DAVOR TOMAŠKOVIĆ

ISTRAŽUJEMO PRIVATNI ŽIVOT MUDRINIĆEVOG NASLJEDNIKA Tko je zapravo veliki čistač HT-a?

Najbolji od 130 studenata na Bocconiju, na prijemnom na FER-u bio među top 20, završio dva postdiplomska, ne pije kavu i ne puši, kloni se politike, a tata mu bio prvi na listi Stranke umirovljenika
 Ranko Šuvar/CROPIX

Ne puši, ne pije, pa čak ni kavu, a vodio je tvornicu duhanskih proizvoda. Voli čajeve. Ne zanima ga politika: ne izjašnjava se ni lijevo ni desno. Ne privlači ga ni uspon na jet-set-ljestvici. Drži se samozatajno. U pozadini. Zazire od medijskog eksponiranja, intervjua, društvenih okupljanja, prijatelja iz svijeta politike. Volio bi ostati “bogat i anoniman”.

Ali teško će u tome uspjeti jer je preuzeo kompaniju u kojoj 200 tisuća Hrvata posjeduju pakete dionica. Davor Tomašković početkom ove godine imenovan je predsjednikom Uprave Hrvatskog telekoma, najjačeg igrača na tržištu hrvatskih telekomunikacija. Prošlo je petnaest godina vladavine Ivice Mudrinića, a na čelo tvrtke gotovo preko noći Deutsche Telekom, vlasnik HT-a, postavio je 44-godišnjeg Vinkovčanina.

Mudrinić je, doznaje Globus , navijao za konkurenticu Ivanu Šoljan, ali njemački vlasnici izabrali su bivšeg šefa Vlahovićeva TDR-a. Godinu dana trajali su pregovori. Cijeli prosinac prošle godine Tomašković je proveo u Bonnu upoznajući se s kompanijom. I čim je stigao, u ured, u Zagrebu - smijenio je sto menadžera!

“Direktori na cesti”, naslovili su sindikati HT-a e-mail koji su ovih dana proslijedili otpisanim menadžerima, upoznajući ih s radnim pravima te ih pozivajući da tuže ako smatraju da su ona povrijeđena.

Tomaškovića to, doznajemo, pomalo čudi.

“Kad sam došao, sindikati su mi se žalili da je previše direktora, menadžera, a sad...”, prokomentirao je u jednom društvu. Razgovarali smo s nekoliko njemu bliskih ljudi od kojih smo pokušali doznati tko je, zapravo, Davor Tomašković.

Jer, iako je sedam godina vodio TDR, o njemu se malo zna. Pripada generaciji mlađih menadžera, školovanih u inozemstvu, koji se u Hrvatskoj nisu slizali s politikom, nego su ostali orijentirani na biznis.

I čim se uselio u ured Hrvatskog telekoma, naručio je, kažu, novi namještaj!

“Pola milijuna kuna je već potrošio za novi namještaj”, kažu njegovi kritičari. Ali oni koji ga podržavaju tvrde: “Trebali smo nove stolice, stolove...”

U kuloarima se raspravlja o smjeni urednice Tportala Alemke Lisinski.

Kritičari tvrde da je Tomašković isprva želio ukinuti portal, ali onda ga je, navodno, kontaktirao šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji se požalio da ga stalno kritiziraju na tom portalu.

“Tomašković je tada uvidio snagu tog medija, pa ga je odlučio zadržati, ali postaviti svoje ljude da ga vode”, kaže naš izvor.

No, naš sugovornik blizak Tomaškoviću na te priče odmahuje. Kaže da šefa HT-a stalno zovu političari te pokušavaju urgirati zbog tekstova na Tportalu, ali da to nije razlog što će portal nastaviti s radom, a ni za smjenu njegova vodstva.

“Pravi je razlog to što je Tportal radio 20 milijuna kuna gubitaka godišnje, i kad je razgovarao s bivšim čelnim ljudima, oni su taj gubitak smatrali normalnim”, objašnjava nam izvor.

Otkaze je, nadalje, Tomašković uručio i dvojici članova Uprave: Dinu Doganu, dosadašnjem glavnom direktoru za financije, te Božidaru Poldrugaču, glavnom direktoru za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13