POČETAK JESENI

'IZGLEDA DA JE OVO POSLJEDNJI LJETNI VIKEND OVE GODINE...' Naša poznata meteorologinja otkriva detalje velike promjene vremena koja je pred nama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.08.2019. u 10:28

Goran Šebelić / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

Arhivska fotografija

- Izgleda kako je ovo posljednji ljetni vikend, zapravo baš kako i priliči klimatološkom kalendaru, piše RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar otkrivajući detalje velike promjene vremena koja nas očekuje u prvim danima sljedećeg tjedna.

- Na satelitskoj slici već se vidi frontalni sustav koji će zaključiti ovo ljeto, dugačka oblačna pruga nad Atlantikom iza koje stiže osjetno hladniji zrak. I ispred goleme fronte je nestabilno, no mi smo ipak još razmjerno daleko od svega toga. Kod nas još vlada anticiklona, toplina i obilje vlage, piše Mazzocco Drvar.

- Tijekom dana očekuje nas vruće i sparno vrijeme, spomena vrijednog vjetra neće biti, a stvarat će se oblaci lijepoga vremena, no ponegdje mogu narasti toliko da iz njih kratkotrajno i pljusne uz grmljavinu. I u istočnoj Hrvatskoj bit će male do umjerene naoblake, a u gorju postoji i mala mogućnost za pokoji pljusak. Temperatura slična kao proteklih dana, većinom od 31 do 33.

Na jugu sunčano s malom do umjerenom naoblakom, u zaobalju se ponegdje može čuti grmljenje iz susjedne BiH. Bit će malo više maestrala, a opet nedovoljno da ublaži sparinu. Dnevni maksimumi od 31 do 35 Celzija. U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici slično, sunčano uz dosta oblaka, a u kopnenim područjima očekuju se vrlo rijetki pljuskovi. Još će rijetko biti slabe bure. Temperatura slična, uz toplu buru još koji stupanj viša nego jučer, navodi RTL-ova meteorologinja.

- U nedjelju slično, ostaje vruće. U ponedjeljak već sve nestabilnije, poslijepodne kreću pljuskovi koji će u noći na utorak zahvatiti cijelu unutrašnjost, a nerijetko biti i jaki i obilni. Utorak će biti desetak stupnjeva hladniji, a dojam hladnoće pojačavat će pojačan sjeverac. Sličan scenarij i na moru. U ponedjeljak će zapuhati i jačati jugo, slijede nevere, zatim bura i pad temperature. Vrijeme će se u drugoj polovini tjedna smiriti, ali ne i stabilizirati.

Za subotu je na snazi meteoalarm. DHMZ upozorava stanovnike i turiste u Podvelebitskom primorju na udare bure do oko 85 kilometara na sat, dok je ostatak zemlje i dalje ugrožen visokim temperaturama. Uglavnom se radi o neprimjerenoj noćnoj toplini, a na dubrovačkom području i dnevna će temperatura biti neugodno visoka, zaključuje RTL-ova Dunja Mazzoco Drvar.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo