NOVE POJEDINOSTI

ISTRAŽITELJI DOŠLI DO IZNENAĐUJUĆEG OTKRIĆA U AFERI SMS Među 20 laptopa zaplijenjenih Vargi našli su i jedan koji su povezali s Karamarkom

 
lijevo: Franjo Varga; desno: Tomislav Karamarko
 Facebook, CROPIX

Nekadašnji policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a ujedno i kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, Blaž Curić Novu godinu dočekat će iza rešetaka.

I dok oni u istražnom zatvoru čekaju okončanje USKOK-ove istrage vezane za optužbe za krivotvorenje tzv. Mamićevih SMS-ova, kao i za odavanje tajnih mjera nadzora nad Vargom, policijski istražitelji intenzivno rade na skidanju i analiziranju podataka pronađenih na računalnoj opremi koja je zaplijenjena kod Varge nakon njegova uhićenja 20. rujna.

Policija je kod Franje Varge zaplijenila čak 20 prijenosnih računala, na desetke USB stickova i 15 mobilnih uređaja. Na njima se nalaze, kako neslužbeno doznajemo, stotine tisuća raznih dokumenata i komunikacijskih podataka. Istražitelji su ustanovili da postoje tragovi brisanja više desetaka tisuća dokumenata, ali se navodno uglavnom radi o datotekama koje se relativno jednostavno mogu vratiti. Već u prvim tjednima pretraga pronađeni su materijali koji su ključni za osnovnu USKOK-ovu istragu u aferi SMS, a riječ je o navodnoj SMS prepisci između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca. Tom je SMS prepiskom Zdravko Mamić uoči objave presude na Županijskom sudu u Osijeku početkom lipnja pokušao “dokazati” da je Cvitan vršio pritisak na osječke suce da ga osude bez ikakvih dokaza. Prema neslužbenim informacijama, također su pronađeni i podaci koji govore u prilog optužbi da je Varga za Mamića izrađivao i određene sadržaje kako bi se u žalbenom postupku, nakon što je u Osijeku donesena osuđujuća presuda, kompromitirali neki suci Vrhovnog suda. Usto, istražitelji su ustanovili da je Varga raspolagao i SMS prepiskom u kojoj navodno premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić komuniciraju o Agrokoru.

Poklon ili usluga?

Jutarnji list već je objavio kako je najmanje jedan od 20 zaplijenjenih laptopa Varga dobio od Zdravka Mamića, a plaćen je kreditnom karticom GNK Dinamo. No, u međuvremenu je policija otkrila da je Varga dobio računala i od drugih osoba. Tako je detektirano, doznajemo iz neslužbenih izvora, da je jedno prijenosno računalo dobio i od Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a. Prema svemu sudeći, istražitelji su taj laptop povezali s Karamarkom na temelju podataka koji su na njemu pronađeni. No, prema navodima dobro upućenih izvora, čini se da se nije radilo o poklonu ili davanju sredstva za rad, nego se pretpostavlja da je Karamarko taj laptop vjerojatno dao Vargi na popravak. Pritom se spominje da nije riječ o računalu koji je osobno koristio Tomislav Karamarko, nego njegova supruga Ana Karamarko.

Ovu informaciju pokušali smo provjeriti i kod samog Tomislava Karamarka, ali on to nije želio niti potvrditi, niti demantirati.

- Ne mogu to komentirati. Nakon što sam dao iskaz USKOK-u, dogovorili smo da neću više davati komentare o ovoj istrazi. Ne mogu vam to potvrditi, neću komentirati - izjavio je Karamarko te dodao da u aferi SMS izlazi puno informacija i puno dezinformacija te treba pričekati kraj službene istrage.

Ilegalna sredstva

Kako neslužbeno doznajemo, policijski su istražitelji u mobilnim uređajima i drugoj računalnoj opremi oduzetoj od Franje Varge pronašli i vrlo zanimljive podatke o komunikaciji ne samo okrivljenog Varge, nego i niza drugih osoba. Ti podaci pokazuju, tvrde naši izvori, da je preko zaplijenjenih uređaja praćena stvarna komunikacija i kretanje određenih osoba. Pretpostavlja se da je Varga od korisnika svojih usluga dobio zadatak da nadzire njima bliske osobe, a to je i sam Franjo Varga rekao u svojoj obrani, navevši kako je, između ostalog, istraživao ljubavnice nekih pojedinaca, među kojima su bili i istaknuti političari. Međutim, policija sumnja da su te “istrage” izlazile iz okvira zakona, odnosno da se nisu svodile na puko prikupljanje javno dostupnih podataka. Između ostaloga, postoje indicije koje ukazuju da su se u istraživanju koristila i ilegalna sredstva, prvenstveno tzv. klonirani mobilni uređaji. Stoga se provjerava jedna od mogućnosti, a to je da su korisnici Varginih usluga donosili nove mobitele koje bi Varga klonirao. Korisnici bi takav mobitel onda poklonili bliskoj osobi koju su željeli nadzirati, a Varga je, čim bi uključili mobitel, u realnom vremenu mogao pratiti gdje se ta osoba nalazi, s kim i o čemu razgovara ili se dopisuje. Zasad nije moguće doznati je li policija dobila konkretne potvrde za svoje sumnje. No, nadležna su tijela, što nam je potvrđeno iz dva neovisna izvora, također provjeravala jesu li možda Franjo Varga i njegovi “poslodavci” pokušali na ovakav način prerađene mobilne uređaje pokloniti i potencijalnim protivnicima u političkim, pa i najvišim državnim strukturama. Navodno su takve sumnje otklonjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:37