ŠEF HNS-a

IVAN VRDOLJAK PONUDIO RUKU SURADNJE BIVŠIM STRANAČKIM KOLEGICAMA 'Moramo se obraniti od onih koji vuku Europu u ratove, podjele, žice..

 
Ivan Vrdoljak
 Dragan Matic / CROPIX

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirao je za Dnevnik Nove TV trenutačnu poziciju HNS-a u Vladi, činjenicu da je trenutno potencijalno jači saveznik HDZ-u stranka Milana Bandića te političke poteze zagrebačkog gradonačelnika koji je trenutno u Rusiji gdje se susreo s predsjednikom Putinom.

Na upit kako komentira činjenicu da je Bandić ugostio kontroverznog srpskog političara koji je surađivao s Arkanom, rekao je:

- Ovaj susret s Palmom nije mudar potez. Pored svega izrečenog, čovjek je i homofob. On je vrlo jasno izjavio da gay populacija nema ljudska prava nego bolest, a mislim da mi u Hrvatskoj imamo dovoljno homofoba koje još nismo uspjeli marginalizirati pa ih ne bismo trebali uvoziti iz susjedstva, iz Srbije, nego shvatiti da takve poruke ne bi trebalo slati.

Tvrdi da ga ne brine rast broja zastupnika u Bandićevu Klubu.

- Nemam ni najmanji osjećaj ugroze. Ono što me veseli u zadnjih nekoliko tjedana je pohvala Europske komisije za rezultat realizacije ambiciozne reforme obrazovanja, ocjene HNS-ovih ministara, jednog i drugog, su među najboljima u Hrvatskoj i od strane medija i javnosti.

Ističe da neće doći do preslagivanja u Vladi jer za to nema razloga.

Na pitanje je li spreman sjesti sa gospođom Mrak Taritaš i Pusić za isti stol uoči europskih izbora, odgovorio je:

- Mi kao najveća, najodgovornija i najorganiziranija liberalna stranka ćemo pružiti ruku, a oni će donijeti svoje odluke, a mi ćemo isporučiti jedan mandat u EU parlament kako je bilo i dosad. Sačuvat ćemo Europu od ekstremista i populista, a poslati u Hrvatsku poruku da dnevno politički val koji nas opsjeda, nadiđemo. Ja pružam ruku svim ljudima, pa i njima, koji se žele boriti za slobodnu i tolerantnu Europu, jer se trebamo obraniti od onih koji vuku Europu u ratove, podjele, žice, a to sigurno nisu vrijednosti koje Europa zaslužuje.

Komentirao je i loš rejting Hrvatske na doing bussines ljestvici.

- Ovo sigurno nije dobro. Ne smijemo zažmiriti i trebamo se jako pozabaviti tim rezultatom, pogledati istini u oči. Pozvao sam nekoliko puta koalicijske partnere da prate reformski tempo HNS-a. Da dođemo do 40. mjesta za vrijeme mog mandata u ministarstvu gospodarstva smo se jako potrudili i sigurno imamo nekog iskustva i znanja. Sigurno ću razgovarati s kolegom Horvatom da malo pomognemo ako treba. I treba još reći da sve zemlje koje su u prvih deset ili dvadeset, brinu o tome kako ići naprijed. Ako to bude fokus hrvatske politike, ne bojim se da ćemo brzo ići naprijed. To je bio fokus mog rada u gospodarstvu.

Na pitanje treba li predsjednica javno reći koji su razlozi da ne želi otići u Marakeš, rekao je.

- Apsolutno. Potpuno mi je nerazumljivo kako si Predsjednica može dozvoliti da se opravdava pred Bujancem koji je deklarirani ekstremist i homofob. Druga stvar, ja nisam čovjek koji želi da je Hrvatska okružena žicom. Imamo žicu s Mađarskom, sa Slovenijom i sad bi je mi trebali podići. Sjetite se kako bi izgledalo da smo za vrijeme Domovinskog rata dobili žicu na austrijskoj, njemačkoj, slovenskoj ili mađarskoj granici. Da su se naše izbjeglice sudarale sa žicom bježeći od ratnog sukoba u Hrvatskoj. Tada smo svi zahvaljivali na pomoći u Domovinskom ratu, a danas smo vrlo brzo spremni podići žicu i reći da ne želimo pomoći ljudima koji bježe od ratnog sukoba. Predsjednica se ne bi se trebala konzultirati s ljudima s kojima se ne bi trebala konzultirati već bi trebala raditi s Vladom jer s njom sukreira vanjsku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:59