POTRAGA U TIJEKU

IZ OSJEČKOG ZOOLOŠKOG VRTA POBJEGLA VUČICA! 'Mlada je i uplašena. Ako je ugledate, evo što obavezno morate učiniti'

 
Vuk
 Dorian Horvat / CROPIX

Mlada vučica u dobi od godinu i pol dana pobjegla je u petak poslijepodne iz Zoološkog vrta u Osijeku. Potvrdili su nam to i Davor Vić, direktor osječke komunalne tvrtke Unikom pod čijom je ingerencijom Zoo vrt i Denis Vedlin, rukovoditelj Zoo vrta.

- Na žalost, to se dogodilo spletom okolnosti koje još uvijek istražujemo, ali u ovom trenutku nam je najvažnije da je pronađemo i živu vratimo u Zoološki vrt, jer je k nama došla prije tri dana iz Zagreba u kojem je i rođena. Cilj nam je, naime, obnoviti vučji čopor kojega nemamo već neko vrijeme, pa je u sklopu tih aktivnosti iz Zagreba došla mlada ženka, a za mjesec dana treba nam iz Stockholma doći i mladi mužjak – kazao nam je Vedlin, opisavši nam potom što se dogodilo u petak poslijepodne.

- To se dogodilo oko 15 sati. Timaritelji su u jednom trenutku vidjeli kako se vučica našla u gospodarskom dvorištu koje se nalazi odmah pokraj njezine nastambe i odmah su je pokušali vratiti nazad otvorivši vrata nastambe, no ona se uplašila i potrčala je prema vanjskoj ogradi koja dijeli Zoo od šume i tamo je pronašla jedan lisičji trag ispod ograde, provukla se ispod njega i nestala u šumi.

Odmah smo o svemu izvijestili policiju i veterinarsku službu, a u kontaktu smo i sa lovačkim udrugama čiji će članovi obratiti posebnu pozornost kako bi je pronašli. Cilj nam je vratiti je nazad, dakle, ako je netko od lovaca ili drugih građana ugleda neka se obavezno javi policiji ili nama kako bismo poslali stručnu osobu da je uspava i da je vratimo u Zoo – rekao je Vedlin, dodavši i kako je riječ o neopasnoj i neagresivnoj životinji.

- Ona je samo uplašena. Zato je i pobjegla, a da mi je do šale rekao bih da se možda poželjela vratiti svome čoporu u Zagrebu. Ova tri dana koliko je kod nas vidjelo se po njoj da je uplašena, jer je došla u novi prostor i okruženje, no to su normalne reakcije u takvim slučajevima. Inače, naši djelatnici su prije njezina dolaska pregledali nastambu i ogradu, sve je bilo u redu tako da nam nije jasno kako se našla u gospodarskom dvorištu – istaknuo je Vedlin.

Inače, prema njegovim riječima vučica se vjerojatno negdje skriva, pa će je se za dana teško i vidjeti. Dodatni problem u cijeloj priči je činjenica da je šuma u koju je pobjegla još uvijek minirana, pa je se tamo ne može ni tražiti.

Iz PU osječko-baranjske kazali su nam da su o svemu obaviješteni te da se u suradnji s lovačkim udrugama, veterinarima i Zoo vrtom traga za odbjeglom životinjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:09