POSLOVNI PUT

ISTRAŽILI SMO POTEZ KOJI JE ISTAKNUT KAO PRIJELOMNICA U KUŠČEVIĆEVU RADU Podrum prodao tvrtki za koju je izmijenio prostorne planove

Poslovni prostor u Supetru prodao je po duplo većoj cijeni od vrijednosti koji je za taj isti prostor upisao u svoju imovinsku karticu
Podrum od 328 kvadrata kupila je tvrtka Supetrus Marijana Dužića za 301.000 eura
 Joško Ponoš, Ante Čizmić / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević poslovni prostor od 328,63 četvorna metra, koji je 2005. godine kupio po cijeni od 210.000 eura (1,533 milijuna kuna), prodao je 2013. za 301.000 eura turističkoj tvrtki Supetrus (Svpetrvs) hoteli. Jutarnji list istražio je tu kupoprodaju jer je ministrov otac Nenad Kuščević jučer u dnevniku 24 sata rekao da je njegovu sinu “kupovina pa prodaja poslovnog prostora bila najbolji poslovni potez”.

Uvidom u zemljišne knjige utvrdili smo da je poslovni prostor u podrumu u Supetru na otoku Braču, površine 328,63 četvorna metra (ministar u imovinskoj kartici navodi da je riječ o 350 četvornih metara te ga procjenjuje na milijun kuna), Kuščević kupio 2005., a prodao 2013. godine. Na toj transakciji bio je u plusu poslije prodaje za oko 91.000 eura. Pokušali smo jučer razgovarati s ministrom uprave Kuščevićem, ali nije se javljao, a u SMS poruci je napisao da “sve što nas interesira pošaljemo na mail glasnogovornici”, što smo i učinili, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Zemljišne knjige

Taj poslovni prostor kupila je, naime, tvrtka Supetrus hoteli u kojoj je Marijan Dužić, poduzetnik iz Amerike, predsjednik Uprave, a koji je nam je jučer otkrio da su ga platili 301.000 eura.

- Pošteno kupljeno i pošteno plaćeno. Sve je bilo po ugovoru, transparentna poslovna transakcija, čist posao - kaže Dužić te dodaje da njemu tada nije bilo poznato za koliko je Kuščević taj prostor prije kupio.

Međutim, u zemljišnim knjigama vidljiva je na tom prostoru zabilježba Erste&Steiermärkische Banka iz srpnja 2005. na iznos od 210.000 eura. Bivši vlasnik tog prostora potvrdio nam je da je taj prostor prodao Kuščeviću te godine i da ga je isplatila banka u spomenutom iznosu. Rekao je da je prostor bio u robau stanju.

Mještani pričaju da se u tom poslovnom prostoru isprva nalazio dućan s bijelom tehnikom, a danas je tamo smještaj za djelatnike hotela. Na toj nekretnini vidljiva je zabilježba o još jednom zajmu koji je Lovro Kuščević podigao. Od A. Ž. (podaci poznati redakciji) u veljači 2012. na temelju ugovora o zajmu posudio je 120.000 eura.

“Na temelju Ugovora o zajmu, zaključenog dana 15. veljače 2012. god., između A. Ž. kao kreditora i Lovre Kuščevića iz Nerežišća kao založnog dužnika, ovjerenog u Splitu, dana 22. ožujka 2012. god. uknjižuje se pravo zaloga na teret nekretnine, lista A, dijela opisanog na ovoj etaži, zemljišnoknjižnog vlasništva Lovre Kuščevića iz Nerežišća, a radi osiguranja tražbine u iznosu od 120.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a, s rokom dospijeća u skladu s Ugovorom, a najkasnije do 1. siječnja 2023. godine, beskamatno”, navodi se u zemljišnim knjigama, u kojima je jednako tako navedeno da je u kolovozu 2013. godine “dug namiren”.

