AFERA PODRAVKA

Istražitelji: Operacijom Spice upravljalo se iz Banskih dvora

Analize ugovora, zajmova i ulaganja mogle bi rezultirati novim osumnjičenicima kako iz Podravke tako i iz poduzeća s kojima je povezana. Istražitelji ne vjeruju da je samo jedan čovjek bio politički pokrovitelj tako velike operacije
Zagreb, 221009.Zrinjevac, Zupanijski sud. Afera Podravka.Danas su privedeni menadzeri Podravke istraznom sucu Zupanijskog suda na Zrinjevcu.Na slici: Darko Marinac.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Istraga u aferi oko Podravke zasad se formalno ograničila na šestoricu uhićenih i pritvorenih menadžera na čelu s Darkom Marincem i Milanom Horvatom iz varaždinske Fima Grupe.

Međutim, osim što se još raspleću tokovi novca i analiziraju raznorazni ugovori, zajmovi i poslovna ulaganja u neke tvrtke, poput Mirne Rovinj i zadarske Adrije, što ne mora, ali bi moglo rezultirati novim osumnjičenicima kako iz Podravke tako i iz tih poduzeća, ne prestaju ni napori da se utvrdi pod čijim su pokroviteljstvom djelovali Podravkini menadžeri i tko je sve znao za preuzimanje Podravke.

Bili i ostali u sjeni

Svi prstom upiru u potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, smatrajući da se ovakvu operaciju, u kojoj se vrtjelo između pola i jedne milijarde kuna, bez njega nije moglo realizirati. No, istražitelji u ovom trenutku, čini se, još samo pokušavaju razbiti zid koji vodi do političara koji su, kako se sumnja, iz sjene vjerojatno svime i upravljali.

Zasad su raskrinkani oni koji su kao odgovorne osobe sudjelovali u donošenju različitih odluka, kršeći pritom pravila poslovanja i ogriješivši se o zakone. Njihova imena i potpisi nalaze se i u zaplijenjenoj dokumentaciji. Pokrovitelje je, međutim, puno teže otkriti jer su bili i ostali u sjeni.

Istražitelji su, prema neslužbenim informacijama, uvjereni da je Damir Polančec “njihov čovjek”, i to, među ostalim, zbog njegovih čvrstih veza s Podravkom i kontakata te prijateljstava i kumstva s pojedinim uhićenim menadžerima.

No, možda je važnije pitanje kojim su nam u neformalnim razgovorima uzvratile neke osobe koje sudjeluju u obradi tog slučaja: je li moguće da samo jedan čovjek, pa bio to i potpredsjednik Vlade, bude politički pokrovitelj tako velike operacije koja je zaustavljena nakon prve faze.

Detaljni planovi

Tek u nastavku plana trebalo je doći i do izravnog sudjelovanja vladajuće strukture jer je na red trebalo doći i preuzimanje državnih dionica Podravke, i to uz ulaganje znatno većih sredstava. S obzirom na to da su i za to Podravkini menadžeri imali već detaljno razrađene planove, možda se u njima kriju izravne poveznice koje policiju i USKOK mogu provesti kroz vrata Banskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:08