje mita u razdoblju od 2002. godine do 2009. godine. Na ispitivanju je bio i Miroslav Pacak, kao i direktori tvrtki koje su dobivale posao remonta platformi, te Petar Elkaz, a prikupljena je brojna dokumentacija. Zasad je predloženo 20-ak svjedoka.

U raščišćavanju slučaja Milković-Pacak na svjetlo dana izlazi još niz sumnjivih radnja. Naime, u cijeloj je priči zasad ostala nerasvijetljena i uloga carine.

Tajnost podataka

Odvjetnik Krsnik predao je USKOK-u dokumentaciju prema kojoj je vidljivo da je netko u carinskoj upravi udario pečat kojim je omogućeno da platforma napusti hrvatske teritorijalne vode kao vlasništvo američkog Transoceana, iako su postojali službeni dokumenti iz sudskog registra da je platforma vlasništvo egipatskog Global Santa Fea. Carinska uprava odbila je komentirati taj postupak, pozivajući se na tajnost podataka. Neslužbeno, istraga protiv Bojana Milkovića tek je vrh ledene sante i mogla bi načeti rasvjetljavanje niza kriminalnih radnja u Ini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:15