Međutim, u imovinskoj kartici tadašnjeg općinskog načelnika, a današnjeg ministra uprave Kuščevića, poslovni prostor spominje se u imovinskoj kartici koju je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaprimilo 29. kolovoza 2013. iako je poslovni prostor, prema zemljišnim knjigama, tada već bio prodan jer je kupoprodajni ugovor sklopljen 6. kolovoza 2013. godine.

U toj imovinskoj kartici navedeno je da poslovni prostor ima 350 četvornih metara te da se nalazi u Supetru i vrijedi milijun kuna (iako je baš u tom trenutku prodan za oko 2,197 milijuna kuna). Kuščević je naveo da ga je stekao “od nesamostalnog rada, plaća, od samostalne djelatnosti, zaduženjem kod banke te prodajom imovine”. U imovinskoj kartici iz 2014. godine više se ne spominje taj poslovni prostor, niti se navodi za koliko je prodan.

Od kredita se spominje samo onaj od 500.000 kuna podignut 2010. na rok od pet godina, ali u kartici iz 2013. ne spominje se pozajmica iz 2012. godine od A. Ž., pa ni da je vraćena, kao ni da je ostvaren prihod od prodaje poslovnog prostora. Otac Lovre Kuščevića, Nenad Kuščević, izjavio je, među ostalim, jučer za 24 sata da je njemu sin “uvijek predbacivao da razmišlja ‘’socijalistički’’.

Nerezisca, 120615.
Skupina stranih investitora u suradnji s CNAO fondacijom namjerava izgraditi na juznoj strani Braca u opcini Nerezisca ljeciliste s najmodernijim hadronskim ubrzivacem za terapiju bolesti raka. Firma Croatia land holding otkupila je 60 hektara zemljista i investitori cekaju sve potrebne dozvole za pocetak gradnje. Jutros je nacelnik Nerezisca Lovro Kuscevic s investitorima obisao teren.
Na fotografiji: Alfred Zens, dr. Bernd Mosslacher, prof. Antonio Zoccoli, Igor Zunkovic, Christian Kalin, Lovro Kuscevic, Sandro Rossi i Zeljko Holik na juznoj padini Braca.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX
Kuščević i Holik (zadnji desno) na predstavljanju nikad realiziranog projekta

Neraskidiva veza Željka Holika i aktualnog ministra uprave: Predstavnik tvrtke s kojom je radio sada mu je savjetnik

“Švicarski investitori žele na Braču sagraditi medicinsko-turističke objekte vrijedne 275 milijuna eura u kojima bi zaposlili 820 ljudi”, pisao je 2011. godine Lider.

- Naša politika je ulaganje u dugoročne, nerizične projekte i nismo tu da radimo na brzinu, niti na nečiju štetu - istaknuo je tada u Lideru direktor projekta Željko Holik, koji je u tom trenutku predstavljao tvrtku Medis investments, koja je, navodi se, bila pod upravljanjem Verica Trusta, švicarske investicijske kompanije koja je u projekt krenula još 2008. godine, kada je lokalnoj zajednici iskazala svoju namjeru gradnje. U tom trenutku načelnik općine je Kuščević, koji je danas, pak, ministar uprave, a Željko Holik, koji je u to vrijeme bio predstavnik investitora, danas je na poziciji na radnom mjestu glavnog savjetnika ministra. Zanimljiv je bio i put Holika kroz državnu administraciju do funkcije u ministrovom kabinetu.

- Sukladno Sporazumu o trajnom premještaju od 1. ožujka 2018. godine, Holik je premješten iz MUP-a na radno mjesto br. 123, viši savjetnik-specijalist u Službi za pripremu i provedbu projekata EU, Samostalni sektor za razvoj javne uprave i EU projekte. Kasnije je, 6. ožujka 2018. godine, premješten privremeno u Kabinet ministra na radno mjesto glavnog savjetnika ministra - navode u odgovoru iz Ministarstva uprave i tvrde da su premještaji uobičajeni.

