SLUŽBENA POTVRDA

Ivo Sanader izbačen je iz HDZ-a!

Ljut sam na Sanadera jer se protustatutarno ne smije raditi niti u jednoj organizaciji. Trebao je reći što mu je na duši, sazvali bi predsjedništvo i o svemu razgovarali, rekao je Hebrang

ZAGREB - U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma od jutros traje sastanak samog vrha stranke na kojem se raspravlja o političkoj sudbini Ive Sanadera u HDZ-u. Kruži informacija da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo iz članstva izbrisati bivšeg premijera. Rasprava još uvijek traje, a konačna odluka će navodno biti donesena u 15 sati.

Kako piše tportal, u tijeku je rasprava o načinu izvedbe s obzirom da se radi o počasnom predsjedniku. Naime, prema statutu HDZ-a počasni predsjednik uživa doživotnu funkciju. Ipak, čini se da je Vladimir Šeks, HDZ-ov pravni stručnjak, iznašao način kako zaobići statut HDZ-a i izbrisati Sanadera iz članstva.

Tportal javlja da podršku Ivi Sanaderu pruža tek mali broj saborskih zastupnika i dužnosnika, među kojima su ministrica bez portfelja Bianca Matković, predsjednik Sabora Luka Bebić, Mario Zubović i Jerko Rošin. Stjepan Fiolić se, kako doznajemo, još uvijek premišlja. Iako se u medijima ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković spominjao kao jedan od Sanaderovih ljudi, i on je izrazio punu podršku Jadranki Kosor. Petar Selem neko je vrijeme podržavao Sanadera, ali se tijekom dana predomislio.

Jadranka Kosor trebala bi u 15 sati voditi sjednicu Predsjedništva stranke, a oko 17 sati trebala bi se sastati s koalicijskim partnerima. Izjava premijerka za novinarke očekuje se svakog trenutka.

Nešto prije 9 sati u zgradu središnjice HDZ-a ušli su premijerka Jadranka Kosor, ministri Božidar Kalmeta, Gordan Jandroković, Darko Milinović i Petar Čobanković te Vladimir Šeks, Ivo Jarnjak i Andrija Hebrang.

Oko 15 sati u središnjicu HDZ-a stigli su i Mario Zubović i Luka Bebić, koji nije htio komentirati najnoviji razvoj situacije.

Neposredno pred početak sastanka Hebrang je kratko rekao novinarima.

- Ljut sam na Sanadera jer se protustatutarno ne smije raditi niti u jednoj organizaciji. Trebao je reći što mu je na duši, sazvali bi predsjedništvo i o svemu razgovarali - objasnio je Hebrang.

Na upit novinara treba li Sanadera kazniti jer je jučer, u nedjelju, samostalno sazvao konferenciju za novinare te prozvao Jadranku Kosor, Hebrang je rekao "kako prvo treba razgovarati i vidjeti na temelju koji je činjenica to rekao".

- Prije bilo kakvih odluka treba vidjeti koji je pravi razlog njegova dolaska - zaključio je Hebrang.

'Nitko nije znao o čemu će Sanader govoriti'

Nakon što je rano jutros u središnjicu HDZ stigao dio predsjedništva stranke, a potom oko 11 sati i predsjednici županijskih odbora HDZ-a, nešto prije 13 sati na Trg žrtava fašizma počeli su dolaziti i zastupnici HDZ-a koji su jučer podržali Ivu Sanadera.

Svi odreda tvrde da nisu znali jučerašnju temu sastanka te da su danas došli pokazati svoju podršku premijerki Kosor.

Božica Šolić, koja je novinarima rekla da je došla podržati Kosoricu, a da jučer nije znala temu sastanka kojeg je sazvao Sanader.

Došli su i Petar Selem, Ivanka Roksandić, Josip Đakić, Krunoslav Markovinović, Stjepan Fiolić, Buris Kunst, Emil Tomljanović.

I dok su svi govorili o svojoj podršci Kosor, Kunst je na upit novinara rekao da će podržati odluku predsjedništva koja će vjerojatno biti danas.

- Na jučerašnjem sastanku nitko nije spominjao rad Vlade – objasnio je Markovinović te dodao da podržava premijerku Kosor.

Njegov stanački kolega, Stjepan Fiolić, istaknuo je da podržava i premijerku i predsjednicu HDZ-a te da se ne osjeća prevarenim što je bio i na jučerašnjoj pressici Ive Sanadera.

.

HDZ ostavio novinare da se smrzavaju

ZAGREB - Bez ikakvog objašnjenja novinarima je zabranjeno da završetak sastanka vrha HDZ-a čekaju u zgradi središnjice stranke pa čak ni u prizemlju gdje je se nalazi stranački kafić.

Ispred zgrade na velikoj hladnoći čeka više desetaka novinara i snimatelja.

Tražili smo objašnjenje, zašto je tome tako, ali je glasnogovornica i saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak samo promarširala pored novinara bez riječi. (V.R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:31