IPSOS ZA NOVU TV

ISTRAŽIVANJE O KORONA-KRIZI Objavljeno što Hrvati misle o popuštanju mjera, pokretanju ekonomije, održavanju parlamentarnih izbora...

 
 Saša Burić / CROPIX

Novi izazov, popuštanje mjera, svima nam je pred vratima. Neke odluke su donesene, neke se još razrađuju, a neke nas tek očekuju. Dnevnik Nove TV donosi istraživanje koje je provela agencija IPSOS.

S jedne strane, gospodarstvo se mora pokrenuti, a s druge ipak postoji određeni strah - kako nastaviti sigurno živjeti. Stoga je osluškivanje bila građana važnije nego ikada. Što o popuštanju mjera i posljedicama dosadašnje krize misle građani Hrvatske.

Iako je razina straha još uvijek visoka, a oprez itekako potreban - tri četvrtine građana, njih 73 posto, smatra kako mjere treba postupno popuštati, primarno kako bi se ponovno pokrenulo gospodarstvo i smanjile daljnje štete. 23% građana smatra kako popuštanje - ako se pokaže da je prerano - može biti opasno, a 4% ne može se odlučiti.

Nova TV

Građani su pitani i za razmišljanja o tome - tko zapravo treba donositi odluke o relaksaciji mjera?

Naime, kako bi bili sigurni da se navedenim mjerama ne ugrožava sigurnost i smjer koji vodi u pobjedu nad virusom, većina, njih 71%, smatra kako je Stožer civilne zaštite taj koji prvenstveno treba donositi odluke o relaksaciji, a 22% misli da bi te odluke trebale biti na Vladi. O tome još nema stav njih 7 posto.

Nova TV

Oči građana su, osim u zdravstvenu, uprte i u gospodarsku sliku Hrvatske. Doznajemo koliko je naših sugrađana tijekom proteklih tjedana ostalo bez posla. Od kada je počela ova najveća globalna kriza našeg doba do ovoga vikenda 7% građana Hrvatske već je dobilo otkaz.

Kad je istraživanje provedeno u prvom valu, odnosno 1. travnja - tada je 4 posto ispitanika reklo da je dobilo otkaz. Danas, 25 dana poslije, bez posla je dakle ostalo još 3% građana.

Nova TV

Pet posto smatra kako bi se to moglo dogoditi, a još 42% kaže kako je svjesno da u ovim okolnostima postoji i ta vjerojatnost. Ipak, dio gospodarstva se uspio posložiti i 46% građana koji rade, ne smatra realnom opcijom gubitak svog radnog mjesta. Tako misli 9% više ispitanika u odnosu na početak mjeseca, odnosno prvi val istraživanja.

Nova TV

Što se tiče osobnih prihoda, više od 60% građana i dalje smatra kako će se njihov osobni prihod smanjiti, što se nije značajno promijenilo tijekom ovog mjeseca. 62% građana i dalje misli da će im se vjerojatno smanjiti plaća ili osobni prihod, a 38% njih smatra da takvo što nije vjerojatno.

S obzirom na relaksaciju mjera, pitali su građane - treba li odgoditi izbore do još snažnijeg popuštanja mjera ili treba omogućiti da se izbori održe tijekom ove godine uz pojačane epidemiološke mjere.

Rezultat je sljedeći - za odgodu izbora je svaki drugi građanin, njih čak 53%. 41% građana kaže - idemo na izbore, ali uz pojačane mjere sigurnosti. 6% ispitanika u ovom trenutku ne može se odlučiti.

Nova TV

Napomena: Istraživanje je ekskluzivno za Novu TV telefonskom metodom provela agencija Ipsos, na reprezentativnom uzorku od 600 punoljetnih građana Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:42