KAZNENI PROGON U AUSTRIJI

Istražuju se transferi novca Hypo banke u investicije u Hrvatskoj

Bivši premijer Sanader danas je austrijskim medijima poslao demanti i zaprijetio im tužbom
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Austrijsko ministarstvo pravosuđa objavilo je danas da traje istraga o svim okolnostima vezanim za Hypo Alpe-Adria Grupu po kaznenopravnoj osnovi. “Na temelju najnovijih informacija objavljenih u medijima te anonimne prijave od 10. prosinca 2009. počeo je kazneni progon koji se za sada vodi protiv odgovornih u banci.

Pranje novca

Istražuje se prije svega stanje stvari zbog sumnji u kazneno djelo pronevjere i prijevare”, stoji u priopćenju austrijskog ministarstva.

Navodno se već neko vrijeme istražuje poslovanje Hypo banke preko fantomskih tvrtki u Lihtenštajnu te plasman sredstava u velike investicije u Hrvatsku i još neke susjedne zemlje.

Predistražni postupak Austrijanci su već vodili zbog sumnji u pranje novca, pri čemu su pod povećalom bili čelnici Hypo banke, ali i “komitent” te banke, umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji je čak svjedočio u sklopu parlamentarne istrage o nepravilnostima u poslovanju Hypo banke.

Pravni koraci

Bivši premijer Ivo Sanader danas je austrijskim medijima poslao demanti informacije da je on početkom 90-ih “otvorio vrata ulasku Hypo banke u Hrvatsku”.

“Početkom 90-ih bio sam zamjenik ministra vanjskih poslova, odnosno na funkciji koja mi nije omogućavala da na bilo koji način pogodujem Hypo banci”, piše u demantiju. U vezi s optužbama da je pri ishođenju kredita od četiri milijuna maraka dobio proviziju od 800.000 DEM, Sanader je naveo da se radi o lažnim, neosnovanim optužbama koje je hrvatska opozicija iznosila na njegov račun prije 10 godina.

- Ako se nastavi s iznošenjem lažnih optužbi, zadržat ću pravo poduzimanja pravnih koraka - priprijetio je tužbom bivši premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:55