ZAKUHALO MEĐU VLADAJUĆIMA

IZJAVA ANDREJA PLENKOVIĆA KOJA JE IZAZVALA BURNE REAKCIJE 'Nitko ne voli bahatost, ovo što radi je destruktivno, to se tako ne radi!'

Dubrovnik, 260816,
Drugi dan Dubrovnik Foruma-inicijativa tri mora. Na panelu Geopoliticki izazovi govorio je Andrej Plenkovic i ministar Miro Kovac.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / CROPIX

Andrej Plenković i Miro Kovač

Kad jednom zastupniku i bivšem ministru kažeš takvo što, poručuješ zapravo da te nije briga za stranku

- Izjava šefa HDZ-a Andreja Plenkovića o tome da su Miro Kovač i njegov stav irelevantni za politiku HDZ-a i Vlade sasvim sigurno nije na razini koja se očekuje od jednog lidera. Među članovima stranke to nije dobro odjeknulo. Nitko ne voli bahatost - komentirao je u subotu jedan dugogodišnji član HDZ-a.

Plenković je, podsjetimo, dan nakon što je Kovač na RTL-u rekao da će se kandidirati na unutarstranačkim izborima i pobijediti, izjavio: “Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan. Točka. Dakle, on utječe na politiku HDZ-a isto kao i nekakav građanin Finske u Finskoj”. Plenković je tom prilikom na upit novinara hoće li mu neki u HDZ-u zamjeriti to što je rekao, uzvratio pitanjem: “A što to?”.

Ipak, zamjerki je bilo. Prvi je reagirao Davor Ivo Stier, još jedan budući Plenkovićev protukandidat za čelno mjesto u stranci, koji je iste večeri objavio komentar na Facebooku.

- Svaki član HDZ-a je važan. Nema tog člana koji je irelevantan, a još manje saborski zastupnik i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora. HDZ nije vlasništvo jedne osobe. Sve članice i članovi imaju pravo odlučiti o budućnosti HDZ-a - naveo je Stier na Facebooku.

A niz HDZ-ovaca s kojima smo u subotu razgovarali, pa i onih koji su skloni Plenkoviću, izrazili su nezadovoljstvo zbog njegova komentara. Većina naših sugovornika smatra da je Plenković tom reakcijom pokazao, kako ističu, određenu nervozu i nesigurnost.

- Da nije tako, reagirao bi drugačije. No, ovakva njegova retorika je destruktivna, to se tako ne radi. To nije pravi smjer. Kad jednom zastupniku i bivšem ministru kažeš takvo što, poručuješ zapravo da te nije briga za stranku. On pokazuje sindrom ‘stranka - to sam ja’. A to nikada ne završi dobro - kaže jedan član HDZ-a, dodajući kako ga neke Plenkovićeve reakcije jako podsjećaju na bivšeg šefa Ivu Sanadera.

Neki su iz Stierove reakcije protumačili kako bi moglo doći i do saveza između njega i Kovača, ali oni upućeniji smatraju da se u ovom trenutku o tome ne može govoriti.

- Kovač i Stier su kandidati za predsjednika HDZ-a. Ne znam što će biti u budućnosti, ali prerano je za bilo kakve saveze. Kako ja vidim, Stier je u ozbiljnoj kampanji. On inzistira na unutarstranačkoj demokraciji i ovu njegovu izjavu shvatio sam kao poruku da će on, kad postane šef, stranku voditi demokratski - kaže ovaj HDZ-ovac.

I neki članovi stranke skloni Plenkoviću u subotu su nam rekli kako “njegova izjava o Kovaču nikako nije dobra” te da je Plenković trebao drugačije reagirati.

Kovača, pak, u subotu nismo uspjeli dobiti za komentar, no u poslijepodnevnim satima objavio je status na Facebooku.

- Sudjelovao sam danas na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća Sv. Križa u Zrinu. Tom su prigodom pročitana i na ploči otkrivena imena ubijenih Zrinjana u Drugom svjetskom ratu. Iz nadahnjujuće homilije kardinala Josipa Bozanića ostat će mi u pamćenju posebno urezana poruka da se ‘zlo uvijek vraća onome koji ga započinje’. ‘A zlo ima’, kako je jednom kazao papa Franjo, ‘uvijek isti korijen: pohlepu, taštinu i oholost’ - napisao je Kovač.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo