OMIKRON U DALMACIJI?

Iz Splita u Zagreb poslano 230 uzoraka na analizu, u Vinogradskoj potvrđena tri slučaja

U priobalnim županijama brojke eksponencijalno rastu, a najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Testiranje na koronavirus, Ilustrativna fotografija

 Tonci Plazibat/Cropix

Brojke o novozaraženima covidom-19 u Hrvatskoj potvrđuju strahove da će se četvrti val epidemije spojiti s petim i da vremena za predah zapravo neće biti. Hoće li takvu lošu situaciju izazvati nagli dolazak omikron varijante virusa ili će blagdansko ozračje pozivati na ignoriranje epidemioloških mjera pa će i 'stara' delta imati prostor za veće širenje, potpuno je irelevantno.

Bit je da, poglavito u priobalnim županijama brojke eksponencijalno rastu, a najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji. I danas je od 2728 testiranih u toj županiji njih 1588 ili gotovo 60 posto bilo pozitivno na koronu. Inače, trenutni hrvatski prosjek zaraženih među testiranima je 41 posto, što najbolje potvrđuje trendove.

U Hrvatskoj brojke novozaraženih koronavirusom i dalje rastu pa je tako u posljednja 24 sata zabilježeno 5958 pozitivnih što je gotovo 200 više nego dan prije. Taj se trend osobito bilježi otprije desetak dana. Krajem studenog broj zaraženih lagano jer padao da bi se nakon blagdana bilježilo značajnije povećanje pozitivnih testova. Primjerice, na Badnjak je bilo 3241 pozitivni test, a njihov se broj do danas gotovo udvostručio. Tome je osobito doprinijela situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je došlo do ogromnog skoka. Mnogi tvrde da je ipak riječ o omikron, ali zasad službene potvrde za to nema.

"Osim već ranije dokazanih osam slučajeva omikrona, svi ciljano analizirani uzorci su i dalje delta varijanta. Iz Splita nam je u srijedu poslano 200 pozitivnih briseva na kojima traju analize pa bi se uskoro moglo znati radi li se dijelom ipak i o omikron soju", rekao nam je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Iz Splita u Zagreb poslano 230 uzoraka

Šefica splitskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin rekla je za Jutarnji list da je iz Splita u Zagreb, u HZJZ, poslano 230 uzoraka. Od toga su, objašnjava, napravili 32 PCR testiranja koji mogu otkriti da postoji vjerojatnost omikrona. Od 32, deset se pokazalo visoko suspektnima. Sad se na njima mora raditi sekvenciranje, kako bi se dokazalo koliko je od njih omikron varijanta.

Poznavatelji prilika u Splitsko-dalmatinskoj županiji kažu kako se ovo veliko povećanje zaraženih na njihovu području može moguće povezati s omikronom, ali i s intenzivnim druženjima i okupljanjima prije Božića i tijekom blagdana te sa sportskim događanjima na kojima je bio velik broj građana koji nisu primjenjivali gotovo nikakve epidemiološke mjere koje su važne bez obzira na cijepljenje. Usput, u toj je županiji dvjema dozama cijepljeno samo 36 posto građana.

Inače, i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić potvrdio nam je da su iz njihovog laboratorija, koji testira građane na uputnicu HZZO-o, od pet uzoraka poslanih HZJZ-u na sekvenciranje, tri bila pozitivna na omikron.

ECDC očekuje daljnji porast

Po pitanju omikrona oglasio se Europski centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (ECDC) koji upozorava da je u tijeku prijenos novog soja unutar zajednice odnosno da se više ne radi samo o uvezenim slučajevima. U iduća dva mjeseca očekuje se daljnji brzi porast zaraze jer je riječ o vrlo infektivnom soju.

"Prema predviđanjima temeljenima na modeliranju, omikron će vjerojatno postati dominantna varijanta u prva dva mjeseca iduće godine. Premda podaci govore da se radi o blažem soju nego li je to delta, povećano širenje i eksponencijalni rast zaraženih brzo će nadmašiti te prednosti. Zato držimo da će vrlo vjerojatno omikron uzrokovati dodatne hospitalizacije i smrtnost poglavito u zemljama s nižom stopom cijepljenosti", poručuju iz ECDC-a. Dodaju da je oprez nužan, a to među ostalim znači svesti kontakte na minimum te osnažiti nošenje maski. Poziva se i na cijepljenje onih koji još to nisu učinili te na booster dozu poglavito za vulnerabilnih skupina.

U Hrvatskoj su i dalje na snazi postojeće epidemiološke mjere osim što je za Novu godinu rad ugostiteljskih objekata produljen do dva ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:21