DRAMA PRED VLADOM

Iz kalašnjikova pucao na policajca na Markovom trgu pa se ubio! Napadač je mladić (22) iz Kutine

Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja
Napad na Markovom trgu i potraga za napadačem
 Cropix
  • Na Trgu sv. Marka s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, napadač Danijel Bezuk (22) se potom na drugom mjestu ubio
  • Policija je izvijestila da je dojava o pucnjavi zaprimljena u 8,06 sati, a manje od sat vremena kasnije potvrdili su da je muškarac koji odgovara opisu počinitelja nakon napada na policajca iz Vladinog osiguranja počinio samoubojstvo. "Policijski službenici na adresi Jabukovac pronašli su osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo", izvijestio je MUP.
  • Počinitelj je do zgrade Vlade došao sa sjeverne strane crkve svetog Marka. Zapucao je rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade, a potom se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi Sabora i zatim pobjegao
  • Ustrijeljeni policajac dovezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke te s obje strane trupa, a zasad su mu funkcije stabilne, izjavio je ravnatelj bolnice Mario Zovak.

NOVO 14:40 Kako je izvijestio ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice, Mario Zovak, stanje ozlijeđenog policajca je stabilno i on više nije životno ugrožen.

- Nakon uspješno provedenih operacija u kojima su svoje odradili traumatolozi i vaskularci, u tijeku je rekonstruktivna operacija lijeve ruke kojoj je cilj očuvati funkcionalnost ekstremiteta što je za ovako mladog čovjeka jako važno. No, dobra je vijest da policajac nije u životnoj opasnosti i stanje mu je stabilno, kazao je Zovak.


12:55 Počinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubojstvo je Danijel Bezuk, rođen 16. travnja 1998. godine u Kutini i živio je na području Kutine. Jutros, svega 20-ak minuta prije nego što se pojavio na Markovu trgu, na Facebooku je objavio sljedeći status: 'Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti'.

Više pročitajte OVDJE


12:40 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina dao je izjavu o pucnjavi ispred zgrade Vlade u kojoj je ranjen 31-godišnji policajac.

- Odmah je na mjestu događaja reagirao drugi policijski službenik i upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. On se udaljio s mjesta događaja. Cijeli raspoloživi policijski sustav je angažiran, kao i taktičke timove specijalne i interventne policije. Samo 24 minute nakon događaja pronađen je počinitelj koji je, prema sadašnjim informacijama, izvršio suicid - rekao je Milina.

- Policija je ovdje reagirala kako treba. Drugi policajac je brzo reagirao. To je javni, otvoreni prostor gdje počinitelj može doći iz raznih ulica. Bila je informacija kako policajci prije nisu uočili počinitelja. Nitko nije vidio da itko nosi bilo kakvo oružje. U tijeku je očevid kojim rukovodi Županijsko državno odvjetništvo uz potporu PUZ i Centra za kriminalistička vještačenja.

Više pročitajte OVDJE.


11:50 Povodom jutrošnjeg napada na zgradu Vlade na Markovom trgu i ranjavanja jednog policajca, javnosti se obratio i predsjednik Zoran Milanović.

'Na Markovom trgu su najvažnije državne institucije, a ne turistička destinacija te ih treba štititi na odgovarajući način. Ako se Vlada na to odluči, imaju moju podršku. Čak ih i pozivam da to naprave', kazao je Milanović.

'Ovakve se stvari moraju spriječiti te se mora znati koliko ima lakog i teškog naoružanja među stanovništvom. Čuo sam se s premijerom, no zasad nema sazivanja sjednice nacionalne sigurnosti', kazao je Milanović.

'Na Markovom trgu su najvažnije državne institucije, a ne turistička destinacija te ih treba štititi na odgovarajući način. Ako se Vlada na to odluči, imaju moju podršku. Čak ih i pozivam da to naprave', kazao je Milanović.

'Ovakve se stvari moraju spriječiti te se mora znati koliko ima lakog i teškog naoružanja među stanovništvom. Čuo sam se s premijerom, no zasad nema sazivanja sjednice nacionalne sigurnosti', kazao je Milanović.


11:17 Kako doznaje Jutarnji list, počinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubojstvo je 22-godišnjak iz Kutine.

I MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

"Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima", izvijestio je MUP.

Prije zločina 22-godišnjak je navodno na svom facebook profilu objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka, u kojem među ostalim stoji kako je "dosta prevara" i "gaženja ljudskih vrijednosti".