- U konkretnom slučaju osoba je, temeljem članka 78. ranije navedenog Zakona, premještena trajno po potrebi službe u Ministarstvo uprave - navode u Ministarstvu uprave.

Ali kada je Holik došao u MUP? Na internetu je vidljivo rješenje Ministarstva unutarnjih poslova od 16. siječnja 2018. godine o izvanrednom postupku prijama u državnu službu, a prema kojem se Holik “stručni specijalist projektnog menadžmenta, sa 21 godinom i 10 mjeseci ukupnog radnog staža i 6 godina, 10 mjeseci i 9 dana radnog iskustva na odgovarajućim poslovima prima u izvanrednom postupku prijama u državnu službu MUP-a, Upravu za pravne poslove i ljudske potencijale, sektor za upravljanje ljudskim potencijalima, služba za planiranje, prijam i razvoj ljudskih potencijala, odjel za praćenje karijera i analitiku ljudskih potencijala na radno mjesto nadzornik za unutarnje poslove”. Prije toga Holik je bio predstavnik tvrtke Medis investments u kojoj je bio član uprave od 2015., pa do 2016. godine, ali još od 2011. nastupao “predstavnik švicarskih investitora i direktor splitske tvrtke Medis Investments”. Tvrtka povezane s Medis Investments kupile su tijekom godina za realizaciju tog projekta na stotine četvornih metara na Vidovoj gori na Braču, napravljene i promjene prostornog plana, no projekt nije realiziran.

Izmjene i dopune

“Rekao mi je da nikad ne idem u dug i u kredit, a on se odlučio na rizik. Iznajmio je prostor u Supetru, kasnije ga je i otkupio, a kad su cijene nekretnina porasle, dobro ga je prodao, što mu je i omogućilo da dovrši obiteljsku kuću na terenu - pašnjaku, koji je sada meta raznih špekulacija i prozivki. Naravno, završetku kuće doprinijelo je i nasljedstvo njegove supruge. Ja mu se ne miješam u financije, ali koliko znam, to mu je bio najbolji poslovni potez - izjavio je za 24 sata Nenad Kuščević.

Uvidom u zemljišne knjige utvrdili smo da se radi o poslovnim prostorima koji se sastoji od četiri dijela, i to od 88,32 četvorna metra ukupne neto površine u podrumu poslovne zgrade u Supetru, potom od 101,45 kvadrata, također u podrumu, od 101,94 četvorna metra smještenih također u podrumu te od 36,92 kvadrata opet podrumskog prostora. U sklopu ove priče treba reći da je Lovro Kuščević kao općinski načelnik najavljivao, pa i gradio svoju političku priču na projektu gradnje medicinsko-turističkog kompleksa Medis Brachia.

I baš u zapisniku sa sjednice Općinskog vijeća Nerežišća, koja je održana 12. studenog 2013. godine, vidi se kako je tada općinski načelnik Kuščević “upoznao nazočne s potrebom pokretanja postupka izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Nerežišća, kako bi se uskladio s Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Splitsko-dalmatinske županije, koji je nedavno stupio na snagu”.

“Na upit vijećnika Ivice Franulića o mogućnostima realiziranja navedenih projekata i investitorima, općinski načelnik je podsjetio vijećnike iz ranijeg saziva i upoznao vijećnike iz novog saziva kako je temeljem odluka Općinskog vijeća već ranije uspostavljena suradnja između Općine Nerežišća i tvrtki Medis Investments, Sardina i Supetrus hoteli kao investitora/vlasnika zemljišta, a temeljem koje suradnje su stvoreni preduvjeti za investiranje u predmetnim zonama. Nakon okončane rasprave pristupilo se glasovanju po ovoj točki dnevnog reda. Donosi se Odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Nerežišća. Odluka je donesena jednoglasno”, navodi se u zapisniku sa sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:47