HRVATSKI SABOR

IZABRAN NOVI POVJERENIK ZA INFORMIRANJE Za Zorana Pičuljana tajno je glasovalo 87 zastupnika

Zoran Pičuljan
 Boris Kovacev / CROPIX

Zoran Pičuljan novi je povjerenik za informiranje, odlučio je u srijedu Hrvatski sabor nakon što je za njegov izbor tajno glasovalo 87 zastupnika, dok je njegova protukandidatkinja Dubravka Bevandić dobila 22 glasa.

Pičuljan dolazi na mjesto Anamarije Musa kojoj je mandat istekao u listopadu, a koja je kao prva povjerenica tu dužnost obnašala proteklih pet godina. Nije se ponovno kandidirala, nego se vratila znanstvenoj karijeri na Pravnom fakultetu.

Pičuljan je doktor pravnih znanosti, veleučilišni nastavnik i sveučilišni docent, bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, pomoćnik ministra vanjskih poslova i tajnik Ministarstva vanjskih poslova, zamjenik ministra uprave, hrvatski veleposlanik u Češkoj.

Objavio je četiri knjige iz područja prava i tri iz područja promocije hrvatske kulture, tridesetak znanstvenih i stručnih radova na području upravnog prava i uprave, službeničkog prava te diplomatskog i konzularnog prava.

Povjerenik se bira na pet godina, na tu dužnost može se izabrati osoba koja ima hrvatsko državljanstvo, visokoškolsku diplomu pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci, koja je istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije.

Povjerenik za informiranje štiti, prati i promiče Ustavom RH zajamčeno pravo na pristup informacijama te ponovnu uporabu informacija.

Njegovi osnovni zadaci odnose se na provedbu drugostupanjskog postupka u predmetima prava na pristup informacijama i ponovne uporabe informacija, inspekcijski nadzor, nadzor nad provedbom zakona, uspostavljanje međunarodne suradnje i suradnje s tijelima Europske unije te domaće stručne suradnje i suradnje s tijelima javne vlasti.

Skrbi o informiranju javnosti i promicanju prava na pristup informacijama, predlaže mjere i programe za usavršavanje u području prava na pristup informacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:04