MALVERZACIJE

ISTRAGA PROTIV DRAGANA ŠIPRAKE Šef IDS-a Pazina izvlačio novac za fiktivne poslove?

Šipraku se zajedno s još petoricom sumnjiči da je izvukao 140 tisuća kuna iz poduzeća V. Gortan d.d.

Protiv predsjednika pazinskog IDS-a Dragana Šiprake, potvrđeno je Jutarnjem listu, Općinsko državno odvjetništvo iz Pule provodi istragu zbog krivotvorenja isprava, ali i sumnje da je zajedno s još petoricom hrvatskih državljana počinio kazneno djelo prevare iz članka 236., stavka 1. i 2. Kaznenog zakona.

Konkretnije, Šipraku se, zajedno s još petoricom, istražuje zbog sumnje da je sudjelovao, a možda i organizirao izvlačenje novca iz pazinskog poduzeća Vladimir Gortan d.d., u iznosu od 140 tisuća kuna i to za građevinske radove na objektu Pasaj koji, navodno, nikad nisu odrađeni.

Put novca

Kako nam je službeno potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo iz Pule, ono provodi istragu nad hrvatskim građanima rođenima 1955., 1963., 1960., 1971., 1971. i 1980., a neslužbeno doznajemo kako se istraga, osim nad šefom pazinskog IDS-a i direktorom tvrtke Usluge d.o.o, provodi i nad Igorom Ćusom, direktorom likvidiranog poduzeća Ćus - inženjering, direktoricom financija u Vladimiru Gortanu Gracijelom Rudan, inženjerom građevine u istom poduzeću Goranom Milohanićem, Elvisom Fornežarom te bivšim djelatnikom Vladimira Gortana, a danas pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav grada Pazina Elvisom Klimanom.

Istragu je navodno pokrenuo pokajnik Igor Ćus koji je istražiteljima ispričao po kojim se principima odvijalo navodno izvlačenje novca iz tvrtke Vladimir Gortan.

Prema informacijama koje posjedujemo, ta je tvrtka na račun Ćusova poduzeća Ćus-inženjering pisala fiktivne račune za izvođenje građevinskih radova koji ili nikad nisu dovršeni ili su obračunati dvaput.

Igor Ćus potom je, navodno, podizao uplaćeni novac i predavao ga na ruke predsjedniku pazinskog IDS-a Draganu Šipraki preko kojeg je, kao njegov dugogodišnji prijatelj, po preporuci i došao do Gortana.

Općinsko državno odvjetništvo pritom istražuje koju je ulogu u svemu imala Gracijela Rudan, direktorica financija u trgovačkom društvu Vladimir Gortan te je li moguće baš ona ta koja je novac s računa kompanije u kojoj je zaposlena na temelju tri fiktivna računa uplatila Ćusovoj kompaniji.

Osim toga, ODO zanima i je li Rudan postupala po nečijem naputku, kao i uloga Elvisa Klimana koji je, navodno, pisao račune odnosno stavke i troškovnike za fiktivno izvedene radove.

Lažni računi

Inženjera građevine Gorana Milohanića pritom se istražuje u svojstvu osobe koja je nadzirala gradilište Pasaj te bila u prilici reći jesu li radovi po računima izvršeni ili ne.

Najmlađi iz istrage, Elvis Fornežar, navodno je pisao pojedinačne stavke u fiktivnim računima.

Kako je Jutarnjem pojasnilo nekoliko izvora, cijeli slučaj navodno se dogodio 2008. godine, a prvotno je bio vođen na Županijskom državnom odvjetništvu, i to zbog sumnji da je navedena šestorka počinila kazneno djelo zlouporabe položaja.

Tek kasnije cijeli je slučaj predan Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, uz promjenu kvalifikacije kaznenog djela u prevaru i krivotvorenje službene isprave.

S obzirom na stavke Kaznenog zakona navedene u službenom odgovoru Općinskog državnog odvjetništva iz Pule, šestoricu se istražuje zbog mogućeg pribavljanja protupravne imovinske koristi uz pomoć lažnog prikazivanja ili dovođenjem u zabludu.

U slučaju da se doista dokaže stjecanje imovinske koristi, zakon u takvim slučajevima predviđa kaznu zatvora od jedne do osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2020 10:39