AUTI KOJIH NIGDJE NEMA

Iz tvrtke Croatia leasing nestalo 17 milijuna kuna

 Damir Glibušić/Cropix

ZAGREB - Još jedna državna tvrtka našla se jučer u središtu skandala, nakon što je otkriveno da je oštećena za čak 17 milijuna kuna.

Radi se o Croatia Leasingu, jednoj od desetak tvrtki koje posluju pod okriljem najvećeg državnog osiguravatelja Croatia osiguranja, čija je nova Uprava otkrila da je stara Uprava financirala kupnju automobila za tvrtke Conforto Trgovina i Conforto Auto, te Pupek, a koje joj oni nisu platili. Šteta koju je Croatia Leasing zbog toga pretrpio procjenjuje se na 17 milijuna kuna, zbog čega je nova Uprava proslijedila slučaj Državnom odvjetništvu.

„Naš Nadzorni odbor u protekla je dva tjedna održao dvije sjednice i odlučio da Uprava podnese kaznene prijave protiv čelnih ljudi tih triju tvrtki. O svemu smo obavijestili i Hanfu, te smo pokrenuli internu reviziju da rasvijetli cijeli slučaj, a spomenutim smo tvrtkama blokirali račune“, kaže Miro Marketić, predsjednik Uprave Croatia Leasinga.

Kako doznajemo od Hrvoja Vojkovića, predsjednika Uprave Croatia osiguranja i predsjednika Nadzornog odbora Croatia Leasinga, o cijelom je slučaju još prije ljeta, kada se počelo sumnjati da se radi o kaznenom djelu, obaviješten glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

„Mi smo u Croatia osiguranju ozbiljno shvatili Vladin poziv za borbu protiv kriminala i korupcije, pa posljednjih šest mjeseci intenzivno surađujemo s Državnim odvjetništvom zbog više kaznenih djela. Zbog toga smo formirali i radnu skupinu, koja radi na razjašnjavanju tog i sličnih slučajeva“, kaže Vojković.

Prema nekim neslužbenim informacijama iz poslovnih krugova, Croatia osiguranje je angažirao i cijeli tim ovlaštenih privatnih detektiva, koji trebaju razriješiti niz kriminalnih djela na koje se sumnja u najvećem osiguravajućem društvu u državnom vlasništvu. Kako doznajemo, uglavnom se radi o slučajevima malverzacija na likvidaciji šteta. Ti se slučajevi „obrađuju“ u suradnji s DORH-om i Uskokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:19