11:14 Ja sam bila sva u krvi, tako je i on bio krvav. Bio je u šoku, vikao je da ga sve boli, da će umrijeti, da ne može izdržati, da di je ta hitna - ispričala je je za Jutarnji list zaposlenica obližnje trgovine koja je pomogla policajcu ustrijeljenom na Markovom trgu ispred zgrade Vlade. Opširnije pročitajte OVDJE


11:00 Vozač sanitetskog vozila Opće bolnice Zabok Dubravko Dugorepec ispričao je za Jutarnji list kako se zatekao na Markovu trgu i kako je pomagao ranjenom 31-godišnjem policajcu Oskaru F.

- Ja sam vozio uzorke za testiranje na koronavirus i sasvim sam se slučajno zatekao na Markovu trgu. Bio sam sam u vozilu i mahali su mi policajci da dođem. Reagirao sam i odmah došao do ranjenog policajca koji je rekao da ga boli lijeva ruka i noga. Nismo otvarali rane, samo smo stavili kompresiju, zatekla se tu i jedna medicinska sestra tako da smo ga brzo zbrinuli, kazao je Dugorepec.

Čitavu izjavu pročitajte OVDJE.


NOVO 10: 40 Nakon napada na Markovom trgu, izjavu je dao i premijer Andrej Plenković:

- Kao što ste nažalost čuli i vidjeli, pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Počinitelj je, po svemu sudeći, počinio samoubojstvo. Policija će sve ispitati, kako se to dogodilo i koji su motivi. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak, kazao je Planković i dodao:

- Što se tiče odgovornosti ministra Božinovića, jasno ću reći da je nema. Sve će to ispitati policija i sigurnosne službe. Vidjet ćemo što je bio motiv počinitelja.

Čitavu izjavu premijera Plenkovića pročitajte OVDJE.


NOVO 10:03 Da kojim slučajem u 8.34 sati nije stigla nova dojava o pucnjavi i to na području zagrebačkog Tuškanca, pitanje je koliko bi dugo trajala potraga za počiniteljem. No po dolasku policije u Ulicu Jabukovac, muškarac koji je uznemirio javnost svojim suludim potezom, više nije davao znakove života.

image
Policijski očevid na Jabukovcu
Boris Kovacev/Cropix
image
Policijski očevid na Jabukovcu
Boris Kovacev/Cropix
image
Policijski očevid na Jabukovcu
Boris Kovacev/Cropix
image
Policijski očevid na Jabukovcu
Boris Kovacev/Cropix
image
Policijski očevid na Jabukovcu
Boris Kovacev/Cropix
image
Policijski očevid na Jabukovcu
Boris Kovacev/Cropix

9:50 Nemile događaje komentirali su stanari zagrebačke četvrti Jabukovac gdje je pronađeno beživotno tijelo napadača.

- U našu mirnu ulicu negdje poslije 8.30 stigla su troja policijska kola, a onda i Hitna. Nismo odmah povezali to sa događajem s Markova trga koji smo vidjeli prethodno u vijestima. Život uz sami rub šume u velegradu ima svojih prednosti, no kod nas stanara izaziva veliku nelagodu. Svega se nagledamo i nije prvi puta da tu nam dolaze naoružane osobe - rekla je za Jutarnji jedna stanarka Ulice Jabukovac u kojoj se nalazi nekoliko veleposlanstava.


9:25 Prema prvim informacija, stanje 31-godišnjeg policajca ranjenog na Markovu trgu je stabilno. Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice, gdje je dovezen nakon ranjavanja, operirali su ga jer je zadobio četiri prostrijelne rane od kojih dvije u ruku i dvije u tijelo.

Policija je potvrdila kako je ozlijeđeni 31-godišnji policijski službenik podvrgnut operativnom zahvatu i stanje mu je stabilno.

Naime, zagrebačka Hina pomoć zaprimila je poziv za intervenciju i za sedam minuta stigla na Markov trg. No, policajci su ih zadržali iza crkve Svetog Marka jer su se neposredno nakon pucnjava na Markovu trgu našla kola županijske hitne pomoći koji su ranjenog policajca odvezli u najbližu bolnicu KBC Sestre milosrdnice.

Ista ekipa zagrebačkog zavoda za hitnu pomoć potom je primila poziv za intervenciju na Tuškancu. Ondje su zatekli muškarca s prostrijelnom ranom glave za kojeg su samo mogli utvrditi da je mrtav.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

9:13 Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice potvrdio je Jutarnjem listu da je ozlijeđeni policajac kod njih i da za sad smatraju da je stabilno.

