KORUPCIJSKI SKANDAL

NEDJELJNI OTKRIVA Pohlepni direktor Crosca uzimao milijune mita i od šefova državnih tvrtki

Na suđenju Bojanu Milkoviću, bivšem predsjedniku Uprave Crosca i glavnom izvršnom direktoru Ine, otkrivaju se razni bizarni detalji: samo za gradnju zadnje platforme vrijedne 30 milijuna kuna, šef Đuro Đaković Montaže morao mu je isplatiti tri milijuna kuna

Halo, Vlatko kad ćeš se vratiti? Traži te gospodin Milković... - pitala je na mobitel supruga Vlatka Blekića. Otišao je to jutro do trgovine. Vjerojatno po kruh i mlijeko. Javio mu se i sam Miković.

- Vlatko, došao sam te pozdraviti. Na proputovanju sam iz Beograda za Zagreb - rekao mu je Milković.

Blekić živi u Slavonskom Brodu.

- Evo, dolazim za 15-ak minuta - najavio je. Žurno je krenuo natrag. Vratio se u 10.15 sati. Za stolom je sjedio Milković i njegova supruga. Pili su kavu. Nekadašnji suradnici pristojno su se pozdravili te isprva poveli neobavezan razgovor.

- Još sam glavni izvršni direktor Ine zadužen za srpsku industriju nafte - pohvalio se Milković.

- Ja sam u mirovini. Bavim se vinogradom - rekao je 69-godišnji Blekić.

No, brzo je Milković prešao, očito, na glavnu temu svojega posjeta:

- Vidiš li što mi se događa? Što su mi napravili Elkaz i Pacak?

Blekić nije odgovorio, a Milković je na trenutak skrenuo:

- Kako ti je brat?

Blekićev brat je prije pet godina bio na transplantaciji jetre, a Milković mu je tada pomogao. I tog dana ga je podsjetio na tu uslugu.

- Dužnik si mi - ponovio je, smijući se.

Potom se vratio na glavnu temu.

- Hrvatski lobij radi protiv mene. Umičević, Štern... - žalio se Milković.

- Vlatko, hoćeš li ti promijeniti iskaz? - pitao ga je konačno.

- Ne mogu. Neću. Već sam dao dva iskaza - rekao je Blekić.

- Da, pročitao sam tvoj spis... - komentirao je na odlasku.

Bio je kod njega nekih 45 minuta.

Kad je odlazio, Blekić mu je darovao domaće mesne proizvode, kako bi mu se odužio jer je Milković donio dvije butelje vina.

Supruga je pakirala suhomesnate proizvode.

Milković je ponovio pitanje:

- Vlatko, hoćeš li promijeniti iskaz?

- Neću - ispratio ga je.

Vlatko Blekić povezao je taj događaj s posjetom još jednog bivšeg suradnika, koji mu je svojedobno prijetio, a koji ga je obišao tjedan dana ranije te mu poručio da ga je Milković dao pozdraviti. Blekić je brzo nakon toga na preporuku odvjetnika otišao do USKOK-a te im ispričao sve o tom posjetu. Isto je učinio i u srijedu, 17. travnja ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu prilikom svjedočenja u procesu koji se vodi protiv bivšeg direktora Ine i Crosca Bojana Milkovića te bivšeg voditelja platformi u Croscu Miroslava Pacaka zbog USKOK-ovih optužbi da su primili oko osam milijuna kuna mita. Vlatko Blekić bivši je predsjednik Uprave Đuro Đaković Montaže, jedan je od glavnih svjedoka Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, odnosno tužiteljstva. Blekić je u to vrijeme, dakle, vodio tvrtku koja je poslovala s Croscom dok ga je vodio Milković.

U svom iskazu na sudu Blekić je detaljno opisao kako su dvije državne tvrtke dogovarale poslove te novac izvlačile preko privatnih firmi izdavanjem lažnih faktura, namještanjem natječaja odnosno ponuda.

Sve je to dogovorio s Miroslavom Pacakom.

- Mi smo sami bili u mom uredu kad mi je Pacak rekao da smo mi dobra i kvalitetna firma i da imamo dobru reputaciju, ali da bi dobili posao na platformi moramo dati proviziju od 10 posto vrijednosti posla. Nakon tih njegovih riječi, pozvao sam kolege Katića i Sferića, izložio sam im prijedlog koji je meni rekao Pacak, znali smo da posao trebamo, pa smo pristali na takvu ponudu. Ponovno sam pozvao Pacaka i rekao da prihvaćamo prijedlog. Nakon toga organiziran je ručak na koji ja nisam otišao. Pacak nam je dao sve što treba za ponudu, navodeći cijene rada pojedine vrste radnji, na temelju kojih je sačinjena ponuda što je i prihvaćeno da bismo dobili posao na remontu platforme Labin koja je bila prva paltforma - svjedočio je Blekić.

Vrijednost radova na toj prvoj platformi prema ugovoru je bila 750 tisuća dolara.

- I mi smo unaprijed znali da za taj posao trebamo dati proviziju u visini od 350 tisuća kuna. Ta je provizija išla preko Elkaza (vlasnika privatne tvrtke Antikorozija Krajina d.o.o. koji je i glavni svjedok USKOK-a) na način da je on ispostavljao uvećane fakture za antikorozivne radove, koje je on i inače obavljao za Đuro Đaković i preko tih računa upravo je dobiven iznos od 350 tisuća kuna koji je trebao biti provizija za dobivanje ovog posla na remontu platforme Labin. Kasnije su određene još tri platforme i za njih je plaćena provizija od 10 posto, ali unaprijed nismo znali koliki će biti iznos provizije, i za to su ispostavljene fiktivne fakture od Antikorozije Krajina, odnosno Metal-colora, za izmišljene poslove, dakle one koji nisu obavljeni, tako da je tu pribavljen novac kao provizija. Sjećam se još da je na zadnjoj platformi koju smo radili vrijednost radova bila oko 30 milijuna kuna, na što je provizija bila oko 3 milijuna kuna… - opisao je princip poslovanja.

Vodeći ljudi dviju državnih tvrtki osmislili su navodno kako preko poslovanja s privatnim tvrtkama te izdavanjem lažnih računa i uvećanih faktura izvlačiti državni novac za provizije. Privatnicima su, pak, obećani stalni poslovi. Petar Elkaz, vlasnik Antikorozije d.o.o. USKOK-u je ispričao kako je na sve to pristao jer je zaključio kako bi se u slučaju neprihvaćanja uvjeta odnosno isplata provizija, njegova tvrtka u budućnosti mogla naći u problemima. Strahovao je da ga ubuduće možda neće htjeti angažirati na takvim poslovima Crosca i Ine, što bi tvrtku dovelo u neizvjesnu budućnosti.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:23