KLIMA MU SE STOLICA

Polančecov odlazak pitanje dana, Podravka zadnje uporište

 Goran Mehkek/Cropix

KOPRIVNICA - Iako su sva tri člana Podravkine Uprave bliska HDZ-u i Damiru Polančecu u pritvoru, potpredsjednik Vlade, potvrdio nam je izvor iz tvrtkina vrha i dalje ima značajan utjecaj u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji.

Iz visokih stranačkih izvora u HDZ-u, doznajemo, pak, kako je samo pitanje dana kada će Polančec odstupiti iz Vlade. Stoga naše sugovornike i ne čudi činjenica što Polančec pokušava učiniti Podravku svojim posljednjim uporištem.

On je utjecaj u Podravki zadržao izborom novih članova Uprave. Iako je nadzorni odbor imenovao dva nova nestranačka člana u Upravu te jednog zamjenika na određeno vrijeme, svo troje su, na ovaj ili onaj način povezani s HDZ-om ili, točnije D. Polančecom.

Podsjetimo, jedinim članovima Uprave na slobodi Miroslavu Vitkoviću te Marinu Pucaru, obojici iz HSS-a, pridružili su se menadžeri Krunoslav Bešvir, Branko Vuljak te Lidija Kljajić. Nitko od novih članova, koliko je poznato, nije stranački aktivan, no poznavatelji prilika unutar kompanije tvrde kako njih troje povezuje jedno prezime - Polančec.

Od ambicioznog i mladog menadžera Krunoslava Bešvira, donedavnog izvršnog direktora brandova hrane očekuje se da operativno odradi funkciju u Upravi. Branko Vuljak ima nešto drukčiju zadaću. Vuljak je inače član Nadzornog odbora, čija je funkcija u međuvremenu zamrznuta, a u Upravi bi trebao zastupati interese dioničara i biti spona Uprave i NO-a u krizno vrijeme.

Branko Vuljak, radi inače na mjestu direktora nabave u Podravki, gdje je u početcima radio i sam Polančec, a zanimljivo, obojica su rodom iz susjednog Đelekovca. Imenovanje Lidije Kljajić, direktorice kontrolinga sasvim je drukčija priča. Menadžerica je bivša bliska suradnica Darka Marinca, koja je radila i kao predstojnica njegovog ureda dok je bio šef uprave, a poslije i u NO-u.

Ona je na posljednjoj sjednici NO-a, kada je imenovana u Upravu, priznala da je ispitana od strane istražitelja, jer je radila na mjestima, koja su izravno povezana s glavnim akterima afere Podravka. Ona, kako sada stoje stvari, nije optužena, međutim mogla bi odigrati ključnu ulogu svojim svjedočenjem ukoliko dođe do suđenja. Podravkin NO još uvijek čeka na imenovanje Ljube Jurčića, koji je između ostalog najavio i 'kresanje' broja članova tog tijela na sedam članova.

Nova Uprava sastaje se u utorak

Iako je sjednica nove Uprave trebala biti održana danas, u ponedjeljak, u kompaniji doznajemo kako će se ona, ipak održati dan kasnije. Neslužbeno saznajemo kako su se članovi Uprave, ipak sastali u ponedjeljak, međutim radilo se o neformalnom druženju radi pripreme materijala. Glavna tema Uprave bit će svojevrsna financijska revizija Podravkinih obaveza prema kreditorima s obzirom da su financije doslovno u rasulu. Novi članovi Uprave raspravljat će i o posljednjoj dospjeloj obvezi Hypo banke od 20 milijuna kuna, za koje je Podravka jamčila Fimi kod dizanja kredita. Uprava bi u narednim danima trebala pripremiti i Skupštinu društva. (I.Ba/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:22