PODJELE U DRUŠTVU

IVO JOSIPOVIĆ ZA SRPSKI 'BLIC': 'U Hrvatskoj se tolerira pojava ustaštva. Bit ću sa Srbima i Židovima i ne idem u Jasenovac'

Zagreb, 291014.Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic snimljen u svom uredu na Pantovcaku.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX / CROPIX

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je beogradskom tisku od utorka da će bojkotirati državnu komemoraciju žrtvama jasenovačkog ustaškog logora jer se, unatoč snažnoj antifašističkoj tradiciji, u Hrvatskoj tolerira pojava ustaštva.

Pod naslovom "Bit ću sa Srbima i Židovima", beogradski list Blic piše danas kako je Josipović rekao da se u Hrvatskoj tolerira pojava ustaštva, čemu su, tvrdi on, znatno prodonijele vlasti u Zagrebu.

"Hrvatska nije ustaška zemlja. Ima snažnu antifašističku tradiciju, ali su sada na neke pozicije došli ljudi koji misle drugačije. Ići ću na komemoraciju proboja jasenovačkog logora, ali ne na onu državnu, već na skup koji će organizirati zajednica židovskih općina u Hrvatskoj i antifašističke organizacije. Nadam se da će nam se priključiti i predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća", rekao je za Blic bivši hrvatski predsjednik.

List piše kako je na komemoraciji upitno i sudjelovanje bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića te podsjeća kako su bojkot najavile Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista te Srpsko nacionalno vijeće, a do kraja tjedna očekuje se i odluka romske zajednice u Hrvatskoj.

"Na državnoj komemoraciji govore predstavnici vlasti, a ne predstavnici naroda žrtava. Na djelu je refašizacija hrvatskog društva, uzdiže se ustaštvo, a država ne reagira, nego ga potiče", ocijenio je za Blic Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca.

List podsjeća na ocjenu direktora Jeruzalemskog centra za istraživanje zločina holokausta „Simon Wiesental” Efraima Zuroffa, u povodu komemoracije jasenovačkim žrtvama, kako "Hrvatska pokušava zataškati zločin u Jasenovcu i učini ga manje važnim", te da se "nesudjelovanjem na skupu čiji je pokrovitelj država šalje jasna poruka".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na jasenovačke žrtve te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva i oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.

"Iznimno sam zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu, posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom, izaslanikom američkog State Departmenta za pitanja holokausta, jasno osudivši ustaški režim kao zločinački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 04:28