UNUTARSTRANAČKA BITKA

IZBORI U HDZ-u 'ZAMRZNULI' RAD VLADE I SABORA Odgođeni svi zakoni i imenovanja koji izazivaju prijepore: Evo koje su sve važne odluke na čekanju

 Goran Mehkek / CROPIX

Do završetka unutarstranačkih izbora u HDZ-u, dakle do kraja svibnja, neće se otvarati ili rješavati niti jedno pitanje koje bi moglo izazvati ideološke rasprave ili bilo kakve ozbiljnije političke prijepore. U sadržajnom smislu hrvatska politička scena je prazna i čeka da se najprije 15. ožujka izabere novi (stari) predsjednik HDZ-a i najuže stranačko vodstvo, a potom vodstva županijskih i nižih organizacija.

Tek kada taj proces završi, mogu se očekivati saborske rasprave o pojedinim oporbenim zakonskim prijedlozima, rješavanje odnosa sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, imenovanja čelnika važnih institucija te pregovori s potencijalnim partnerima za izlazak na parlamentarne izbore koji slijede na jesen.

Nepopularni zagrebački GUP

- Generalni urbanistički plan (GUP) u Zagrebu, koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, jedna je od bitnih odluka koja je na čekanju. Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković molio je Bandića da se odgodi glasanje o GUP-u do završetka unutarstranačkih izbora, ali je Bandić inzistirao da se GUP stavi na dnevni red.

Prema Bandićevu GUP-u, na prostoru Hipodroma i Velesajma gradio bi se “zagrebački Manhattan” te bitno povećala izgradivost Donjeg grada. Budući da postoji snažan otpor prema prijedlogu GUP-a i da je on postao vrlo sklizak politički teren, HDZ-ova podrška tom dokumentu je nepopularan i riskantan potez. Zato je HDZ izveo manevar s amandmanima kako bi cijelu stvar odgodio.

Izbor glavnog državnog odvjetnika

- Izbor glavnog državnog odvjetnika također će se dogoditi nakon izbora u HDZ-u. Državnoodvjetničko vijeće je Dražena Jelenića, nakon njegove ostavke zbog afere masoni (tajio je da je član te organizacije), imenovalo zamjenikom glavnog državnog odvjetnika te 6. ožujka donijelo odluku o objavljivanju poziva zainteresiranima da se jave za dužnost glavnog tužitelja. Procedura predviđa da se najprije objavi poziv, utvrde se zainteresirani kandidati između kojih će Vlada izabrati osobu koju će predložiti Saboru na izbor, a prije izbora mišljenje o kandidatu daje nadležni saborski odbor.

Izbor ravnatelja tajne službe

- Nakon što završe najvažniji izbori u HDZ-u slijedi izbor ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Aktualnom ravnatelju ove tajne službe Danielu Markiću mandat istječe 5. svibnja ove godine. Novog (ili starog) ravnatelja imenuju supotpisom predsjednik Republike i predsjednik Vlade. Dakle, Plenković se oko kadroviranja u tajnoj službi mora dogovarati s “lijevim” predsjednikom Zoranom Milanovićem i svakako mu odgovara da taj dogovor ne bude prije unutarstranačkih preslagivanja, neovisno o tome hoće li se s Milanovićem glatko dogovoriti ili će ovo kadrovsko pitanje postati izvor sukoba i neslaganja.

Mišljenje o abortusu, PDV-u...

- Dnevni red Sabora zbog unutarstranačkih izbora u vladajućoj stranci je gotovo prazan. Novih zakona nema, a oporbeni prijedlozi koji bi mogli biti “škakljiviji” do daljnjeg čekaju na raspravu. Tako je sa SDP-ovim prijedlogom Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće o kojemu Vlada ne želi dati mišljenje, prijedlogom Zakona o zaštiti života Hrvoja Zekanovića, potom zakonskim prijedlogom koji bi regulirao prekid trudnoće, koji je podnio Mirando Mrsić, a na istom su tragu SDP-ov prijedlog o izmjeni Zakona o PDV-u, Mostov prijedlog za izmjenu izbornog zakonodavstva...

Ovršni zakon i zakon o sukobu interesa

U posljednja dva tjedna iz Vlade u Sabor ne dolaze zakonski prijedlozi, a jedina je iznimka Zakon o izvršavanju kazne zatvora. Među najbitnijim zakonima koje Vlada ne nudi su Zakon o sprečavanju sukoba interesa te Ovršni zakon. Vidljiv je i izostanak stava Vlade prema Visokom kaznenom sudu nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih normi na kojima se temelji njegovo osnivanje.

Izbor koalicijskih partnera

- Tek nakon izbora znat će se i u kojoj će formaciji HDZ izaći na parlamentarne izbore. Dobije li, kao što se očekuje, Andrej Plenković još jedan mandat na čelu HDZ-a, gotovo je sigurno da na parlamentarne izbore neće izaći s Mostom te da s njima neće sklopiti ni postizbornu koaliciju. Moguće je da Plenković u slučaju reizbora dogovori suradnju s Miroslavom Škorom, no taj scenarij djeluje izvjesnije u slučaju pobjede Mire Kovača.

Tek nakon završetka unutarstranačkih izbora HDZ će redefinirati i suradnju s Milanom Bandićem i njegovom strankom.

- Treba zabilježiti i izjavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka kako o ishodu izbora u HDZ-u ovisi njihov ostanak u koaliciji. Vrdoljak, naime, kaže kako će u slučaju da za novog predsjednika HDZ-a bude izabran Miro Kovač njegova stranka odmah izaći iz Vlade i koalicije. Kada bi se to dogodilo, parlamentarne izbore bismo imali u kasno proljeće umjesto na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:04