CRVENA ZONA

ISTRIJANI KOJI SVAKI DAN PUTUJU U ITALIJU NA POSAO 'Nakon onog što su nam rekli na granici nije nam preostalo ništa drugo nego da se okrenemo'

 
Granični prijelaz Požane/Sočerga
 Goran Sebelic / CROPIX

Alarmantna situacija u Italiji, koju je premijer Giuseppe Conte proglasio 'zaštićenom zonom', počela se odražavati i na Hrvate, odnosno prije svega hrvatske radnike koji rade u Italiji, od kojih su mnogi iz Istre, prenosi Glas Istre.

- Poslodavci iz Trsta su me zvali da do daljnjeg ne dolazim na posao. Kažu da je tamo nastupila žešća panika. Danas mi i drugi poznanici javljaju da su navodno Talijani i Slovenci vraćali s granice neke Istrane koji su se zaputili u Italiju na posao. Ne znam što ćemo sad, ali situacija nije nimalo ugodna, dojavila im je jedna čitateljica iz središnje Istre.

U Italiji su od koronavirusa dosad umrle 463 osobe, više od 9.100 ljudi je zaraženo, a medicinske službe se boje da će morati pružati adekvatnu pomoć samo onima koji imaju veće šanse za preživljavanjem, jer, navodno, nemaju dovoljan broj kreveta ni respiratora za veću epidemiju.

- Kao i svakog radnog dana krenule smo jutros iz Buzeta na posao u Trst, ali su nam na graničnom prijelazu Požane/Sočerga dali do znanja da u Italiju idemo na vlastitu odgovornost jer je moguće da će nas vratiti na ulazu u Trst. Što nam je preostalo drugo nego okrenuti se i otići kući, rekle su Buzećanke koje rade u tršćanskim obiteljima.

Iskustva su različita, neki zaposleni u talijanskim tvornicama ipak su odlučili otići na svoja radna mjesta, no ostaje nepoznato hoće li uspjeti i sutra doži na radno mjesto jer se nove mjere uvode gotovo iz sata u sat.

Preko graničnog prijelaza Požane/Sočerga, svega devet kilometara udaljenog od Buzeta, dnevno na posao u Italiju, većinom u Trst, putuje između 300 i 400 Istrijana, uglavnom Buzećana. No većina onih koji rade u Trstu nisu ni pokušali prijeći granicu, već su od ponedjeljka ostali kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:58