BURNA SRIJEDA

IZGLASANE PROMJENE ZAKONA O INA-i Oporba napustila sabornicu, evo koja dva zastupnika su vladjućima spasila kvorum

 
Oporba napušta sabornicu
 Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnici u Hrvatskom saboru glasovali su o izmjenama Zakona o Ini koje je predložila Vlada, a na koje je SDP podnio više od 300 amandmana o kojima se raspravljalo u utorak.

Većina oporbenih zastupnika napustila je sabornicu, ali na kraju je unutra ostalo 76 zastupnika što je bilo doboljno za kvorum. Za izmjenu zakona bila su 74 zastupnika, a dva su bila protiv.

Dva glasa protiv su bili Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Zekanović, ali oni su napravili veliku uslugu vladajućima što su ostali u sabornici i tako spasili kvorum, prenosi tportal.

Za vrijeme obrazlaganja stanki, Mostov Miro Bulj pustio je preko razglasa pjesmu "Ustani, bane" za, kako je rekao, sve mađarone koji će glasati za ovaj zakon. Predsjedavajući Gordan Jandroković dao je Bulju opomenuo te poručio zastupnicima da od Sabora rade cirkus.

Izmjenama Zakona o privatizaciji Ine mijenja se članak 10. kojim Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Zagreb, 200219.
Trg svetog Marka, Sabor.
Glasanje o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e. 
Uoci glasovanja clanovi SDP-a napustili su sabornicu.
Na fotografiji: Davor Bernardic, Bozo Petrov
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Isti se, tvrde u Vladi, predloženim usklađuje s europskom pravnom stečevinom.

Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem.

Temeljem mišljenja ministra, Vlada bi donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana.

Suglasnost bi mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne i redovite opskrbe energijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:04