INICIJATIVA OPORBE

Izmjenama Ustava SDP bi uredio pitanje referenduma i ukinuo  stanke u radu Sabora

Zahtjev je motiviran neuspjehom oporbina pokušaja da se raspravlja o Kujundžićevu opozivu
 Damjan Tadić / CROPIX

Prije nego što su otišli na godišnji odmor, SDP-ovi saborski zastupnici pripremili su teren za raspravu o promjeni Ustava koja će biti na dnevnom redu u Saboru već krajem rujna ili početkom listopada. Još prije godinu dana SDP-ovci su tražili da se u Ustavu urede odredbe o referendumu, a sada su tome dodali i izmjenu članka 79. Ustava koji definira vrijeme u kojemu zasjeda Sabor, odnosno određuje ljetnu stanku od 15. srpnja do 15. rujna te zimsku koja traje od 15. prosinca do 15. siječnja.

SDP-ovci traže da Sabor zasjeda tijekom cijele godine, a zahtjev za izmjenom Ustava motiviran je neuspjehom oporbe da Sabor ovo ljeto raspravlja o njihovu zahtjevu za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića. Vladajući HDZ taj je njihov zahtjev glatko odbio tvrdnjom da rok od 30 dana u kojemu Sabor mora raspravljati o opozivu ministra ne teče tijekom ustavne stanke u radu Sabora te stoga nema razloga za izvanredno zasjedanje.

Ustavni se sud, pak, nije ni očitovao na dopis koji su mu uputili sa zahtjevom da protumače tu ustavnu dilemu, a čini se da ni predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nema namjeru pozvati zastupnike na izvanredno zasjedanje kako bi raspravljali o tome kako Kujundžić upravlja zdravstvom.

Baukov dopis

Stoga je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk 23. srpnja saborskom Odboru za Ustav uputio dopis u kojemu traži usvajanje zaključka da se pri raspravi i odlučivanju o njihovu prošlogodišnjem prijedlogu izmjene Ustava doda novi u odnosu na članak 79. Prema prijedlogu SDP-a, taj bi članak Ustava umjesto definiranja dvaju razdoblja u godini kad Sabor ne radi glasio: “Zasjedanje Hrvatskoga sabora saziva predsjednik Hrvatskoga sabora. Predsjednik Hrvatskoga sabora dužan je sazvati zasjedanje Hrvatskoga sabora na zahtjev Predsjednika Republike, Vlade Republike Hrvatske ili jedne trećine zastupnika”.

- Ovih smo dana svjedoci da vladajuća većina zloupotrebljava odredbe članka 79. Ustava o razdoblju u kojem Hrvatski sabor zasjeda, s ciljem odgode rasprave o povjerenju jednom članu Vlade, bez obzira na imperativnu odredbu članka 116. Ustava koji govori da se takva rasprava i glasovanje mora provesti u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga - napisao je, među ostalim, Bauk u dopisu predsjedniku Odbora za Ustav, HDZ-ovu Željku Reineru. Ujedno ga je upozorio da će se najesen poslužiti novim odredbama Poslovnika Hrvatskoga sabora prema kojemu mora određenu točku uvrstiti na dnevni red i raspraviti u roku od osam dana zatraži li to trećina članova Odbora za Ustav.

Ozbiljan posao

Kako će vladajući reagirati, pitali smo predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića. Odgovorio je da može pozdraviti razmišljanje o promjeni Ustava, ali je odmah upozorio da je to ozbiljan posao kojemu se ne može pristupati onda kad se nekome čini da je prikladno.

- To nije tema da bi se na njoj preko ljeta politikantski profitiralo - kazao je Bačić, istaknuvši da su izmjene Ustava zahtjevan posao za koji je potrebna temeljita priprema, uključivanje svih ovlaštenih predlagatelja, stručnjaka i javnosti.

Za izmjene Ustava uvijek se tražio konsenzus političkih stranaka (u pravilu je i nužan jer se promjene Ustava mogu donijeti samo dvotrećinskom većinom), a to se već dugo nije uspjelo postići. Zadnje izmjene Ustava SDP je inicirao 2013. godine kad su bili na vlasti, a tada su tražili da se Ustavnom spriječi zastarijevanje politički motiviranih ubojstava, no inicijativa im nije prošla.

Podrška Mosta

U prošlogodišnjem zahtjevu koji je još “na čekanju” u Odboru za Ustav SDP je tražio da se promijeni odredba o referendumu i definira da je za njegovo raspisivanje dovoljno prikupiti 200.000 potpisa (znatno manje nego sada), da se definiraju pitanja koja nisu podobna za referendum (ljudska prava, prava manjina, izborna pitanja, proračun, nacionalna sigurnost) te da se odredi broj birača koji mora izaći na referendum kako bi on bio valjan.

Posljednju SDP-ovu inicijativu od 23. srpnja neće, čini se, podržati ni Most. Njihov politički tajnik Nikola Grmoja kaže da je Most protiv ljetne stanke u radu Sabora.

- Ako radi Vlada, treba raditi i Sabor koji bi trebao nadzirati rad Vlade, a tijekom ljeta nema priliku ni o čemu se očitovati - kazao je Grmoja, dodajući da Ustav ipak ne treba mijenjati jer je moguće zasjedanje Sabora i ljeti, no vladajući HDZ to sprečava.

Grmoja se slaže sa SDP-ovcima da treba mijenjati ustavne odredbe o referendumu, no Most ne podupire sadržaj SDP-ova prijedloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08