Policajac se nalazi na pretragama nakon kojih će biti poznato više informacija. Kako neslužbeno doznajemo, policajca su pogodila dva metka u lijevu ruku, te jedan u svaku stranu trupa. Policajac je trenutno na CT-u i angiografiji, a kad završi s pretragama bit će poznato više detalja.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

9:02 Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo. Utvrđuju se sve okolnosti događaja, objavila je policija.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić javlja da je policajac koji je upucan pred zgradom Vlade bio pripadnik osiguranja.

U trenutku napada premijer Andrej Plenković nije bio u zgradi Vlade.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

9:01 Obzirom na kišno vrijeme malo je ljudi bilo na gornjogradskim ulicama u vrijeme pucnjave, a iz jednog obližnjeg kafića taman je izašao jedan građanin kad je vidio da netko viče.

- Samu pucnjavu nisam čuo jer je u lokalu gdje sam popio kavu, bila muzika. Po izlasku van čuo sam muški glas da viče: 'Jel zvana Hitna? Gdje je Hitna.' Onda se drugi glas nadovezao da pojačanje krene prema Katarininom. Nije mi odmah bilo ništa jasno što se događa sve dok nisam krenuo preko Markova trga. Oko nekog čovjeka koji je sjedio okupili su se ljudi, policija - kaže za Jutarnji jedan građanin. Druga žena, koja radi u neposrednoj blizini, čula je kaže pucanj međutim, nije se pretjerano obazirala sve dokle god nisu se oglasile sirene.

- Vrlo brzo od same pucnjave došla je Hitna i odvezla čovjeka za kojem smo tek tada doznali da je to policajac koji je navodno upozoravao čovjeka koji ga je ranio, da se makne i da tamo ne može biti. Zar smo stvarno divlji zapad postali? Kazne za ilegalno držanje oružja su premale, inače bi se ljudi drukčije odnosili prema svemu. Još su manje kazne i kada se nekog s ilegalnim oružjem ozlijedi ili ubije. Pravosuđe šalje nažalost lošu poruku već godinama da se može raditi što se hoće jer kazna, kada dođe, biti će ionako mala a postoji i mogućnost zastare - mišljenja je jedna građanka.


08:55 Kako su novinaru Jutarnjeg lista Marinu Deškoviću ispričali očevici napada na Markovom trgu, počinitelj je sa sjeverne strane crkve svetog Marka došao do zgrade Vlade, izvadio kalašnjikov i zapucao rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora. U toj je pucnjavi pogođen i teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

Nakon prvog rafala, napadač se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal na zgradu Sabora i zatim pobjegao. Teško ranjenog policajca su kolege odnijeli do obližnje Freudenreichove ulice i nazvali Hitnu pomoć. Ranjeni policajac ima čak tri prostrijelne rane i teško je ranjen.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

PRVA VIJEST

Od 8.06 sati zagrebačka policija je na nogama. Intenzivno tragaju za nepoznatim muškarcem koji je, iz još uvijek nepoznatog razloga, ozlijedio policijskog službenika iz vatrenog oružja na Markovom trgu, ispred zgrade Vlade RH.

- Čuo sam pucnjavu, ovoga nije bilo za vrijeme rata - rekao je jedan građanin za N1.

Ranjenog policajca oko 8.20 sati Hitna pomoć odvela je u bolnicu, navodi ta televizija.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

Na policajca je navodno pucano iz puške, a napadač se nakon pucnjave žurno udaljio s Markovog trga. Navodno je pušku dopremio pred zgradu Vlade u nekakvim kolicima, javlja N1.

Također kažu da se, prema riječima očevidaca, radilo o rafalnoj paljbi.

Prilaz Markovom trgu čuvaju policajci u pancirkama.

image
Napad na Markovom trgu
Tomislav Kristo/Cropix

- Jutros oko 8.06 sati zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu Sv. Marka. Prema prvim informacijama, ozlijeđen je policijski službenik i njemu se pruža liječnička pomoć. Počinitelj je, pak, pobjegao s mjesta događaja i za njim tragaju sve raspoložive snage - kažu iz PU zagrebačke.

Reporter Jurtarnjeg Marin Dešković javlja da su u samom središtu gradu, na Ilici, zamijećeni kombiji interventne policije.

Ranjeni policajac vjerojatno je pripadnik Uprave za posebne poslove sigurnosti, odjela MUP-a koji je zadužen za štićene objekte u koje spada i zgrada Vlade.

Fotografija N1 televizija

image
Pucnjava pred zgradom Vlade
N1 televizija
image
Pucnjava na Markovom trgu
Screenshot N1
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:37